U grupi E "gori" - Svako ima svoju računicu!

Autor: Milovan Longinov
sreda 26.06.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

U sredu od 18 časova kreće najluđi rasplet.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Najzanimljivija i najneizvesnija grupa pred poslednje kolo grupne faze Evropskog prvenstva svakako je grupa E. Sve četiri reprezentacije imaju po tri osvojena boda - Rumunija sa gol razlikom 3:2, Belgija (2:1), Slovačka (2:2) i Ukrajina (2:4). 

Takođe, izvesno je da će iz ove grupe dalje ići i najbolje trećeplasirani tim, ali ono što je sigurno - ko pobedi, sigurno ide dalje. Ali, tu je i jedna zanimljivost, ukoliko Rumunija i Slovačka remiziraju, mogli bi zajedno sa po četiri osvojena boda u osminu finala. 

Ovaj duel na programu je u sredu od 18 časova u Frankfurtu, Rumuni su pokazali više u pobedi nad Slovačkom i porazu od Belgije, za razliku od Slovaka koji jesu šokirali Belgijance, ali su potom i izgubili od Ukrajinaca. Treba istaći da Rumuni i Slovaci nemaju međusobnih duela u novijoj istoriji, u ovom veku su odigrali samo tri prijateljska susreta u kojima nije bilo pobednika (1:1, 2:2, 0:0), dok su Rumuni davne 1999. godine slavili 5:1 kao gosti u kvalifikacijama za EURO 2000, u revanšu je bilo 0:0.

U drugom meču, u istom terminu od 18.00 u Štutgartu se sastaju Belgija i Ukrajina. Jasno je da su Belgijanci favoriti i da će ići na pobedu, kako ne bi sebe dovodili u nova kalkulisanja. Belgijanci nisu zaslužili ni poraz od Slovaka, ali se se izvadili protiv Rumuna i sada imaju šansu da pobedom overe siguran plasman u osminu finala. Treba istaći da se Belgija i Ukrajina do sada nisu nikada sastajale i da je ovo istorijski duel između ovih timova.

Šta ako obe utakmice završe nerešenim ishodom? 

Prva opcija jeste da rezultati remija budu identični ili ukoliko Belgija i Ukrajina remiziraju sa manjim brojem golova nego Rumunija i Slovačka, onda bi raspored na tabeli izgledao ovako: Rumunija, Belgija, Slovačka, Ukrajina. Odnosno, Ukrajinci bi ispali zbog najlošije gol razlike. 

Druga opcija je da Belgija i Ukrajina remiziraju uz date golove (1:1), a Slovačka i Rumunija bez pogodaka - 0:0, odnosno da Belgijanci i Ukrajinci daju više golova u svojim remijima, onda bi Belgijanci preuzeli prvo mesto od Rumuna jer se u slučaju identične gol razlike gleda međusobni duel. I u tom slučaju ispadaju Ukrajinci zbog gol razlike, Slovaci ostaju treći.

Za kraj, tu su još neki ključni podaci za svaku reprezentaciju: 

Rumuni idu sigurno dalje ukoliko ne izgube od Slovačke, a biće i prvi u grupi ukoliko ni Belgija ne pobedi Ukrajinu. Rumuni ispadaju samo ukoliko izgube od Slovačke i Ukrajinci osvoje makar bod sa Belgijom. 

Belgijanci takođe idu dalje ukoliko ostanu neporaženi protiv Ukrajine, a biće i prvi u grupi ako pobede, a Slovačka ne pobedi Rumune. Belgijanci mogu da ispadnu samo u slučaju poraza i ukoliko Rumunija izbegne poraz. 

Slovaci idu sigurno dalje ako pobede Rumune, a mogu i remijem kao trećeplasirani tim. Slovaci takođe mogu da budu prvi, ali moraju da pobede i da Ukrajina ne pobedi Belgiju. Slovaci ispadaju ako izgube i ako Belgija ostane neporažena.

Za kraj, Ukrajina sigurno ide dalje ako pobedi Belgiju. Ukrajinci mogu dalje i kao treći ako remiziraju sa Belgijom, ali da neko pobedi na meču između Rumunije i Slovačke. Ukrajinci sigurno ispadaju ako izgube od Belgije i ukoliko Slovaci osvoje makar bod. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke