Raspad sistema posle ulaska Levandovskog, Arnautović šalje Poljake kući!

Autor: Darko Mitrović
petak 21.06.2024.
19:55
Izvor: Sportske.net

Poljaci se dobro držali sat vremena, a onda...

EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Povezane vesti

U utakmici drugog kola Grupe D Evropskog prvenstva, Austrija je danas na Olimpijskom stadionu u Berlinu savladala selekciju Poljske sa 3:1 i tako stigla do prvih bodova na ovom takmičenju, posle minimalnog poraza od Francuske.

Poljaci su pretrpeli i drugi poraz u ovoj grupi i po svemu sudeći se neće duže zadržati na aktuelnom šampionatu u Nemačkoj.

Austrija je u prvih petnaestak minuta bila bolji tim i to je uspela i da materijalizuje vodećim golom Traunera u devetom minutu. Veliki posao je obavio Mvene koji je najpre odlino izveo aut sa leve strane, ubacio je loptu duboko u kazneni prostor, odakle su je poljski defanzivci izbili, ali opet samo do Mvenea koji je zatim odlično centrirao, a Trauner udarcem glavom poslao loptu u mrežu - 1:0.

Posle tog pogotka Poljaci su počeli polako da se oslobađaju pritiska i da preuzimaju inicijativu, a Zalevski je imao veliku priliku za izjednačenje kada je sa desetak metara, iskosa sa leve strane loše šutirao i poslao loptu preko gola.

U nekoliko navrata je pokušavao i Zelinski, ali je maltene svaki put izblokiran, s tim da su Poljaci u jednoj situaciji tražili jedanaesterac kada ni sudija, ni iz VAR sobe nisu oglasili zbog igranja rukom jednog austrijskog igrača. Procena je bila da je ruka bila uz telo.

Bolja igra se Poljacima isplatila u 30. minutu kada je Bednarek šutirao posle centaršuta sa leve strane, taj pokušaj je izblokiran, ali je lopta stigla do Kšištofa Pjonteka koji sa ivice kaznenog prostora donosi izjednačenje selekciji Poljske - 1:1.

Austrija je pokušala što pre da vrati rezultatsku prednost, Zabicer je imao priliku posle brze akcije svog tima, ali mu je taj šut izblokiran, dok su Poljaci u poslednjim trenucima prvog poluvremena umalo napravili preokret kada je Zelinski odlično izveo slobodan udarac sa oko 25 metara, ali je golman Penc uspeo da zaustavi taj šut.

Posle petnaestak minuta igre u drugom poluvremenu, selektor Poljske je odlučio da na teren pošalje kapitena i najboljeg igrača svog tima Roberta Levandovskog koji je zbog povrede propustio prvi meč protiv Holandije.

Ali, samo šest minuta kasnije, Austrija je ponovo povela. Akcija je tekla po leoj strani, Pras je protutnjao na polovinu terena rivala, a onda poslao u sredinu za Baumgartnera koji je ušao u kazneni prostor i snažnim udarcem savladao Ščensnog - 2:1.

Sve je u 75. minutu mogao da reši Vimer posle akcije sa Baumgartnerom, ali je Vimerov šut po zemlji zaustavio golman Ščensni.

Samo dva minuta kasnije, Zabicer je osvojio loptu na sredini terena i munjevito krenuo ka kaznenom prostoru rivala gde ga je preekršajem zaustavio golman Ščensni i dileme nije bilo - penal za Austriju.

Izveo ga je Marko Arnautović - samouvereno, precizno i lopta završava u levom, a Ščensni se bacio u desni ugao svog gola - 3:1 za Austriju.

Mogi su Austrijanci i do četvrtog gola, kada je Lajmer utrčao u kazneni prostor rivala, obišao je i Ščensnog, ali iskosa sa leve strane nije uspeo da pošalje precizan šut u nebranjenu mrežu.

U nadoknadi vremena je na drugoj strani Grosicki mogao da ublaži poraz Poljske, ali je iskosa sa leve strane šutirao pored gola.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke