Ronaldove dve decenije na EURO - Nikad niko kao on!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 11.06.2024.
16:30
Izvor: Sportske.net

Da li je sačuvao najbolje za kraj?

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Sedamnaesto po redu Evropsko prvenstvo koje se ove godine održava u Nemačkoj biće posebno za jednog od najboljih fudbalera u istoriji - Kristijana Ronalda.

Naime, fudbaler Al Nasra izaći će na evropsku pozornicu po šesti put i time postati apsolutni rekorder, pošto to nikome do sada nije pošlo za rukom.

Ronaldo je svoj debi imao 2004. kada je je domaćin bio upravo Portugal koji je tada došao do finala, ali je Grčka slavila rezultatom 1:0.

Na tom turniru postigao je ukupno dva pogotka.

Naredno Evropsko prvenstvo igrao je 2008. u Austriji i Švajcarskoj, a Ronaldo se tada jednom upisao u strelce i njegov tim je poražen u četvrtfinalu od Nemačke.

Četiri godine kasnije domaćini su bili Poljska i Ukrajina a Ronaldo je postigao tri pogotka a portugalci su ispali na penale od Španije.

Nakon ovog šampionata, 2016. u Francuskoj Ronaldo se popeo na tron Evrope. On je tada postigao rei pogotka i Portugal je u velikom finalu pobedio domaćina Francusku golom u poslednjim minutima produžetaka. Kristijano je ranije morao da izađe iz igre zbog povrede.

Individualno za njega najbolje Evropsko prvenstvo usledilo je 2021 godine kada je postigao 5 pogotka ali je njegova reprezentacija ispala u osmini finala od Belgije.

Ronaldo je apsolutni rekord Evropskih šampionata. Ima najviše nastupa (25), najbolji strelac sa 14 postignutih golova i igrač sa navjviše odigranih turnira (6). 

Postoji još nešto, naravno. Legendarni Portugalac je najviše mečeva kao kapiten nekog nacionalnog tima (16). Po svemu sudeću ovo mu je poslednje Evropsko prvenstvo i zato uživajmo dok možemo, a Kristijano će dati sve od sebe da osvoji još jedan trofej i oprosti se sa stilom. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke