ISTORIJA - Herojski trijumf Gruzije protiv Portugala za osminu finala!

Autor: Mladen Heleta
sreda 26.06.2024.
22:53
Izvor: Sportske.net

Fantastična igra, disciplina i borba doneli nestvaran uspeh.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Fudbaleri Gruzije su najveći hit ovogodišnjeg Evropskog prvenstva.

Oni su se kao debitanti odmah plasirali u osminu finala, pošto su u trećem kolu grupe F pobedili Portugal u Gelzenkirhenu sa 2:0.

Heroji su Kvarachelija i Mikautadze. Prvi je dao gol u drugom minutu, a drugi u 57. iz penala.

Za plasman u četvrtfinale će se boriti sa Španijom, dok će rival Portugala biti Slovenija.

U drugom meču je Turska pobedila Češku sa 2:1, što znači da su Portugalci prvi sa šest bodova, Turci drugi sa takođe šest, dok su trećeplasirani Gruzini osvojili četiri. Česi su ispali sa jednim bodom, a ispali su i Mađari koji su tri dana čekali rasplet u svim grupama da vide da li će biti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Na kraju ih je prolaza dalje koštao trijumf Gruzije.

Turci će u osmini finala igrati protiv Austrije.

Portugal je pre ovog meča bio sigurno prvi u ovoj grupi, pa je selektor Roberto Martinez izvršio čak osam promena u startnoj postavi u odnosu na meč sa Turskom.

Gruzini su šokantno poveli već posle minut i 32 sekunde igre.

Antonio Silva je uputio katastrofalan poprečni pas na sredini terena, pa je Mikautadze poslao loptu napred za Hviču Kvaracheliju, a ovaj je, u svom stulu, projurio pored odbrane Portugala i lako poslao loptu u malu mrežu sa desne strane.

Bio je to peti najbrži gol u istoriji šampionata Evrope.

Nakon toga je Portugal očekivano dominirao, Žoao Neveš je zapretio u 24. minutu, Feliks je u 30. tukao tik pored gola, kao i Palinja u 44.

Gruzija je imala nekoliko opasnih tranzicija, Kvarashelija je u 36. minutu bio jako blizu drugog pogotka, ali nije uspeo.

Treba istaći da je Kristijano Ronaldo bio veoma nervozan tokom prvog poluvremena, pa je u 28. minutu dobio žuti karton.

Portugal je bio baš blizu izjednačenja u 46. minutu.

Ronaldo je iz peterca pretio posle kornera, ali se odlično snašao golman Mamardašvili i odbranio taj pokušaj. Usledio je korner, ponovo je pretio Ronaldo, a lopta je otišla u gol aut. Izvukla se Gruzija u ovoj situaciji.

Izabranici Vilija Sanjola su posle početnog pritiska uspeli da pomere težište igre prema polovini rivala i u 55. minutu su dobili penal, koji je skrivio užasni Antonio Silva.

Odgovornost je preuzeo Mikautadze i sigurnim udarcem sa 11 metara matirao Koštu, za 2:0.

Potom je Konseisao zamalo bio neprecizan u 62. minutu, a Gruzija je sve mogla da reši u 72. Čakvetadze je sjajno istrčao kontru po desnoj strani, odlično je to izgledalo i šut je bio veoma snažan, ali ipak zamalo neprecizan.

U finišu napadi Portugalaca, velike šanse Semeda i Koneisaa, sjajna odbrana Mamardašvilija posle "bombe" Daloa, ali lopta prosto nije htela u gol Gruzina, koji će ovaj šampionat "zlatnim slovima" upisati u svoju fudbalsku istoriju.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke