Švajcarska na EURO - Da li ste znali?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
16:00
Izvor: Sportske.net

Ovo su crtice o "sajdžijama"

Beta/AP Photo/Frank Augstein
Beta/AP Photo/Frank Augstein

Povezane vesti

- Švajcarska je šezdesetih kad je počelo EP, bila bitna, ali ne zbog terena, već kancelarija. Naime, kada je Pjer Delane čija je porodica bila iza ideje igranja EP bio skrajnut, UEFA je preseljena iz njegovog Pariza u Bern u Švajcarskoj.

 

- "Časovničari" su nekada za nepristojne gestove slali kući (Džaka i Šaćiri da su igrali u to vreme verovatno ne bi potrajali pet minuta na prvenstvu). Naime, sjajni Aleksander Frej je 2008. pljunuo Džerarda, sudiji je promaklo, kada je izašao TV snimak, savez ga je eliminisao iz reprezentacije. .

 

- Švajcarce su kada su bili domaćini 2008. zajedno sa Austrijom optuživali da su toliko podeljeni da igrači iz francuskih i nemačkih kantona koji ne znaju "drugi jezik" ne vole da pričaju na engleskom, ili se prave da ne znaju, kako ne bi morali da razgovaraju. Taj turnir će pamtiti selektor Kun, iako su bili poslednji i nisu otišli dalje jer mu je žena izašla iz devetodnevne kome. Igrači su mu čestitali transparentom i pobedili Portugal pa su se časno oprostili od takmičenja. Sadašnji selektor Jakin je dao gol iz penala za prvi trijumf u završnicama šampionata za "Nati".

 

- Kada su 2016. igrali protiv Albanije, pet igrača su bili poreklom Albanci, a braća Džaka su igrala na različitim stranama.

 

- "Puma" je Švajcarcima napravila toliko loše dresove te 2016. da su se trojici pocepala protiv Francuza. Šaćiri je rekao posle meča, da se nada da ne prave kondome od tog materijala.

 

- Naravno na prošlom šampionatu Švajcarci su šokirali Francuze, ali su u četvrtinalu ispali od Španije. Ta penal serija je najgora u istoriji prvenstava Evrope, od devet penala, strelci su promašili pola!

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke