Srbijo, nauči nešto, ovo je "nulta tolerancija"!

Autor: Boris Jovanović
Friday 05.12.2014
13:15
Izvor: Sportske.net

Način na koji će se španski savez i klubovi obračunati sa huliganima posle onoga što se dogodilo u nedelju u Madridu je putokaz. Potrebna je samo volja i odsustvo želje da se sa huliganima paktira. I niko nije izuzet...

Povezane vesti

Pre nego što krenete sa razvodnjavanjima tipa "šačica", "treba odvojiti navijače od huligana", "to je problem države", "ne može se preko noći", "potreban je zakon" i sličnim opravdanjima, sve to je muzika za uši huligana.

Oni se kriju iza navijača, plivaju u sivoj zoni, a zakon postoji, i to vrlo jasan u Srbiji. Policija i sudovi prebacuju lopticu, ali cela situacija pada na savezu i klubovima. FSS pere ruke od domaćeg takmičenja i upućuje na državu, a klubovi paktiraju sa huliganima.

I to treba jasno reći, ne postoji volja za obračun.

Te priče o navijačima i huliganima u Španiji ne prolaze. Oni su odlučili da se obračunaju sa gangrenom koja obesmišljava igru i uradiće to vrlo jasno, proteraće Ultrase sa stadiona.

Niko ko je na bilo koji način povezan sa nasiljem, poseduje bilo kakvu krivičnu prijavu koja se tiče nereda na stadionima neće moći ni da bude član kluba, niti da uđe na stadion.

Klubovi koji to ne prihvate i ne zabrane ulaz huliganima biće kažnjeni oduzimanjem bodova i ispadanjem iz lige. I ne postoji nikakvo "ali", niti bili kakvo izvrdavanje zakona. Real Madrid i Barselona su to već uradili sami, niko ne želi da dođe na stadion, gleda iživljavanje i sluša pogrdne parole i promovisanje bilo kakve političke i druge ideologije.

Ostali će morati istim putem, sigurno je da klubovi poput Almerije, Kordobe, La Korunje nemaju manje huligana od naših manjih klubova, ali oni će biti eliminisani sa stadiona.

Sva legilslatura proći će po hitnom postupku kroz parlament, uvodi se i nova funkcija, "direktor utakmice", nešto kao specijalni posmatrač koji će u ime saveza sarađivati sa bezbedonosnim službama i klubovima na svakoj utakmici. On će imati pravo, prema nekim tumačenjima da prekine meč, čak i ako se čuju pojedinački rasistički povici iz publike.

To nije sve, klubovi će prekinuti sve veze sa navijačkim grupama, dostaviti spiskove policiji i one će praktično biti zabranjene, odnosno proterane sa stadiona. Delovi tribina sa kojih se eventualno širi bilo kakva ksenofobija i rasizam biće odmah ispražnjeni.

Deportivo čeka kazna pošto su održali minut ćutanja za poginulog Franciska Havijera Romera, sa čim se igrači zanimljivo nisu složili. Tragično stradali "Džimi" svakako pada pod ono "o pokojniku sve najlepše", ali je bio pripadnik Deporovih huligana koji su tuču sa "Frente Atletiko" dogovorili još ranije.

Na sahrani nije bilo zvaničnika, ali jeste prisustvovao bivši predsednik Lendoiro koji će zbog toga izgubiti mesto La Korunjinog sportskog ambasadora, iako tvrdi da je u pitanju privatni čin.

Bez obzira na sve ovo, Ultrasima je odzvonilo, Španija želi da gleda fudbal, ne iživljavanje i nasilje.

A svi argumenti tipa "njihova sportska kultura je drugačija", padaju u vodu jer ovo što gledamo na srpskim stadionima je "nekultura" i nema nikakve veze sa sportom.

A sada da nastavimo da tražimo opravdanja...

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.

avatar
JUVENTIN
Friday, 05.12.2014
15:39

Odmah uvesti kod nas ovako nesto,zadnji put sam bio sa devojkom da gledam zvezda ren,izlazim sa stadiona kad njih 5 gadjaju limenkama devojke,(i moju su gadjali)1 na 1 bih stao sa svakim od njih al ovako ne vredi ko hijene su jaki samo u grupi,rekao sam sebi nikad vise na utakmicu u srbiji,dok se nesto ne promeni,dotle skupim godisnje 150 evra i sa devojkom na juve arenu