Kako je Murat Jakin pobedio sumnju?

Autor: Mladen Heleta
subota 06.07.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Švajcarci nemaju razlog da se plaše Engleza…

EPA-EFE/Rungroj Yongrit
EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Povezane vesti

Švajcarci su za neke hit šampionata.

Za druge, ovo je očekivano. Godinama igraju sjajan fudbal, imaju iskusnu ekipu, mnogo igrača u jakim ligama. Nisu to velike zvezde, ali u toj zemlji su navikli na velika takmičenja u ovom veku. Nema nekog strašnog rezultata, no simptomatično je da protiv velikih ekipa retko gube, uvek igraju solidno, na kraju krajeva šokirali su Francusku u Bukureštu na prethodnom prvenstvu Evrope.

Ipak, na ovo prvenstvo stigli su u oblaku sumnje. Remizirali su u polovini kvalifikacionih mečeva, problem je bio u neinventivnoj igri, sama činjenica da su bili daleko iza prvoplasirane Rumunije je uzrokovala veliki broj pitanja.

Selektor Jakin je bio pod vatrom, čak se pričalo da će biti zamenjen pre šampionata. Ankete u medijima su ukazivale da oko dve trećine ispitanika želi promenu, pominjan je i privremeni povratak njegovog prethodnika Vladimira Petkovića.

Jakin je ćutao, sada ćute kritičari.

Ono što upada u oči kada su Švajcarci u pitanju na ovom prvenstvu je način na koji igraju, odnosno način na koji izgledaju spremno na svakom meču. Protiv Mađara su pobedili, nisu se proslavili protiv Škotske, ali su bili bolji tim i u toj utakmici. Za malo im je izmakla slatka pobeda protiv Nemačke, međutim sve su naplatili Italijanima. Potpuno su nadigrali evropskog prvaka. Zanimljivo da je Jakin na neki način pred prvenstvo bio prinuđen na promenu, ali on kaže da je širom otvorenih ruku dočekao asistenta za koga se pričalo da mu ga je nametnuo savez. Ipak, s obzirom da je sa Đorđom Kontinijem radio svojevremeno u Lucernu na počecima trenerske karijere, nije bilo problema da se sporazumeju. Kontini je radio pre reprezentacije u Grashopersu, poznat je kao izuzetan analitičar kome se zamerao nedostatak iskustva u vrhunskom fudbalu tokom igranja. Jakin to ima, nastupao je u Nemačkoj, ali i zemlji porekla Turskoj, za Fener.

Priča se da je tandem našao idealnu hemiju. Sam selektor je bio elegantan defanzivac koji je čitao igru. Samo u trenerskom poslu se prečesto oslanjao samo na intuiciju, bio mu je potreban neko kao Kontini da kako pišu novine u Švajcarskoj složi "puzle".

Jer za Jakina se često pričalo, da iako je bio sjajan igrač, nije previše voleo da trenira, ali da je satima (kako je otkrio njegov nekadašnji reprezentativni kolega, golman Zuberbiler) mogao da raspravlja o igri. Švajcarski selektor je pasionirani igrač šaha što mu je pomoglo u trenerskoj karijeri.

Ipak način na koji je Jakin stigao na klupu "Časovničara" bio je baš neuobičajen. Nakon nekoliko loših iskustava na klupi, kratkog perioda u Spartaku iz Moskve pre nekih desetak godina, on se vratio u Šafhauzen. Imao je i kratak izlet u Sion, ali je iz Šafhauzena, tada drugoligaša sleteo na mesto selektora. Vlado Petković je otišao posle EP, mnogima je bilo čudno, da iako legenda švajcarskog fudbala, Murat bez nekih trenerskih rezultata dobije šansu.

Na svom prvom velikom takmičenju, Jakin je prošao grupu sa Srbijom, Kamerunom i Brazilom, ali su pokvarili utisak nakon što ih je torpedovao Portugal. Sada su već u četvrtfinalu i nemaju razlog da se plaše Švajcarske. Pokazali su više i iako je kvalitet Gordog Albiona neupitan, nisu bez šansi. Švajcarska ima očajan skor protiv Engleza, dobili su u kvalifikacijama za španski Mundijal 1981. što j bila senzacija, takođe odigrali su nerešeno na otvaranju EP 1996. kada je Kubilaj Turkilmaz utišao domaće na "Vembliju".

Ipak, kada se pogleda ukupan skor, bolje da Jakin i njegovi igrači ne gledaju tradiciju. Jer, Osim pobede iz 1938. protiv amaterske Engleske i one iz 1947. jedini trijumf je pomenuti iz 1981. u Bazelu. Obično ima golova, pa verujemo da će i jedni i drugi naći način da savladaju Somera, odnosno Pikforda.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke