Nismo se obrukali - Ruka Englezima, Srbija će izlaz iz grupe tražiti protiv Slovenaca i Danaca!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 16.06.2024.
22:54
Izvor: Sportske.net

Parirali smo Englezima u drugom poluvremenu. Englezi su kvalitetniji tim, bez debate, ali nisu nepobedivi.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Fudbaleri reprezentacije Srbije poraženi su minimalnim rezultatom od Engleske u Gelzenkirhenu u svom prvom meču grupne faze Evropskog prvenstva.

Mnogi su očekivali ubedljiv trijumf Engleza. Mnogi su verovali u pobedu Srbije, međutim dobili smo meč u kojem nismo došli ni do jednog boda, a opet možemo biti zadovoljni prikazanim u drugom poluvremenu protiv tima koji pretenduje za trofej i koji je najvredniji na planeti. Englezi su posle postignutog gola nekako svesno stali, što je moglo da ih košta, ali nije. U svakom slučaju, nismo se obrukali i znali smo da ćemo izlazak iz grupe izvesno tražiti u dva susreta koji dolaze posle ovog.

Čista slika sa početka utakmice. Lopta je konstantno bila u nogama engleskih reprezentativaca, u prvih pet minuta jedva da smo nekoliko puta imali kontakt sa istom. Za to vreme smo mogli da vidimo da će dolaziti do brojnih rotacija, pre svega između Vlahovića i Mitrovića koji je isprva bio najistureniji, a onda i između Milenkovića i Veljkovića za mesto u srcu odbrane.

Čestim faulovima smo vršili opstrukciju igre engleskog tima koji je uglavnom forsirao napade po desnoj strani, odnosno našoj levoj. Sve vreme je bio utisak kao da smo kasnili, što u pritisku, što u markaciji. Dominacija ekipe sa 'ostrva' se isplatila u 13. minutu kada je Bukajo Saka dobio loptu upravo na desnom boku, Pavlović nije uspeo da spreči centaršut klizećim startom, a Džud Belingem potpuno sam glavom matira Predraga Rajkovića sa nekoliko metara. Vezista Reala je bio sam čitav taj napad, apsolutno ga niko nije markirao dok je sa 40 metara otkako je predao loptu trčao ka petercu. Pre toga, Gudelj ga je pazio, ali ga je potpuno izgubio iako ovaj nije menjao pravac.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Očekivano, promenila se slika, Srbija je morala više da igra sa loptom u nogama, pa je bilo nekoliko pokušaja da se dođše do poslednje i u poslednju trećinu terena. Ipak, nije bilo previše uspeha, izuzev vrlo dobrog pokušaja Mitrovića iznuđenog greškom rivala. Nismo uspevali da spojimo linije, pa su se napadači često vraćali do polovine kako bi odlagali loptu i eventualno izvlačili rivala. To je dovodilo i do pojedinih grešaka i brzih kontri, a šansu da povisi na 0:2 Engleska je propustila u 22. minutu kada je sjajnu priliku imao Kajl Voker.

Englezi su nam nedugo zatim prepustili posed, ali imali smo dosta poteškoća da iskreiramo, da provučemo loptu između njihovih linija i eventualno uputimo još neki udarac ka golu Džordana Pikforda. Bez jasnog plana, koji deo terena da se više napadne, bez čoveka koji je morao da uhodi Džuda Belingema, te se nije mogla videti potreba za igrom za dva napadača.

Uz sve to, Nemanja Gudelj koji je izuzetno važan za agresivniji pristup pri defanzivi, zaradio je žuti karton u završnici poluvremena, a onda se povredio Filip Kostić koji, doduše, nije mnogo pokazao, te ga je zamenio Filip Mladenović. Jesmo pred kraj poluvremena pokazali da možemo da igramo, ali pitanje je koliko je to bilo pod uticajem odluke engleskih igrača da se za nijansu povuku i čekaju grešku.

Odlučio je selektor Dragan Stojković, pametno, da izvuče Gudelja na poluvremenu bez preke potrebe da rizikuje sa eventualnim drugim žutim kartonom za fudbalera Sevilje imajući u vidu kakve zadatke ima prilikom defanzivne postavke. Definitivno smo uspeli da prenesemo težište igre na polovinu terena selekcije Engleske. Posed lopte se ujednačio u prvih 15 minuta drugog poluvremena, a tu smo videli i najlepšu akciju za naš tim kada je Pavlović video utrčavanje Mladenovića koji je tražio Mitrovića u pet metara, a krucijalnu ulogu u odbrani svog gola imao je Stouns odličnim startom. Polemisalo se da li je bilo penala nad Mitrovićem pošto ga je dokačio Kiran Tripije, ali nije bilo intenziteta.

Utom je došlo i do dvostruke promene. Upravo je Mitrović napustio teren, a zamenio ga je Luka Jović, dok je Dušan Tadić ušao umesto Saše Lukića. To je donelo boljitak. Tadić je uspeo da konstriše jedan od najboljih napada na meču u 65. minutu i to sa dva poteza. Sergej je imao više prostora da manevriše širom terena, dok je Ivan Ilić takođe imao zapaženu ulogu u iznošenju lopte, distribuciji i agresivnoj igri da se vrati posed. Stojković je šansu ukazao i Veljku Birmančeviću na nekih 15 minuta pre kraja susreta, a zamenio je Andriju Živkovića na desnom boku.

Po prvi put u drugom poluvremenu, Englezi su ozbiljnije pripretili golu Srbije, ako ne računamo pokušaj sa distance Trenta Aleksander-Arnolda. Desilo se to u 76. minutu, Džarod Boven samo što je ušao na teren već je probio desnu stranu našeg tima, centrirao, a Hari Kejn tukao. Loptu je do prečke odbio odličnom reakcijom Predrag Rajković.

Stigao je odgovor u 82. minutu kada je Dušan Vlahović prihvatio loptu na dvadesetak metara i iz nimalo lake pozicije šutirao, a Džordan Pikford vrhovima prstiju prebacuje šut preko prečke. Da je samo išla u stranu, bilo bi 1:1. Posle kornera ubrojali smo i udarac Veljka Birmančevića. Kasnije je pokušao i Sergej sa distance. Lopta je otišla preko gola.

Srbija je tako poražena rezultatom 1:0 golom Džuda Belingema, u četvrtak nas očekuje duel sa Slovenijom u Minhenu gde je pobeda imperativ.

 

 

Ne propustite