Turska na EURO - Da li ste znali?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
22:00
Izvor: Sportske.net

Do Terimove ere nisu bili konkurentni na najvišem nivou.

EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Povezane vesti

Piše: Boris Jovanović

- Zanimljivo da su Turci sedamdesetih napravili nekoliko dobrih rezultata u kvalifikacijama. Tako su 1972. zaustavili u Kelnu strašnu Zapadnu Nemačku, najbolji evropski tim tog vremena, tukli su i moćne Poljake pa Sovjete u kvalifikacijama za EP u Jugoslaviji, ali nikada nije bilo kontinuiteta.

- Čak i osamdesetih su zaustavili Nemačku u Izmiru, ali do Terima i velike generacije u drugoj polovini devedesetih nisu bili toliko konkurentni. Ipak, konačno su 1996. stigli u završnicu u lakoj grupi iza Švajcaraca, ispred Šveđana, Mađara i Islanda. Izgubili su sve mečeve, a Alpaj Ozalan je osvojio nagradu za fer-plej.

- Na sledeće prvenstvo stigli su na krilima Galatasarajevog osvajanja kupa UEFA. Prošli su grupu, eliminisali domaćina Belgiju, i ispali od Portugalaca, Arif Erdem je promašio penal.

- Posle je usledio pad, ispali su čak i od Letonije, ali je 2008. preko Hrvatske, tim stigao u polufinale. Protiv Nemaca su sa tek 14 raspoloživih igrača igrali odlično, ali ih je kući poslao Lam u poslednjim minutima.

- Turska je četiri godine kasnije zaustavljena u baražu 2012. godine, pa se onda domogla završnice u Francuskoj gde su ispali u grupnoj fazi. Na prošlom šampionatu su završili bez bodova, ali sada imaju novi tim, a negde na horizontu je 2032. kada će biti domaćini zajedno sa Italijom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke