PROFIL - Portugal - Hoće li zaigrati shodno kvalitetu igrača?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
17:00
Izvor: Sportske.net

Novi selektor obećava promene...

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES
EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Povezane vesti

PORTUGAL

Učešća (1984. 1996-2020)

Najveći uspesi: Šampioni 2016. finale 2004.  polufinala 1984. 2000.

Piše: Boris Jovanović

Portugalci nisu imali problem da se plasiraju na novi evropski šampionat, osmi u nizu, ali malo ko očekuje da ponove istorijsku titulu od pre osam godina, kada su se neočekivano domogli krune.

U kvalifikacijama "Selesao das Kinjaš" je pobedila u svih deset mečeva, Slovaci su bili drugi, ali malo ko smatra da je apsolutna dominacija u grupi J garancija pred Nemačku.

Najveće zamerke su svakako da ovo ostaje privatni tim, neki će reći i talac Kristijana Ronalda koji je dao 10 golova u kvalifikacijama. Jedan od najvećih fudbalera sveta svih vremena ne pomišlja da ustupi mesto u nacionalnom timu, iako se bliži četrdesetoj godini i igra u Saudi Arabiji. Iz ranijih generacija preživeo je i Pepe koji ima 41 godinu, tu su i golman Rui Patrisio, Žoao Mario, Danilo Pereira i nešto mlađi Bruno i Bernardo Silva.

Kvalitet imaju, to nije sporno, vrve od velikih imena, novo lice je na klupi, Bob Martinez koji se nije proslavio sa Belgijancima. Španac je nasledio Fernanda Santoša koji je otišao nakon Mundijala u Kataru. Sam Martinez je loše prošao sa Belgijom na SP, mnoge je iznenadilo što je dobio priliku u Portugalu. Ako se vratimo na ono što se dešavalo dok je vodio Belgiju, nekako je timu falio "personaliti", igrali su loše kada se odlučivalo, mada i pre ovog trenera Belgija je bila poznata po tome što loše reaguje na pritisak.

Martinez se oslonio na staru gardu, mada nova generacija kuca na vrata i lagano preuzima bitne uloge. Po običaju odbrana je okupljena oko Pepea, ali su Diaš, Mendeš i Kanselo u velikim klubovima, o veznom redu da ne govorimo, a uz Ronalda, tu su Leao, Gonsalo Ramos, Žoao Feliks, Žota, zaista impresivan skup ofanzivaca.

Novi selektor je naravno obećao da će Portugal igrati u skladu sa individualnim kvalitetom igrača, da mora da dominira u posedu, to se zameralo Santosu, suviše opreza i odsustvo lepote u situaciji u kojoj tim čini nekoliko fantastičnih igrača. Nekako su bili stegnuti, bez ideje osim da se brane. Pa i na tom prvenstvu koje su osvojili, Portugal je u Francuskoj 2016. često bio u podređenom položaju. Martinez insistira na posedu, građenju iz poslednje linije, probao je sa tri štopera, što bi dalo krila ofanzivnim bekovima, ali i rasteretilo malo Bruna i Fernanda Silvu. Videćemo da li će imati snage da eventualno Ronalda pretvori u džokera što se najavljivalo, mnogi u Portugalu, iako se o tome ne govori glasno, smatraju da bi Ramos iz PSŽ trebalo da predvodi napad. 

ISTORIJAT

Portugalci su naravno prisutni još od kada je generacija Figa kročila u seniorski fudbal (oni su bili omladinski prvaci sveta), ali nikada nisu uzeli trofej u seniorskom fudbalu. Najbolniji poraz je pre par decenija na domaćem terenu u finalu protiv Helena, bilo je još kontroverznih neuspeha, recimo onaj protiv Francuza 2000. u pravom ratu u Briselu protiv Francuza. Taj meč rešio je Zidan iz penala zlatnim golom, mnogo je primedbi bilo od strane Portugalaca na suđenje.

I 2012. su igrali u top četiri fazi, stigli još dalje, do penala protiv moćne Španije, poraženi su u Donjecku nakon što su Mutinjo i Alveš promašili sa bele tačke. 

Posle senzacionalne titule u Parizu, na prošlom šampionatu su prošli tešku grupu kao treći, naleteli na Belgiju sa svojim sadašnjim selektorom, odlučio je gol Torgana Azara.

Pre pomenute generacije Figa i ostalih, ostaće zapamćena odlična generacija iz 1984. koja je namučila Francusku u legendarnom meču u Marseju. finali pre finala i pala u produžetku.

PROGNOZA

Portugal nikada nije završio takmičenje u grupi na EP, neće ni sada, s obzirom na rivale. Posle toga zavisiće i od žreba, kako smo rekli, imaju ogroman kvalitet, možda ofanzivni pristup novog selektora donese rezultat, ali nemamo puno poverenja u Martineza.

Kada naiđe na jače rivale, Portugal obično ima problem da se nametne, često je u prošlosti nedostatak pravog napadača rušio snove, sada to nije slučaj, ali postavlja se pitanje koliko Ronaldo može. Jasno, ne dovodimo u pitanje njegov legat, no, ako svaka lopta bude išla na njega to je problem. Čak i ako se oslobode njegove senke, ipak je to nova situacija koja nosi izazove, ali i privikavanje. Možda mogu ponovo daleko, ali da se bore za titulu kako najavljuju, baš teško...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke