Mađarska na EURO - Da li ste znali?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Fakti o Mađarima.

Beta/AP Photo/Martin Meissner
Beta/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti

- Mađari su čekali više od 50 godina pobedu na EP. Iako samo senka "lake konjice", tim iz 1964. sa jednim od najboljih evropskih igrača tog vremena, Florijanom Albertom je tukao Dance u meču za treće mesto. Ko bi pomislio da će jedna od tadašnjih velesila sledeći put se radovati tek 2016. u Bordou protiv Austrijanaca?

 

- Ta generacija je 1968. tukla SSSR sa 2:0 u Budimpešti i onda neobjašnjivo izgubila 3:0 u Moskvi, i mnogi igrači su u pola glasa bili prinuđeni da izgube.

 

- Isto se dogodilo i četiri godine kasnije, kada su u baražu u Beogradu eliminisali komšije Rumune i onda u polufinalu poraženi od Sovjeta. Taj meč je ušao u istoriju kao utakmica sa najmanje gledalaca, samo 1659. Od toga su 1000 bili Mađari u egzilu u Zapadnoj Evropi, a ostatak KGB pod maskom zaposlenih po sovjetskim ambasadama.

 

- Lajoš Ku je kasnije pričao da im je prećeno da će ih poslati u Sibir, ako SSSR ne pobedi, odnosno ako Mađarska ne pusti "starijeg brata" iz Varšavskog bloka.

 

- Čuveni mađarski golman Gabor Kiralji (sećate ga se po sivoj trenerci) je sa 40 godina 2016. postao najstariji učesnik EP, a Zoltan Gera sa 37 najstariji igrač van golmana koji je nastupio na završnom turniru.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke