Demiral "zakucao" Austrijance, odlična Turska ide u Berlin da izazove Holandiju

Autor: Mladen Heleta
utorak 02.07.2024.
22:53
Izvor: Sportske.net

Austrija se večeras "ugasila".

EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Povezane vesti

Fudbaleri Turske su poslednji učesnici četvrtfinala Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Oni su večeras u Lajpcigu savladali Austriju sa 2:1 i za plasman u polufinale će se u subotu boriti protiv Holandije u Berlinu.

Heroj Turske je štoper Merih Demiral, koji je bio dvostruki strelac u prvom i 59. minutu. Gol za Austriju je postigao Gregorič u 67. minutu.

Austrija je u ovaj duel ušla kao blagi favorit, pošto je bila prva u grupi D, ispred Francuske, Holandije i Poljske, ali su Turci odigrali sjajan meč, na kraju na krilima golmana Gunoka izdržali veliki pritisak i zasluženo slavili.


Fantastično su ovaj susret otvorili izabranici Vinćenca Montele, oslabljeni za "požutelog" Čalhanoglua, i poveli još pre isteka prvog minuta.

Arda Guler je izveo korner sa desne strane, sa gol-linije je loptu izbacio Baumgartner, da bi se nakon pravog "karambola" i niza nesrećnih okolnosti po Austrijance, lopta odbila do Demirala, koji ju je iz peterca silovito zakucao u mrežu, za 0:1.

Bio je to drugi najbrži pogodak u istoriji šampionata Evrope.

Austrija je umalo uzvratila u trećem minutu.

Baumgartner je tukao sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta prohujala tik pored stative.

Nastavili su Austrijanci sa napadima i u petom minutu su propustili veliku šansu.

Lopta je posle prekida prošla pored mnoštva igrača u petercu, na drugoj stativi je Baumgartner probao da je pošalje u mrežu, ali su Turci nekako otklonili opasnost.

Veliki pritisak Austrije je trajao negde do 15. minuta, a onda se Turska oslobodila, razigrali su se Kokču i Arda Guler, težište igre je pomereno na polovinu rivala, a Demiral je još jednom pretio posle prekida u 25. minutu.

Od tada pa sve do 45. minuta se vodila borba na sredini terena, koja je protekla bez šansi.

Drugo poluvreme se igralo po jakom pljusku, a počelo je totalnom inicijativom Austrije i kolosalnom prilikom u 51. minutu.

Poš je pasom u prazan prostor "spojio sa golom" Arnautovića, ali je golman Gunok istrčao, skratio ugao i sprečio napadača Intera da izjednači.

Samo minut kasnije je Lajmer šutirao iz dobre pozicije, ali je Demiral odradio sjajan posao, zasmetao mu je u odsudnom trenutku, pa je lopta otišla pored gola.

I onda prvi napad Turaka u nastavku i surova kazna, servirana na potpuno neverovatan način.

Turska je izborila korner u 59. minutu, Arda Guler je sa desne strane uputio idealan centaršut u peterac, a tamo je bravurozni Merih Demiral nadskočio Dansa i Liharta i glavom matirao Penca, za 0:2.

Dakle, skoro pa identična situacija kao kod prvog gola!

Delovalo je tada da je sve gotovo, ali Austrija se nije predala i smanjila je osam minuta kasnije.

I ovaj pogodak je došao nakon kornera. Izveo ga je Sabicer sa desne strane, Poš je glavom sa linije peterca poslao loptu na drugu stativu, a tamo je rezervista Gregorič odlično reagovao i preciznim udarcem pogodio željeno mesto, za 1:2.

Do kraja smo gledali opsadu gola Turske, pretili su Austrijanci, kružili sve vreme, Baumgartner je bio baš blizu u 84. minutu, a Gunok je u 94. minutu na nestvaran način odbranio udarac glavom istog igrača iz neposredne blizine, pa Turci slave veliki uspeh i povratak u četvrtfinale Eura posle 16 godina.

Te 2008. su dogurali i do polufinala...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke