Igraju Švajcarci kao sat! Jakin odučio pogubljenog Spaletija i eliminisao evropskog prvaka!

Autor: Nemanja Janošev
subota 29.06.2024.
19:53
Izvor: Sportske.net

Švajcarska u četvrtfinalu!

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Povezane vesti

Fudbaleri reprezentacije Švajcarske plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pošto su u Berlinu savladali Italiju rezultatom 2:0 (1:0).

Kakva briljantna partija "sajdžija". Sve vreme su imali kontrolu nad dešavanjima na terenu, poslužila ih je malo i sreća, ali zaslužili su istu i još jednom će igrati četvrtfinale velikog takmičenja.

Šest promena koliko je napravio Lućano Spaleti u odnosu na utakmicu sa Hrvatskom nisu pomogle Italiji da makar preuzme inicijativu od početka meča.

Štaviše, izabranici Murata Jakina su bili dominantniji tim, sa posedom i čistom igrom koja je ograničila 'azure' na tek po koju kontru. Nikolo Barela nije igrao na centralnoj poziciji u vezi koja mu je prirodnija, već je više delovao na levoj strani, što se i te kako odrazilo na količinu rupa koje su se pojavljivale na sredini igrališta, a Švajcarska je to lepo koristila da dolazi u blizinu šesnaesterca rivala.

Tako je Điđo Donaruma bio na ozbiljnom ispitu u 24. minutu kada je Bril Embolo potpuno sam, kroz sredinu, primio loptu i šutirao sa desetak metara, ali ga je golman Pari Sen Žermena pročitao. To je bila samo najava onoga što će se dogoditi u 37. minutu. Zakazala je sredina terena Italijana, Nikolo Fađoli koji je igrao kao ''šestica'' se nije pojavio u markaciji Rema Frojlera čije utrčavanje je prošlo nezapaženo od strane italijanskih igrača što je bilo kobno po ''azure''. Briljantna završnica čoveka koji je upravo svoju karijeru na viši nivo podigao u Italiji.

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Tim Lućana Spaletija potpuno neratikulisan, bez ikakve koristi od Đanluke Skamake koji je očajno korišćen čitav turnir.  Čak 10 udaraca imali su Švajcarci ka golu Donarume, od čega je još jedan mogao da završi u mreži kada je Fabijan Rider iz slobodnjaka hrabro pokušao, a Điđo je iščupao svoj tim i ovog puta.

Reagovao je Spaleti, pa je na startu drugog dela uveo Matiju Zakanjija umesto Stefana El Šaravija, ali samo što je heroj nacije uspeo da istrči tek jedva jedan ili dva sprinta – 2:0! Kao u popularnoj ševi, Švajcarci su napravili trougao u kojem su ostali zarobljeni italijanski fudbaleri, a Ebišer proigrao samog Rubena Vargasa čiji udarac iz levog ugla završava u suprotnom delu gola Điđa Donarume.

Postalo je jasno da će Italijani od tog momenta morati da igraju na sve ili ništa. Malo je nedostajalo da ih pogleda sreća kada je Fabijen Šer zahvaljujući stativom izbegao naslov tragičara. Dugim loptama su Spaletijevi momci tražili način da ugroze gol Jana Zomera. U 74. minutu su imali najbolju šansu na duelu upravo na taj način, kada su preskočili dve linije švajcarske odbrane. Fađoli je poslao pas preko defanzive, sjajno utrčao Zakanji i glavom spustio loptu Skamaki, a ovaj pogodio stativu iz neposredne blizine.

Od drugog pogotka, Švajcarska nije previše pretila, pa smo na njihovu narednu šansu čekali do 83. minuta kada je Zuber pokušao, ali udarac nije išao u okvir.

Promene rezutlata do kraja nije bilo i aktuelni evropski šampioni su eliminisani sa turnira, dok Švajcarci pokazuju da su jedna od konstantnijih ekipa na kontinentu u poslednjoj deceniji.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke