Španci "rasplakali" penzionera Krosa i pokorili Nemačku, "furija" u polufinalu EURO!

Autor: Lazar Nikolić
petak 05.07.2024.
20:38
Izvor: Sportske.net

Spektakularna utakmica.

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Španija plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva.

Španci su posle velike drame i produžetaka savladali Nemačku u Štutgartu rezultatom 2:1, a gol odluke postigao je rezervista Mikel Merino u 119. minutu. Prethodno je posle "regularnih" 90 minuta bilo 1:1.

Španija u polufinalu čeka boljeg iz meča Portugalija - Francuska, a legendarni Toni Kros odlazi u penziju.

Počelo je žestoko u Štutgartu. U centru pažnje na startu bili su iskusni vezista Nemaca Toni Kros i engleski sudija Entoni Tejlor. Kros je u prvih pet minuta žestoko startovao nad Pedrijem i Jamalom, Pedri zbog povrede morao van terena, a sudija Tejlor nije pokazao nemačkom reprezentativcu ni žuti karton.

Umesto Pedrija u igru je ušao Dani Olmo, a u nastavku se nastavilo sa grubom igrom, pa su „požuteli“ nemački defanzivci Ridiger i Raum, dok je štoper Španaca Robin le Norman takođe zaradio javnu opomenu.

Igralo se u visokom ritmu, ali bez velikih prilika u prvom delu. Pretili su Španci uglavnom udarcima iz daljine, ali sa tim pokušajima golman Nemačke Manuel Nojer nije imao problema.

Na drugoj strani u centru pažnje bio je napadač „pancera“ Kai Haverc koji je najpre pokušao glavom, a zatim i nogom uputio udarac ka čuvaru mreže Španije Unaiju Simonu kome nije bilo teško da zaustavi njegove pokušaje u prvih 45 minuta.

Nisu selektori Julijan Nagelsman i Luis de la Fuente oklevali sa izmenama na poluvremenu. Za Nemce su  u igru ušli Florijan Virc i Robert Andrih umesto Liroja Sanea i Emre Džana, dok je Naćo zamenio Le Normana.

Posle samo dva minuta igre u nastavku kapiten Španije Morata imao je sjajnu priliku da dovede svoj tim do vođstva. Uspeo je centarfor „crvene furije“ da se izbori za udarac pored Taa, ali je prebacio loptu preko gola.

Šansa Morate samo je najavila ono što će se desiti u 51. minutu.Prelako je supertalentovani Lamin Jamal ušao u sredinu i neometan uputio centaršut po zemlji pravo na nogu natrčalog Danija Olma koji je preciznim udarcem matirao nemoćnog Nojera za vođstvo Španije.

Nije oklevao mnogo Nagelsman sa izmenama posle primljenog gola. Umesto Rauma i kapitena Gundogana u igru su ušli Mitelštat i Fulkrug.

Upravo je Fulkrug pokušao glavom posle kornera u 64. minutu, ali nije bilo posla za Simona.

Posle svog šestog faula Krosu je pokazan na žuti karton, a Olmo posle povlačenja sa leđa završio na travi.

Mogli su Nemci do izjednačenja 20 minuta pre kraja utakmice posle udarca Andriha koji je fantastičnom paradom zaustavio Simon.

Najbliži pogotku Nemci su bili u 77. minutu. Fantastičnu akciju izveo je domaćin po desnoj strani, Virc je uputio preciznu loptu ka Fulkrugu, a napadač "pancera" iz pada pogodio stativu Simonovog gola.

Mogla je Nemačka do izjednačenja na spektakularan način. Posle velike greške Simona kod ispucavanja lopta je došla do Haverca koji je pokušao da ga lobuje, ali nije uspeo u tome.

Ređali su se napadi Nemaca u završnici, a odbrana Španije popustila je samo minut pre kraja. Mitelštat je uputio centaršut na drugu stativu, Kimih glavom vratio loptu u sredinu, a rezervista Florijan Virc razornim udarcem tik uz stativu doneo neizmernu radost domaćinu i poravnao rezultat.

Uspeli su Španci da povrate kontrolu lopte u prvom produžetku i bili bliži novom vođstvu posle udarca rezerviste Ojarzabala sa distance u 103. minutu, ali je lopta posle njegovog šuta otišla pored stative.

Ipak, samo minut kasnije strelac pogotka za Nemce Virc imao je priliku da postane apsolutni heroj "pancera", ali je promašio iz izgledne situacije.

Već u prvom minutu drugog produžetka bilo je burno. Nemci su tražili penal nakon što je lopta u ruku pogodila Kukurelju posle udarca Musijale, ali je sudija Tejlor ostao nem na njihove zahteve i pokazao da je ruka bila uz telo.

Kolosalnu šansu za preokret Nemačka je imala u 117. minutu preko raspoloženog Fulkruga koji je glavom zakačio loptu posle odličnog centaršuta Kimiha, ali je Simon spasio Španiju.

I kada je sve ukazivalo da ćemo gledati penale kao "iz zemlje" izronio je Mikel merino i glavom poslao loptu iza leđa Nojera posle izvanrednog centaršuta Danija Olma.

U poslednjim trenucima utakmica Fulkrug je imao još jednu šansu, ali je opet promašio.

Igralo se dugo preko tri predviđena minuta u nadoknadi vremena, a crveni karton zaradio je desni bek Španaca Karvahal koji nikako nije želeo da dozvoli Musijali da ga prođe, umesto toga Nemci su imali poslednju šansu iz slobodnog udarca, ali nisu uspeli.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke