PROFIL - Mađarska - "Konjica" više nije laka, čeka nas teški "katanac"

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Mađarsko zlatno doba se neće vratiti, ali severne komšije imaju računicu...

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

 

MAĐARSKA

 

Učešća na EP (1964. 1972. 2016. i 2020.)

 

Najbolji plasman: Polufinala 1964. i 1972. godine

 


Da, Mađari su nekada bili fudbalska velesila, ali da se ne vraćamo na "Laku Konjicu" izgubljeno finale u Bernu i slično. U novijoj istoriji severne komšije se nisu baš snašle, radi se o selekciji koja je od 1972. kada su poslednji ostaci velikih dana doneli polufinale igrala još na dva EP, ova poslednja. Naravno, delom je to posledica činjenice da je povećan broj ekipa pa su igrali gotovo svi (osim Srbije), ali i ulaganja u akademije u ovom veku.

 

Njihova novija istorija je vezana za Italijane, što je i logično jer, ne znamo da li ste ovo znali, ali Mađari najviše vole italijanski fudbal. Čak i u vremenu kada je globalizam doneo PL kao premijerni produkt, Serija A se pažljivo prati među Ugarima.

 

Zbog toga ne treba da čudi što je relativno nepoznati italijanski stručnjak, Marko Rosi dobio poverenje pre šest godina, ali i činjenice da je iz redova trećeligaša Kavetea kao trener preuzeo nekada slavi armijski Honved iz Budimpešte. Zamenio je vremešnog Belgijanca Lekensa pre šest godina, mnogi su smatrali da je to bio iznuđen potez, mediji su tražili veće ime, ali je Rosi odveo Mađare na EP 2020. I mada su takmičenje završili u grupi, nije bilo realno da u konkurenciji Nemačke, Francuske i Španije očekuju nešto. Remizirali su i sa Nemcima i sa Francuzima, ali se bez pobede nije moglo u top 16. Preživeo je italijanski trener i neodlazak na Mundijal (tu su zaboravili kada su poslednji put igrali) ali su se plasirali u "A" grupu Liga Nacija. Tu su zabeležene neverovatne pobede nad Englezima i Nemcima, pa su ostali među evropskim kremom. Nikada posle Puškaša "Zeleni" nisu bili ovako dobri, ne mislimo na kvalitet igrača, već na rezultate.

 

Pre nego što ih potcenite, nas su tukli u ovoj deceniji gde su nas videli, mi to tumačimo kao slabosti Srbije, ali Mađarska ume da eksploatiše svoje vrline. Već dugi niz godina (ko je rekao Dardai i legendarni golman Kiralji) njihovi najbolji igrači uspevaju da se snađu u Bundesligi, i sada su golman Gulaši, Atila Salai, Roland Salai, Orban u najjačem nemačkom rangu.

 

Svojevremeno su su oslanjali na "plejboja" Balaša Džudžaka, sada je na posteru ove reprezentacije Soboslai iz Liverpula koji je i kapiten. U PL igra i naš Kerkez, ali i izostanak nekih igrača, svedoci smo u kvalifikacijama nije promenio namere ovog tima.

 

Oni su pokretljivi, dosadni u svojoj defanzivi, disciplinovani, taktiku 3-5-2 će te teško isterati iz italijanskog trenera. Doduše, kada napadaju, Mađari mogu da se transformišu u 3-4-3, ali uglavnom imaju manji posed, napadači puno rade u defanzivi. Direktni fudbal Rosija rezultira podrazumeva da protiv slabijih timova kada pokušavaju da dominiraju ostave dosta prostora što ume da bude problem. Pitanje je naravno da li, kako im se često zamera igrači koji su vodonoše u svojim klubovima mogu da podnesu moranje i glavne role. Ali, to može da se postavi i na drugi način, ako manje igraju odmorniji su što je veoma važno na turnirskim takmičenjima.

 

ISTORIJA

 

Kada su bili najbolji EP se nisu igrala. Posle je veći deo tima završio u egzilu, tačnije najveće zvezde kao Puškaš, Kočiš, Cibor...

 

Oni koji su ostali su još jedno vreme visoko nosili zastavu, ali poslednji ostaci mađarskog stila viđeni su u polufinalima 1964. i osam godina kasnije kada je generacija velikog Florijana Alberta i kapitena Benea takođe igrala na završnom turniru, među četiri ekipe. Kasnije su usledile crne decenije, hajlajtsi su bila ona ponižavanja u duelima sa SR Jugoslavijom u baražu za Mundijal. Dugo su komšije postile, a prvi plodovi studioznog rada sa mlađim kategorijama, odlaska najboljih u jače lige (pomogao je pasoš EU), viđeni su plasmanom na EURO 2016. Bio je to prvi odlazak na veliko takmičenje posle tri decenije. Zoltan Gera, pomenuti Džudžak, Kiralji, Lang, naš Nemanja Nikoluć, Nemet, Adam Salai su prošli Norvežane duplom pobedom i završili u Francuskoj. Grupa je bila slaba, u leđa su gledali Severnoj Irskoj i Rumuniji, pa je to otvorilo vrata plej-ofa.

 

I pokazali su da nisu bez razloga ponovo na velikoj sceni. Sećate se verovatno sjajnih utakmica protiv Austrije i Portugala, prolaska u osminu finala gde ih je potopila Belgija. Poker u mreži Kiraljija, ali tri gola su primili u poslednjih desetak minuta. Niko im nije zamerio, imali su odličan šampionat.

 

PROGNOZA

 

Mađari će se boriti za drugo mesto u grupi, ili eventualno treće sa Škotima. Neće odustati od svoje igre, biće teško i Švajcarskoj protiv Rosijeve ekipe, Nemaca u svetlu odličnih rezultata protiv "Pancera" ne treba da se plaše. Javnost je par meseca pred šampionat bila prilično optimistična, veruju da mogu, makar kao trećeplasirani u narednu rundu. Nova osmina finala, kao pre osam godina bi bila uspeh. Na kraju krajeva, za razliku od rivala u Engleskoj, sada su imali mnogo više sreće na žrebu. Teško je proceniti, iskusniji su od Škota na velikim takmičenjima, sa Švajcarcima će verovatno probati da održe početni rezultat. Četiri boda bi sigurno donela drugu fazu, dva teško (pretpostavka da izgube od Nemačke). Ne možemo baš da gledamo u kristalnu kuglu, ali u ovoj konkurenciji, Mađari po nama imaju više šansi od Škota.

 

Ne propustite