Veliki gubitak za srpsku košarku, odlazak čuvenog trenera

Autor: Darko Mitrović
subota 09.01.2021.
19:29
Izvor: Sportske.net, kkcrvenazvezda.rs

Crvena zvezda saopštila tužnu vest na svom sajtu.

Screenshot/You Tube/FIBA

Povezane vesti

Čuveni kondicioni trener, profesor Petronije ''Pera'' Zimonjić, preminuo je u subotu u 79. godini života, saopštila je KK Crvena zvezda na svom sajtu.

Značajan deo svoje karijere Zimonjić je proveo upravo u Crvenoj zvezdi, ali je ogromnu ulogu imao i u uspehu reprezentacije naše zemlje na Evropskom prvenstvu 1995. godine u Grčkoj, kada je bio član stručnog štaba Dušana Ivkovića.

''Osim što je iznedrio generacije studenata, košarku je svojim znanjem i primenom svega u čemu je bio prvi na ovim prostorima, podigao na viši nivo u svom delokrugu rada bez koga je danas teško zamisliti košarku.

Petronije Zimonjić je rođen u Čačku 1942. godine. Deo košarke kojoj je dao mnogo, bio je više od pola veka.

Jugoslovenskoj, srpskoj i svetskoj košarci je kao inovator dao mnogo. Bio je deo stručnog štaba ženskog tima KK Crvena zvezda koji je 1979. godine postao prvak Evrope i koji je kao trener predvodio Strahina Braca Alagić. Deo crveno-bele porodice bio je i kao nemerljiva pomoć Vladislavu Lučiću i KK Crvena zvezda 1993 i 1994. godine kada se naš tim okitio uzastopnim titulama prvaka Jugoslavije.

Deo stručnog štaba KK Crvena zvezda bio je i u sezoni 2010-2011 kao deo stručnog štaba Mihajla Uvalina.

Petronije Zimonjić je ogroman doprinos dao i kao član reprezentacije koja je 1995. godine osvojila titulu prvaka Evrope i deo stručnog štaba Dušana Ivkovića.

Pera Zimonjić je bio čovek uvek spreman za priču, vedrog duha i veliki stručnjak koji je pomogao i iznedrio veliki broj akademski obrazovanih ljudi, ali i značajno pomogao u razvoju brojnih košarkaša i ekipa znanjem koje je bilo ispred svog vremena.

Vreme i mesto sahrane Petronija Zimonjića biće objavljeni naknadno'',
navodi se u saopštenju KK Crvena zvezda.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.

avatar
Piksi G00L iz korner
Saturday, 09.01.2021
21:31

Laka mu bila zemlja.