Toni Kros otišao u legendu - Od "Marakane" do Merina!

Autor: Lazar Nikolić
petak 05.07.2024.
21:00
Izvor: Sportske.net

Kraj jedne velike karijere.

EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ
EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Povezane vesti

Kada je tog 25. oktobra 2007. godine golobradi momak sa brojem 39 u dresu Bajerna iz Minhena kročio na teren beogradske "Marakane" u meču Kupe Uefa protiv Crvene zvezde verovatno niko na stadionu nije ni slutio da prisustvuje početku jedne veličanstvene karijere. Taj mladić zvao se Toni Kros.

Odmah je vezista Bavaraca pokazao da će biti "poseban". Najpre je asistirao Miroslavu Kloseu za izjednačenje, a onda matirao nesrećnog i nespretnog Ivana Ranđelovića za potpuni preokret velikog Bajerna postigavši svoj prvi gol u seoniorskom fudbalu. Imao je tek 17 godina.

Od tog trenutka pa do danas nizali su se uspesi u Krosovoj karijeri, kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou.  

Postao je Kros vrlo brzo glavna figura Bajerna i sa Bavarcima osvojio tri titule prvaka Nemačke i na kraju trofej u Ligi šampiona 2013. godine.


Već naredne godine Kros je sa Nemačkom postao svetski šampion, da bi istog leta u potrazi za novim izazovima prešao u Real Madrid i pogodio je.

Toni Kros je čitavu deceniju ostao u glavnom gradu Španije i pisao najlepše stranice istorije "kraljevskog" kluba, a sebe profilisao kao jednog od najboljih fudbalera na planeti, iako je uvek bilo atraktivnijih i javnosti zanimljivih igrača.

Koliko je Real bio dobar sa Krosom, a Kros dobar za Real najbolje svedoče pet osvojenih trofeja u Ligi šampiona u čijem osvajanju je Nemac imao nemerljivu ulogu.

Nijedan napad Madriđana nije mogao proći, a da Kros ne "overi" loptu. Bio je pravi "tempomat" Reala i neko ko je sve oko sebe činio boljim, a svoj tim najboljim na planeti čak pet puta.

Jedino što je Krosu ostao kao neostvareni san jeste titula šampiona Evrope sa Nemačkom zbog koje se i vratio u nacionalni tim za EURO u domovini. I bio je na vrhunskom nivou u svom "poslednjem plesu", ali ga je Španija rasplakala i odsvirala kraj blistave karijere započete u Beogradu, a završene večeras u Štutgartu okončane golom Mikela Merina.

Danke, Toni!


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke