Ožiljci iz Geteborga - ujedinjena bol Nemaca!

Autor: Mladen Heleta
subota 29.06.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Koje god se utakmice dohvatili, istorijat duela protiv Danske staje u 26. jun 1992. godine.

Povezane vesti

Te 1992. godine crtala se nova mapa Evrope, a kontinentalni šampionat u Švedskoj predstavljao je odraz novog poretka po završetku Hladnog rata.

Aktuelni svetski šampioni Nemci došli su na Evropsko prvenstvo prvi put nakon ujedninjenja države, rušenjem Berlinskog zida koji je bio načet još dok su se spremali za Mundijal u Italiji.

Spajanje Zapadne i Istočne Nemačke uz imenovanje novog selektora Bertija Fogtsa trebalo je da predstavlja novu stranicu u fudbalskoj istoriji mlade zemlje čiji pređašnji uspesi su tražili potvrdu u novim okolnostima.

Toga leta na severu kontinenta utisak je bio da se fudbalska Evropa još navikava na novi poredak, a u takvim okolnostima najbolje su se pokazali Danci, ubiravši plodove kontinuiteta dobrih rezultata iz prethodne decenije.

Sazrevajući pod Sepom Pjontekom na turnirima u Francuskoj i Meksiku, Danci su postepeno rasli kao tim, svesni da će ih u nekom trenutku pogledati i fortuna pošto su im marljivost i predan rad oduvek bili imanentni.

Okolnost da su na turnir došli umesto „banovane“ Jugoslavije, već je bila dobra polazna osnova za sastav selektora Ričarda Meler Nilsena, koji je plasman u polufinale izborio pobedom nad Francuskom 2:1.

Eliminacijom Holanđana na penale u polufinalu u Geteborgu zakazali su veliko finale protiv Nemaca, koji su u Švedsku stigli lišeni kapitena Lotara Mateusa.

Selektor Fogts našao se u procepu između šampionskih generacija iz 1990. i 1996. godine, pa je kontinentalni turnir u Švedskoj bio važna lekcija na putu konsolidovanja tima u novom fudbalskom poretku.

Nemci su ušli nešto bolje u meč, a nekoliko promašaja pred golom Petera Šmajhela kaznio je Jon Jensen izvanrednim golom u 18. minutu. Pobedu je potvrdio Kim Vilfort na desetak minuta pre kraja meča.

Taj 26. jun 1992. godine u Geteborgu ostaće upamćen kao najslavniji datum u istoriji danskog fudbala, ali i kao trenutak tek druge pobede novog evropskog šampiona nad Nemačkom u zvaničnim utakmicama.

Prvu je ostvarila čuvena generacija „Danskog dinamita“ na Mundijalu u Meksiku šest godina ranije pošto je u Keretaru nadigrala tim Franca Bekenbauera pobedom od 2:0 u grupnoj fazi.

„Dinamit“ je toga leta zaista briljirao na Mundijalu, a moć Pjontekovih igrača osetila je i sjajna generacija Nemaca, koja će svega četiri godine kasnije pokoriti fudbalsku planetu.

Pobede u Meksiku i Švedskoj nad „Pancerima“ ubrajaju se u najznačajnije u istoriji danskog fudbala, imajući u vidu da je reč o dvema susednim državama i sportskim nacijama koje neguju veliko rivalstvo u rukometu.

Istorija njihovih međusobnih fudbalskih duela počela je još prijateljskom utakmicom u Kopenhagenu davne 1912. godine, a prvi zvaničan duel bio je spomenuti okršaj u Meksiku iz 1986. godine.

Imajući u vidu da su Danci tek od 1979. godine počeli ozbiljnije da poklanjaju pažnju profesionalnom fudbalu na reprezentativnom nivou, jasno je da su Nemaci uspešniji u ukupnom saldu.

To ne znači da će im lako zaboraviti poraze u Meksiku, a naročito Švedskoj, gde su ispustili lepu priliku da prvo put i istoriji objedine svetsku i evropsku titulu.

Između dva najznačajnija međusobna duela, Nemci su kao domaćini slavili protiv Danaca 2:0 na kontinentalnom šampionatu 1988. godine, a poslednji zvaničan susret odigrali su pre 12 godina u grupnoj fazi Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

Tim Joakima Leva okončao je grupnu fazu na čelu tabele trijumfom nad Dancima 2:1 u Ljvovu. Junak pobede bio je Lars Bender na desetak minuta pre kraja meča.

Naredni duel dve reprezentacije igraće ove subote u osmini finala Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Okršaj u Dortmundu počinje od 21 sat, a blaga prednost je na strani domaće selekcije koja je imala 48 sati više da se pripremi za važnu utakmicu.

Utisak je da obe reprezentacije nisu na maksimumu u ovom trenutku, pa će u četvrtfinale proći tim sa više koncentracije u odsudnim trenucima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke