Najjača tačka Slovenije je najslabija Danske

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 16.06.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Mogu li Slovenci da iskoriste prednost?

Povezane vesti

Po prvi put posle 24 godine, i tek drugi put u istoriji, Slovenija se kvalifikovala na Evropsko prvenstvo. Selektor Matjaž Kek ostvario je neverovatan uspeh odvevši ekipu na turnir direktno iz njene grupe , a istu su završili iza Danske sa kojom će igrati i na EURO. Slovenci su postala prva nacija koja se kvalifikovala na debitantski turnir bez plej-ofa. Nikada do sada ni na jednom takmičenju (op.aut. jedno Evropsko i dva Svetska prvenstva) nisu prošli grupu. Ne daju im se dobre šanse ni sada.

Prvi meč, odmah sa dobro poznatim protivnikom – Dancima. Bilo je 1:1 u prvom kvalifikacionom duelu kada su strelci bili Andraž Šporar i Rasmus Hojlund, dok je četa Kaspera Hjulmanda trijumfovala na „Parkenu“ rezultatom 2:1.

Očekuje se da Slovenci nastave svoj princip iz kvalifikacija, te da nastupaju u tradicionalnoj 4-4-2 formaciji sa Šeškom i Šporarom kao najisturenijim igračima, a ujedno i najistaknutijim uz naravno Jana Oblaka na golu. Kek ne voli mnogo da eksperimentiše i lopta često cirkuliše sa boka na bok dok se ne pronađe prostor za razliku u napadu. Često koriste svoje bekove za brojne centaršuteve, baš kao i prekide. Pokazali su se kao tim koji stvori najviše šansi nakon prekida od svih u kvalifikacijama. Dvojica napadača Šeško i Šporar osvajaju duge, ali omogućavaju druge lopte. Poprilično rade za tim koji, kako rekosmo, osim njih dvojice i Oblaka nemaju izraženijih imena. Velika euforija prati Slovence, pa ih je na prvom treningu u Vupertalu gde je njihova baza bodrilo oko 4000 ljudi.

Prethodni veliki turnir za Dance je protekao katastrofalno jer su sa samo jednim bodom završili Svetsko prvenstvo i nisu postigli gol u duelima sa Tunisom i Australijom. Ovo je selekcija koja kao da voli da je podređena, jer u slučaju da su favoriti i nemojte se baš kladiti na njih. Recimo, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo gubili su i protiv Severne Irske i protiv Kazahstana, te ih možemo svrstati u timove koji mogu da dobiju svakog, ali svako može da dobije njih.

Kvalifikacionu grupu su prošli kao prvoplasirani, a osim Slovenije, Severne Irske i Kazahstana, tu su bili San Marino i Finska. Relativno laka grupa, koja ih nije pritiskala previše i uglavnom su nastupali protiv timova čiji je blok vrlo nisko. Statistički su se kotirali visoko, kada uzorkujemo sve timove iz kvalifikacija. Konkretno, demonstrirali su odličnu igru bez lopte, odnosno dobar presing. Štaviše, prema popularnom parametru „pas po defanzivnoj akciji“ koji meri intenzitet pritiska, Danci su bili šesti tim Evrope, a peti po broju osvojenih lopti. Kao što rekosmo, pitanje je koliko je to relevantno jer su ekipe protiv kojih su igrali prosečne ili ispodprosečne. Loše brane prekide i to bi bila dobra vest za Srbiju. Prilikom napada, vrlo često deluju preko krila i pokušavaju da naprave višak.

Ne propustite