Piksi pred Dansku: ''Pitao sam Lazara može li da igra, u crvenoj fascikli je tim za sutra!''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 24.06.2024.
17:41
Izvor: Sportske.net

Selektor izneo svoja očekivanja pred meč odluke za plasman u nokaut-fazi Evropskog prvenstva.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi održao je ovog popodneva konferenciju za medije pred sutrašnji meč (utorak, 21h) trećeg kola Grupe C na Evropskom prvenstvu protiv Danske.

Prvo pitanje za selektora bilo je da li će Srbija ponovo igrati sa dva napadača.

''Generalno, razmišljamo o svim segmentima naše formacije i videćete sutra da li s jednim ili dva napadača. To su opcija jedan i opcija dva, ali izaći ćemo najpametnije što možemo. To je u svakom slučaju tako''.

Na treningu je prišao jednom od fudbalera, Lazaru Samardžiću. Šta mu je šapnuo?

''Raspoloženi smo, zašto ne bismo bili. Sutra je veliki praznik fudbala, velika utakmica. Svako treba da bude pozitivan. Lazara sam pitao može li da igra sutra. Kroz šalu, ništa više. Da li je spreman da igra, u tom kontekstu'', rekao je selektor i našalio se

''Pa, rekao je da nije spreman... Pa kako nije, jedva čeka da poleti''.

Protiv Danske do sada tri utakmice - tri poraza.

''Prvo, mi smo znali da je ovo najbitnija utakmica. Drago mi je što ćemo sutra zaigrati u 21 sat, tada su najbolji uslovi. Danska ima odlične igrače, igra jak fudbal. Oni nisu izgubili u ove dve utakmice i jako dobro su organizovana ekipa.

To će biti meč licem u lice i nada se da ćemo sada promeniti istoriju naših mečeva, da ćemo sada pobediti''.

''Ja moje igrače gledam kao tim od prvog dana. Forsiramo taj stil ponašanja, da je tim taj koji pobeđuje i gubi. Nije fer govboriti o pojedincima. Delujemo dosta organizovano, timski i svaki igrač daje doprinos da pomogne timu. Nema samoisticanja. Već 25 dana smo zajedno, besprekorno je ponašanje i čudi me da se ne potuku, jer to se dešava, ali moji igrači su dosta fini i nemam primedbe na njihovo ponašanje. To je ono što nas krasi, možda bi neko pokušao da pokvari tu harmoniju, ali ne damo se''.

Šta uraditi kako bi Srbija bolje počela meč nego protiv Engleske i Slovenije?

''To je vrsta problema na kom radimo. Dosta vremena razgovaramoo tome, ne smemo da protivniku dopustimo tih 15-20 minuta na početku meča. Trudićemo se da te stvari sutra popravimo maksimalno, da ta psihološka priprema možda bude malo bolja.. Mi pravimo video-analize, dosta dobro smo igrali obe prethodne utakmice, nadam se da će i ova treća biti u istom ritmu i da ćemo se mi više radovati''.

Šta piše u njegovoj ctvenoj fascikli koju je nosio danas na treningu?

''Nalazi se tim koji će igrati sutra. Biće promena, ali ne zaboravite da se utakmca ne igra 45, nego 90 minuta. Morate da imate oružje neko i na klupi i zato treba biti dovoljno pametan da povučete neke poteze po pitanju startne formacije, ali i po pitanju onih koji ostanu na klupi. Klupa je danas mnogo važna, igrači na klupi su mnogo važniji nego ovi što istrče i igraju. To se pokazalo milion puta do sada. Prema tome, nekih promena će sigurno biti, plan igre postoji, u zavisnosti od situacije A kako ćemo reagovati i u zavisnosti od situacije B''.

Da li posle sutrašnje utakmice ništa neće biti isto?

''Analiziraćemo kad se sve završi. Biće dosta polemika ovakvbih ili onakvih, ali ne volim kad je neko negativan. Niko ne može da ospori da se igrači bore i ulažu maksimalne napore da dođu do rezultata. U svakom slučaju EP je skup najboljih ekipa, kvalitet je na visokom nivou. Sutra je najvažnija utakmica u grupi, ali mi smo prvi put posle 24 godine na EP. Mi samo jednu pobedu imamo na Evropskim prvenstvima (Norveška 1:0 na EP 2000).

Danska ima fenomenalnu ekipu. To ne sme da se potcenjuje, ali mi verujemo da možemo da igramo sa Danskom''.

Da li je Danska opasnija sa Eriksenom kao starterom ili ne?

''On je obeležio jednu fudbalsku eru, njegova karijera je fenomenalna. drago mi je da je opet među nama posle zdravstvenih problema. Voleo bih da je na klupi, jer je inteligentan igrač, sa loptom zna sve. Ima preciznost u dodavanju i šut koji je nezgodan za svakog golmana. NAši irači imaju sve informacije po pitanju tima Danske, ali treba ga sigurno držati dalje od zone šuta. To će biti zadatak za naš vezni red. Inače, igrač svetske klase''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke