Neko je morao da ispadne, a to je nažalost bila Češka! Tosun spasio Turke muka

Autor: Nemanja Janošev
sreda 26.06.2024.
22:57
Izvor: Sportske.net

Pričaće se o suđenju.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Povezane vesti

Fudbaleri reprezentacije Turske savladali su Češku rezultatom 2:1 poslednjem kolu grupe "E" Evropskog prvenstva.

Sjajna utakmica, dramatična, borbena, sa upornom Češkom i neubedljivom Turskom. Ipak, Turci su u četvrtom minutu nadoknade, posle kontre, sa svežim igračima postigli pogodak koji im je obezbedio šesti bod.

Ovog puta, Vinćenco Montela je znatno bolje pripremio susret sa Češkom, za razliku od duela protiv Portugalije s tim što je bilo dosta muke da se probije disciplinovana odbrana protivnika. Zaista, Česi možda nisu kvalitetni da pobede svakoga, ali sposobni su da namuče svoje suparnike.

Pokazali su to i ovog puta, niskim blokom, tražeći po koju priliku, dok su Turci opteretili rivalovu desnu stranu Kenanom Jildizom, pojavljivanjem Hakana Čalhanoglua koji je svojevremeno delovao upravo na levom krilu, a pomagao im je i levi bek Ferdi Kadioglu. Neretko, Kadioglu je ulazio skroz napred, bivao i u sredini, a u isto vreme se vraćao natrag.

Tek po koji udarac na obe strane,  ništa što bi ozbiljnije pripretilo, a detalj koji je verovatno odlučio utakmicu dogodio se u 20. minutu kada je Antonjin Barak zaradio drugi žuti karton. Prvi je došao u 11. zbog povlačenja, međutim, delovalo je kao da bi mu Ištvan Kovač to oprostio, ali nakon prigovora fudbalera Fjorentine, ovaj je pokazao karton. Drugi je bio potpuno zaslužen, start otvorenim đonom. Uprkos tome, Turska nije pronalazila rešenje, štaviše, najbolju šansu u prvom delu igre imala je Češka preko  Jurašeka, ali ga je prozreo odlični Mert Gunok.

Menjao je u vezi Vinćenco Montela, uveo je Kana Ajhana u vezu, a izvadio požutelog Saliha Ozdžana, dok Ivan Hašek ništa nije dirao iako je imao igrača manje na terenu. Morao je, ali bilo je kasno jer su Turci na ozbiljan test stavili Staneka koji je briljantnim reakcijama čuvao svoj tim, međutim kada je lopta došla na levu stranu gde se izvukao Hakan Čalhanoglu, a potom punom raspalio poluvisoku uz samu stativu – češki čuvar mreže nije imao šansu. U ovim situacijama je vezista Intera specijalista. Bombonica od gola.

Delovalo je da je ovo bezizlazna situacija za Češku. Gol manje i igrač manje... Ali, potkradala se tu po koja greška, pre svega golmana Merta Gunoka čije igrarije u sopstvenom šesnaestercu nisu bile zabavne po njegovu naciju. I jedna nesigurnost koštala ga je primljenog pogotka. Bio je 66. minut kada je Gunok ispustio loptu u skoku sa Tomašom  Čorijem, ona je pala u peterac i u gol ju je ubacio kapiten Tomaš Souček. Gledalo se da li je bilo prekršaja, neko bi možda i sudio, ali ne i Ištvan Kovač – 1:1!

Usudili su se Česi da krenu na sve ili ništa znajući da ih sve osim pobede eliminiše sa turnira, pa je sa igračem manje ostajalo poprilično prostora za kontranapade Turaka, pa se nije stideo Montela da uvede Čenka Tosuna i Kerema Akturkoglua. Česi su osetili krv, napadali konstantno, u 82. minutu imali i gol preko Jana Kuhte ispred kojeg su popadali turski igrači, a Kovač je to okarekterisao kao prekršaj. Nije delovalo da je bilo tako, pre da je Kadioglu igrao rukom.

Vreme i brojnost nisu bili saveznici češke reprezentacije i na njihovu žalost nisu nastavili takmičenje iako su bili sasvim dobri u sva tri meča, čak im je u dubokoj nadoknadi protiv Portugalije otputovao bod. Turskoj je pobedu obezbedio Čenk Tosun golom u petom minutu nadoknade.

Zajedno sa njima dalje idu Portugalija i Gruzija!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke