Diogo Kosta sačuvao veterane Pepea i Ronalda, Šeško promašio šansu karijere! Slovenci, ponosno idite kući!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 01.07.2024.
23:44
Izvor: Sportske.net

Slovenci su iznenađenje prvenstva.

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Portugala plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pošto je nakon penal serije izbacila Sloveniju - 3:0!

Posle regularnih 90 minuta nije bilo golova, baš kao ni posle dodatnih 30, iako je Kristijano Ronaldo imao i penal da reši pitanje pobednika, Jan Oblak je odlučio da ova utakmica potraje još malo. Skoro do ponoći.

U penal seriji, briljirao je golman Diogo Kosta koji je odbranio sva tri penala, dok su za Portugal pogodili Ronaldo, Bruno i Silva.

Ali, da krenemo od početka...

Prvi je zapretio Portugal i to preko Rubena Dijaša koji je unutar kaznenog prostora gađao drugu stativu Oblaka i poslao loptu pored gola.

Pritisak čete Roberta Martineza bio je sve veći, ali je Slovenija veoma lako izlazila na kraj sa pokušajima Portugalije da se približi kaznenom prostoru protivnika.

Ubeležen je bio i pokušaj Ronalda koji je glavom pokušao da ugrozi Oblaka, kao i slobodan udarac odakle je petostruki osvajač Zlatne lopte gađao malo preko gola. Ronaldo je opet kupio većinu lopti u napadu, saigrači su se uglavnom kretali mereći gde bi njega trebalo da pronađu, što je nekako i limitiralo Portugalce i na ovoj utakmici. 

Na drugoj strani, Slovenija je imala jedan opasan napad po desnoj strani kada je dodavanje Stojanovića prekinuo Mendeš, zatim i prodor Mlakara, kao i udarac Šeška sa oko 25 metara koji je završio pravo u Koštu. 

Početkom drugog poluvremena Portugal je dodao gas, Kanselo je imao dobar prodor, vratio je oštru loptu na peterac, posle odbijene je loše gađao Bernardo Silva.

Opet je Ronaldo bio u centru pažnje kada je prepoznatljivo uzeo zalet i iz slobodnjaka topovski šutirao u dobro postavljenog Oblaka. 

I onda, najbolja šansa, odnosno kontra Slovenaca, na isteku časa igre, Šeško je protutnjao pored duplo starijeg Pepea, ostavio ga je iza sebe, ali je nekako ishitreno, ne gledajući šutirao pored stative. 

Portugal je krenuo u novi talas napada, Kanselo je bio sve opasniji, a Martinez je uveo i Žotu umesto Vitinje, što je značilo još veću ofanzivu, a onda je u poslednjih 15 minuta i Konseisao zamenio Rafaela Leaa. 

U 71. minutu Ronaldo je izveo i treći slobodnjak, opet je raspalio po lopti, koja je prošla preko prečke. 

Usledio je nešto mirniji period, bez pravih prilika, a onda je u 89. minutu Žota proigrao Ronalda, koji je konačno pobegao štoperima Slovenije, ali Oblak odlično intervenisao, što je bila i poslednja šansa u regularnom delu susreta. 

Isti akteri bili su u centru pažnje i u 105. minutu kada je Oblak opet izrastao u heroja, jer je maestralno odbranio penal Kristijanu Ronaldu! Prethodno je Drkušić nespretno i ne želeći da ga obori, ipak po proceni Orsata faulirao Žotu, a njegovu odluku potvrdila je i VAR soba. Ipak, Oblak je pročitao Ronalda koji je do večeras pogodio 13 uzastopnih penala u dresu Portugala. 

Ronaldo je na pauzi između produžetaka bio vidno utučen i psihološki prilično uzdrman, te je delovalo da će Slovenci imati upravo psihološku prednost do kraja. 

U 114. minutu stadion je zanemeo, umorni veteran Pepe se sapleo i izgubio loptu kao poslednji igrač odbrane, ukrao je Šeško i izašao sam pred gol, ali je Diogo Kosta odlično pročitao njegovu nameru i sačuvao i Portugalce i svog saigrača Pepea, koji bi bio tragičar za kraj karijere.

U finišu više nije bilo ozbiljnijih prilika, pa je sumarum produžetaka da je Ronaldo promašio zicer iz penala, a Šeško svoj posle greške Pepea, pa su odlučivali penali. 

Penal serija: 

1. Iličićev udarac čita Diogo Kosta, Ronaldo ovaj put menja stranu i pogađa malu mrežu - 0:1
2. Maestralni Kosta čita i Balkoveca i njegovu lošu poluvisoku loptu, Bruno rutinski po zemlji - 0:2
3. Neverovatni golman Kosta je opet pročitao, Verbič je šutirao isto kao Balkovec, Silva rutinski u malu mrežu za 0:3 i Portugal je prošao dalje!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke