Tri iznenađenja u najavi, da li je ovo tim Srbije protiv Engleza?

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 16.06.2024.
08:00
Izvor: Sportske.net

Selektor Dragan Stojković na slatkim mukama da izabere dobitnu kombinaciju na terenu.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2024/©
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2024/©

Povezane vesti

Iz Gelzenkirhena: Ivan Cvetković

Došao je i taj istorijski dan za fudbalsku reprezentaciju Srbije pod tim nazivom. “Orlovi” će, računajući sve države do sada, prvi put nastupiti na jednom Evropskom prvenstvu posle pune 24 godine.

Izabranici Dragana Stojkovića imaće gotovo identičan put (nadamo se ne sa istim ishodom) kao u Kataru gde je prvo kolo grupne faze takođe bilo rezervisano za okršaj sa favoritom.

Umesto Brazila, ovoga puta biće to selekcija Engleske kojoj mnogi predviđaju najviše domete u Nemačkoj.

Pred selektorom Stojkovićem je zadatak da izabere najboljih 11 koji mogu da ostvare pozitivan rezultat protiv “gordog albiona”, što će samo po sebi biti ogroman izazov.

Iako je Nišlija istakao da “99 posto” zna tim za Englesku, u javnosti provejava opšti utisak da postoje tri, a možda čak i četiri dileme kada je u pitanju tim koji će istrčati na travnjak stadiona Šalkea u Gelzenkirhenu večeras od 21 sat.

Konkurencija za mesto prvog golmana biće veoma jaka, pa svaki od njih trojice ima svoje adute. Mesto među stativama u takmičarskim utakmicama bilo je do sada rezervisano za Vanju Milinkovića Savića koji je na početku Stojkovićevog selektorskog mandata istisnuo Predraga Rajkovića.

Golman Torina ima prednost zbog sjajne igre nogom kojom uliva poverenje poslednjoj liniji, kao i iskustva na Mundijalu u Kataru gde je i pored osam primljenih golova bio možda i naš najbolji pojedinac. Sa druge strane, u poslednjoj pripremnoj utakmici protiv Švedske posebno se istakao Predrag Rajković sa devet odbrana kada je sjajnim naporima uspeo da sačuva mrežu. Kako u obzir ne uzeti i Đorđa Petrovića, golmana Čelsija koji je protekle sezone imao prilike da igra protiv reprezentativaca Engleske u Premijer ligi?

Gotovo je “zakucano” da će dvojicu od trojice štopera na terenu činiti Nikola Milenković i Strahinja Pavlović, pa se postavlja pitanje - ko će biti treći?

U opticaju su Miloš Veljković, Srđan Babić, Uroš Spajić i Nemanja Stojić. Upravo je ovo pozicija koja bi mogla da donese iznenađenje u vidu Spajića. Selektor je nedavno biranim rečima govorio o novopečenom kapitenu Crvene zvezde koji se profilisao kao pravi lider u svlačionici i na terenu. Njegov temperament i veliko iskustvo mogu biti presudni u odluci da upravo Spajić bude neko ko će direktno voditi računa o Hariju Kejnu,

Ukoliko Srbija zaigra sa dvojicom tik ispred štoperske linije, pozicije zadnjeg veznog zauzeće Nemanja Gudelj i Saša Lukić. Ispred njih će delovati Sergej Milinković Savić koji će biti možda i ključni fudbaler na terenu, uzevši u obzir njegovu odgovornost i ulogu.

Dilema postoji i kada je u pitanju izbor levog spoljnog fudbalera. Nekako se čini da trenutno Filip Kostić i Filip Mladenović gotovo ravnopravno konkurišu za sastav. Kostić je odigrao sasvim pristojan broj utakmica za Juventus u mnogo jačem takmičenju od fudbalera Panatinaikosa, mada je Mladenović pokazao da svojim centaršutevima veoma često menja stanje na terenu. Uz to, korisniji je u defanzivi od Kostića što će biti neophodno uzevši u obzir napadački potencijal čete Gereta Sautgejta.

Što se desnog boka tiče, tu nema dileme zbog neumornog Andrije Živkovića koji ima odličnu priliku da fenomenalnu sezonu u PAOK-u zaokruži dobrim igrama u Nemačkoj. U Kataru je bio jedan od istaknutijih igrača u timu, sada je dve godine iskusniji i u sjajnoj formi.

Andrija Zivkovic

Neizvesnost koja se tiče odabira tima mnogo će zavisiti i od toga za koji će se sistem ili podsistem odlučiti selektor. Protiv Brazila, bilo je to varijanta 3-6-1 sa Dušanom Tadićem koji je imao slobodniju ulogu u fazi napada. Pretpostavka je da će tako biti i ovoga puta kako bi se ojačala sredina terena. Minute na terenu tokom igre mogao bi da dobije i Lazar Samardžić koji je nagovestio da bi mogao da bude dobra alternativa fudbaleru Fenerbahčea. Tadićevo mesto, čini se, nije upitno, pa će tako ostati upražnjen prostor za samo jednog klasičnog napadača.

Srbija ih ima čak četiri, od koja su tri sa velikim internacionalnim iskustvom. Rekorder po broju postignutih golova za reprezentaciju Aleksandar Mitrović dobro poznaje kvalitete engleskih defanzivaca pošto je sa većinom od njih godinama vodio bitke u Premijer ligi. Ipak, najveća srpska fudbalska zvezda u ovom trenutku je Dušan Vlahović koji iza sebe ima prilično dobru sezonu u Juventusu. Među trojicom srpskih “džokera” nalazi se i Luka Jović koji je bio golgeterski raspoložen na prelazu iz stare u novu godinu, no teško je očekivati da bi mogao da uđe u igru, osim u slučaju nužde ili ranog rezultatskog deficita Srbije.

Sa Urošem Spajićem i Filipom Mladenovićem, a bez Dušana Vlahovića u prvih 11, ovako bi to trebalo da izgleda na terenu.

Očekivani sastavi:
 
SRBIJA: Vanja Milinković Savić - Pavlović, Spajić, Milenković - Gudelj, Lukić, Sergej Milinković Savić, Tadić, Mladenović, Živković - Mitrović.

ENGLESKA: Pikford - Voker, Stons, Gei, Tripije - Aleksander Arnold, Rajs, Belingem - Foden, Saka, Kejn.

Ne propustite