Tri faktora poraza Srbije od Engleske - Šta je falilo barem za bod?

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 17.06.2024.
00:12
Izvor: Sportske.net

Srbija uzdignute glave može na Sloveniju, ali šta je nedostajalo za barem bod?

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Povezane vesti

Možda su Englezi najskuplja reprezentacija sveta u ovom trenutku. Možda se i ovog puta svrstavaju u favorite za osvajanje. Možda jesu pobedili Srbiju na otvaranju Evropskog prvenstva, ali nisu dominirali čitav meč kako su mnogi očekivali da će biti slučaj. Štaviše, morali su da strepe u drugom poluvremenu, Džordan Pikford je "iščupao" udarac Dušana Vlahovića i ostaje žal što "orlovi" nisu došli makar do boda.

Srpski tim se sada okreće utakmicama koje su ionako označene kao primarne za ostvariti uspeh - sa Slovenijom i Danskom. 

Da je moglo drugačije protiv Engleske, moglo je. Naravno, najlakše je biti kapetan posle bitke, ali analiziraćemo pojedinosti poraza Srbije od Engleske i faktore zbog kojih je došlo do istog.

FAKTOR VEZNI RED

Srbija je odmah bila potčinjena ekipa na ovoj utakmici. Englezi su preuzeli loptu, potpuno dominirali u prvih 25 minuta, a Deklan Rajs, Džud Belingem i Trent Aleksander-Arnold su imali poprilično vremena da sa loptom u nogama odluče gde i kome će je predati. Izostao je manjak agresivnosti našeg veznog reda i poprilično smo kasnili u pojedinim situacijama. Utisak je da je ideja bila da malim faulovima ubijemo momentum, ali to nije pomoglo. Englezi su forsirali i levu stranu našeg tima, odnosno napadali su preko sopstvene desne. Filip Kostić nije mogao da se nosi sa Kajlom Vokerom i Bukajom Sakom, Strahinja Pavlović je takođe imao dosta problema, što se videlo i kod primljenog pogotka i kod šanse u kojoj se našao bek Mančester sitija u 26. minutu. Ono što ostaje upečatljivo svakako je primljeni gol koji je postigao Džud Belingem. "Desetka" Engleske je na 40 metara, posle predaje lopte na bok dok ga je pred njim bio Nemanja Gudelj, krenula da trči pravolinijski, ali bez ikakve prepreke ispred sebe. Gudelj ga je izgubio gledajući loptu iako je morao da vodi računa isključivo o njemu i protiv timova kao što je Engleska se to kažnjava. Kasnije je dobio žuti karton i izbacio sebe iz utakmice.

Printscreen/TV Arena Sport

FAKTOR KREATIVNOST

Dragan Stojković je odlučio da utakmicu započne sa dvojicom napadača Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem, ali oni nisu imali mnogo, ni lopti, a ni prostora da iskažu svoj kvalitet. Nedostajalo je vezivno tkivo - Dušan Tadić. Naravno, bilo bi previše da je nastupao sa njim iza napadačkog dvojca, ali utisak je da je neko od njih morao biti žrtvovan zarad startne uloge naše "desetke". 

"Nedostajao je završni pas, to uglavnom imamo. Falilo je te kreativnosti", bile su Mitrovićeve reči posle meča aludirajući delom na to da je nedostajao Tadić sa više minuta, makar od starta prvog poluvremena.

Nije se proslavio ni Sergej Milinković-Savić u svojim napadačkim akcijama posebno u prvom poluvremenu. Igrao je u određenom grču, bez agresivnosti na lopti. To može biti posledica upravo onoga čega se javnost i pribojavala - nedostatka utakmica ovakvog kvaliteta.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

FAKTOR KVALITET

Na kraju krajeva, kvalitet jeste na strani Engleske koja se svesno povukla posle datog gola. Doduše, kvalitet nije garant toga da ćete na kraju pobediti utakmicu, kamoli osvojiti turnir, ali oni su večeras bolje prošli upravo zahvaljujući i tom faktoru. Utisak je da je njihova najslabija karika selektor Geret Sautgejt, jer se ekipa ugasila posle datog gola i svesno predala loptu Srbiji. No, imali su blok za sve pokušaje našeg tima. Strašan start Džona Stounsa pre nego što je lopta Filipa Mladenovića stigla do Aleksandra Mitrovića. Nije mnogo nedostajalo da iz jedine izgledne prilike u drugom poluvremenu, kada su ponovo olako probili po desnoj strani, dođu do 0:2, ali je Predrag Rajković sprečio egzekuciju, do tada nevidljivog, Harija Kejna. Ističe se i Džordan Pikford svojom reakcijom posle fenomenalnog udarca Dušana Vlahovića. Vrhunska odbrana iako je išla tačno tamo gde je on stajao. Naravno i sam gol je odlika njihovih kvaliteta, već smo ga opisali.  Individualnim kvalitetima nadoknađivali su propuste.

Ne propustite