Nemačka terorisala Šmajhela, ali slavi Andersena i priređuje nam potencijalni spektakl u četvrtfinalu

Autor: Nemanja Janošev
subota 29.06.2024.
23:19
Izvor: Sportske.net

Propustili su Nemci priliku da napune mrežu Danaca.

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Fudbaleri reprezentacije Nemačke plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pošto su rezultatom 2:0 (0:0) eliminisali Dansku u Dortmundu.

Možda je iznenadila odluka Julijana Nagelsmana da na klupi ostavi Florijana Virca i šansu ukaže Liroju Saneu, ali s obzirom na krajnji ishod, ne može se reći da je u pitanju bila greška. Nemačka je propustila dosta povoljnih prilika i zasluženo je prošla u nastavak takmičenja koji se igra upravo u toj zemlji. Sada, Španija ili Gruzija, a ako ne bude prvorazrednog iznenađenja, čeka nas finale pre finala.

Silovit start domaćina turnira u Dortmundu i već posle tri minuta su posle kornera, a preko Nika Šloterbeka, poveli. Međutim, glavni sudija Majkl Oliver odmah je to poništio zbog prekršaja koji je načinio Jozua Kimih.

Upravo je Kimih tri minuta kasnije ozbiljno testirao Kaspera Šmajhela udarcem sa distance kada mu je ostavljeno previše prostora. Malo je nedostajalo da vidimo gol turnira. Lopta je išla pod prečku. Samo nekoliko trenutaka kasnije, posle kornera, novi pokušaj Šloterbeka za još jednu reakciju Šmajhela.

Motori nemačkog tima se nisu gasili, konstantno su vraćali posed , Kaj Haverc je takođe imao dobru šansu da promeni rezultat, ali Kasper Šmajhel je bio skoncentrisan.

Nakon brojnih naleta Nemačke, u 21. minutu smo videli čudesan pas iz poslednje linije Danske od strane Andersena, ka Kristijanu Eriksenu koji je u tom momentu trčao u prostor. Brutalan prijem, ali udarac koji je izblokiran. Ipak, Danci su vrlo jednostavno u ovoj situaciji došli do pozicije da ugroze Manuela Nojera i upozorili Nemce . Ubrzo su još jednom pripretili nimalo naivnim udarcem Joakima Melea koji se sjajno pojavio i ukrotio tešku loptu.

Oslobodili su se Danci pritiska, uspeli da koliko-toliko ispariraju u posedu, ali utom se dogodio i prekid u trajanju od petnaestak minuta kada su počele da sevaju munje iznad ''Signal iduna parka''. Majkl Oliver je u 35. minutu odlučio da pošalje igrače u svlačionice iz bezbednosnih razloga.

Nakon povratka na teren, Nemci su odmah imali još jednu stopostotnu šansu preko Kaja Haverca, da bi Hjumlandov tim odgovorio preko odlične kontre koju je udarcem okončao Rasmus Hojlund, a Manuel Nojer bio izvrstan na golu.

Samo što je startovalo drugo poluvreme i Danci su postigli gol preko Joakim Andersena, ali kako se njegov imenjak Mele našao u ofsajdu u toj akciji, još jednom smo videli poništeno slavlje. To se pretvorilo u košmar, pošto je u sledećem napadu upravo Joakim Andersen bio tragičar jer ga je David Raum pogodio u ruku, a posle VAR snimka utvrđeno je da je penal. Kaj Haverc ga pretvara u gol i od 53. minuta videli smo, konačno, promenu na semaforu.

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ona je mogla biti udvosturčena samo nekoliko trenutaka kasnije kada je Haverc pokazao genijalnost u jednom momentu, da bi se možda i obrukao u sledećem kada je u situaciji ''jedan na jedan'' promašio. Pokraj njega je trčao Liroj Sane koji je srušen, ali Majkl Oliver je tu pustio prednost i penal nije sviran. Bio bi, da ga je Haverc uposlio...

Iako su Danci pokušali da odgovore, Nemci su zaista bili bolji tim koji je uočio da je Joakim Andersen indisponiran, pa su preko sjajnog pasa Manuela Nojera za Džamala Musijalu došli i do drugog gola. Andersen je bio neodlučan, lako je ispao i odustao u borbi za loptom, a ofanzivac Bajerna je ''pregazio'' do kraja i savladao Šmajhela u 68. minutu.

Znatno je opao elan danskoj selekciji i nisu uspevali značajnije da priprete golu Manuela Nojera od tog momenta. Tek poneki napadi su se pojavljivali, što je nedovoljno.

Postigli su Nemci i treći gol preko Florijana Virca, ali i on je poništen zbog ofsajda. Mogla je to biti potpuna kanonada...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke