VAR stručnjak objasnio zašto je dosuđen penal za Englesku

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 11.07.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Detaljno pojašnjenje sporne situacije.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Povezane vesti

Fudbaleri Engleske sinoć su se plasirali u finale Evropskog prvenstva po drugi put zaredom, a za svoju prvu titulu će se u nedelju od 21 sat u Berlinu boriti protiv Španije.

Oni su u burnom polufinalu u Dortmundu pobedili Holandiju sa 2:1.

Dan nakon susreta, jedna od glavnih tema engleskih, ali i svetskih medija je penal koji je sviran za "Gordi Albion", a koji mnogi smatraju vrlo spornim. To je bilo pri rezultatu 0:1, a Kejn je bio precizan iz penala za 1:1.

Podsetimo, u toj situaciji je Kejn šutirao, a Denzel Damfris je neoprezno ušao u blok. Nakon što je engleski napadač već šutnuo loptu i promašio gol, u nastavku akcije došlo je do kontakta sa Damfrisovom nogom.

Glavni sudija Feliks Cvajer na prvu nije ništa dosudio, ali nakon poziva iz VAR sobe i pregledanog snimka je pokazao na belu tačku. 

Brojni engleski analitičari, poput bivših igrača Gerija Nevila i Džejmija Karagera, složili su se da nije bio penal. Ipak, jedan VAR stručnjak pojasnio je odluku glavnog sudije.

Dejl Džonson, VAR stručnjak, pojasnio je zašto su se oglasili iz VAR sobe i sugerisali sudiji da dođe i pogleda snimak. 

"Zašto je sudiji sugerisano da je ovo penal? Zbog prirode Damfrisovog starta, koji je imao krampon đona okrenut prema Kejnu dok je pokušavao da šutne loptu", započeo je Džonson i nastavio:

"To se smatra neopreznim, bezobzirnim startom i to je ujedno i razlog zašto je igraču Holandije pokazan žuti karton. To je jedna situacija u fudbalu gde se start i nakon udarca može protumačiti kao prekršaj - onda kad je start bezobziran ili opasan", dodao je on.

Danas se pojavio i snimak na kom se vidi da je Saka igrao rukom pre nego što je do lopte došao Kejn u spornoj situaciji, ali VAR stručnjak o tome nije govorio.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke