Utakmica koja određuje sudbinu!

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 16.06.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Poljaci i Holanđani na igralištu.

Povezane vesti

Kroz sudar Poljske i Holandije može se simbolično posmatrati istorija dve reprezentacije koje su imale zlatna vremena u sedamdesetim godinama prošlog veka. To su generacije koje su postizale najveće uspehe na Mundijalima, "Lale" su izgubile dva finala, Poljska dva puta bila u polufinalu.

Upravo su susreti krajem šezdesetih u velikom svetlu predstavili nove dve fudbalske velesile. Transponovanje uspeha klubova u Evropi, Ajaksa i Fejenorda na jednoj, odnosno Legije, Gornjika i kasnije Viđeva na drugoj strani su obeležili pomenuto zlatno doba.

Nekako je slučaj hteo da se ovi timovi često sudare u kvalifikacijama za najveća takmičenja.

Sve je počelo u grupi pred Mundijal u Meksiku 1970. godine, dok su se Poljaci i Holanđani svađali, otišli su Bugari. "Lale" su savladale Poljake u Roterdamu, ali su pali u Varšavi. Ključ su bili porazi oba tima u Sofiji, pa su oba tima ostala bez plasmana, što je bilo veliko iznenađenje.

Četiri godine kasnije, Holandija će izgubiti finale, Poljska polufinale Mundijala u Zapadnoj Nemačkoj. Već naredne godine dva tima će se sudariti u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope u Jugoslaviji. Grupa je bila toliko jaka da su Italijani ostali treći, a na kraju je Holandija otišla na gol razliku. U Čoržovu su svetski vicešampioni doživeli katastrofu 4:1, ali su se u Amsterdamu revanširali takođe pobedom od tri razlike. Sistem takmičenja je bio takav (poslednje prvenstvo na kome su igrale četiri ekipe) da je posle grupne faze usledilo četvrtfinale, gde je Holandija rasturila Belgiju sa 5:0. Čitave te kvalifikacije obeležili su unutrašnji sukobi, rivalstvo Krojfa i Neskensa sa ostatkom tima. Oni su birali mečeve na koje će dolaziti iz Barse, na kraju je veliki Johan uslovio slabog selektora Knobela da eliminiše par igrača kako bi on nastupio, što je ovaj i učinio.

Krojf je već napustio reprezentaciju, ali i Barselonu kada su se ekipe sastale u kvalifikacijama za EP 1980. godine. Poljaci su podmladili tim, ta ekipa će sa Bonjekom tući "Oranje" u Čoržovu, remizirati u Amsterdamu. Ali, skupo će ovaj tim koštati osvojen jedan bod protiv DDR u dva meča. Da stvar bude gora Istočni Nemci su u poslednjem meču u Lajpcigu vodili protiv Holandije sa 2:0 posle pola sata, da je meč završen nerešeno otišla bi Poljska. Ali, gosti su okrenuli na kraju je Vili Van Der Kerkof jednim od pet golova za reprezentaciju u više od deceniju igranja presudio domaćima i odveo Holandiju u završnicu.

Kada su se timovi sastali osam godina kasnije, poljsko vreme je prošlo, Holandija je golovima Gulita dobila meč u Varšavi (u Amsterdamu je bilo 0:0), na kraju su otišli na prvenstvo u Nemačku i osvojili jedini trofej u istoriji "narandžastih".

Holanđani će kasnije biti mnogo kvalitetniji od Poljaka, tokom druge polovine devedesetih, mada jedna zanimljivost, uvek su ih lakše pobeđivali u Poljskoj nego na domaćem terenu. U ovoj deceniji gledali smo mečeve u Ligi nacija, tri pobede Holandije u dva ciklusa i remi u Roterdamu. Tada je Poljska vodila sa 2:0, Holandija se vratila, da bi Depaj u nadoknadi promašio penal za pobedu.

 "Lale" su dobile devet od 19 mečeva, a pazite sada, od sedam poslednjih mečeva kada je Holandija domaćin, dobili su samo dva puta! Sada je neutralni teren, prvi put u istoriji. Poljaci su bez Levandovskog po poslednjim informacijama, biće to veliki hendikep, ali možda će im pomoći da malo igraju fudbal, umesto da šalju napred loptu u prostoru. Nema ni Milika koji se povredio, nema ni Matija Keša iz Aston Vile. Holandija je favorit, Kuman je promenio navike tima u odnosu na Van Gala, vratio se 4-3-3 principima, čeka ga zid. Malo golova u prvom delu i možda efikasniji meč u nastavku nije loša opcija.

 

Ne propustite