AdmiralBet Specijal - Pobednik u košarkaškom derbiju nosi sve!

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 06.06.2022.
11:48
Izvor: Sportske.net

Šta očekivati večeras?

Povezane vesti

Stigli smo do samog kraja serije, odlučiće peti meč, ponovo "Pionir", sada sa Zvezdinim navijačima i ne punog kapaciteta, ali rekli smo i u najavi četvrte utakmice, prednost domaćeg terena postoji.

Crno-beli su podigli glavu, iz svega viđenog može se reći da su psihološki izašli mnogo jači iz treće utakmice koja je prelomljena na kraju, posle izlaska sudija, ili možda bolje rečeno pre toga, trojkom Pantera.

Zvezda je tada, konstatovali smo, propustila šansu, to je predstavljalo i veliko pražnjenje pa se na četvrtoj utakmici nisu pojavili.

Jednostavno, kada pogledate statistiku, ona je "crna ovca" u ovoj seriji. 

Jer, Partizan je bukvalno dominirao u svim košarkaškim elementima, imao nestvaran šut od preko 68%, od toga 56.5 za tri poena, 10 asistencija više, +20 u poenima iz reketa.

Može li se ovaj meč uzeti kao reper?

Ne, jer, ako Zvezda ne podigne nivo na ono iz drugog poluvremena prve utakmice, ili prvog poluvremena druge, teško će dobiti, i uz publiku.

Psihološka prednost jeste na strani Partizana, ali ako ostavimo po stran četvrti meč, ključ ostaje isti. Oba tima moraće da šutiraju bolje nego u prve tri utakmice, za Partizan će biti ključno da ne dozvoli rivalu da se odlepi i da se sačuva od jeftinih grešaka koje su karakterisale prva dva meča. 

Zvezda mora da nađe rešenje za Avramovića koji je nekako iz senke iskočio u ključnog čoveka, ne organizacije igre, već napada, onde gde bi po prirodi stvari Panter i Ledej morali da vode glavnu reč, makar je to bilo projektovano pre sezone. 

Nije realno ni očekivati da Partizan ponovi brojeve iz četvrte utakmice u napadu, ali Željko Obradović ima mnogo iskustva u ovakvim situacija. Pritisak je ipak na Zvezdi, Radonjić će morati da razigra još nekoga osim Dobrića, Kalinić igra od sjaja do očaja u ovoj seriji, ako ne bude na svom nivou, domaćima neće biti dovoljni Dobrić i još neki igrač iz drugog plana. Holins je bio jedan od retkih sa prelaznom ocenom u četvrtoj utakmici, jasno je da bi njegov doprinos, ako se Kalinić vrati u formu iz drugog meča, mogao da prelomi. Ne treba očekivati da skokovi budu ključ, ali poeni iz reketa svakako. Koprivica nije faktor u finalu, Lesor jeste. On igra odlično protiv bivšeg kluba, stiče se utisak da Kuzmić ne može da mu parira, pa će Zvezda probati da spreči dotok lopte, agresijom na bekove.

Ako uporedimo seriju sa onim što smo videli recimo u "Pioniru" kada je Zvezda bila domaćin u prvom delu AdmiralBet ABA lige, Partizan je porastao, smanjio razliku u kvalitetu, što ne znači da je bolja ekipa. Jednostavno crveno-beli su stariji i iskusniji, odigrali su više mečeva na nož od Partizanovog tima ove sezone, sigurno da Radonjić sa tim računa. 

Ne menja se ono što smo konstatovali i pred mečeve u kojima je Partizan bio domaćin, oni moraju odbranom da dobiju seriju ili da eventualno ponove ofanzivnu predstavu iz prethodnog meča. Igrate koliko vam protivnik dozvoli i to je istina, Zvezda je bila kao razbijena vojska, ali i da je igrala bolje, teško da bi nešto izvukla pored tako nadahnutog Partizana.

Od kada je uveden plej of (u SFRJ od 1981. godine) Zvezda je u toj deceniji do raspada zajedničke države izgubila čak pet finala, dva od Partizana, dva od Cibone i jednom od Jugoplastike, ali su svi ti timovi bili jači od "Crveno belih". Igrali su čak tri majstorice protiv hrvatskih klubova, izgubili sve tri, ali nikada nisu bili domaćini u tom periodu.

No, Crvena zvezda je po raspadu zajedničke države, uspela da dobije majstoricu protiv Partizana kao domaćin, to je jedini put da su igrali odlučujuću petu utakmicu. Partizan je dobio Beočin posle preokreta, Budućnost u gostima u majstorici iz 2002. kao osvetu za poraz u Podgorici godinu dana ranije u petom meču.

Posle formiranja samostalne države, Partizan je kao domaćin pobedio jednom Zvezdu u majstorici 2009. godine, nemilosrdno su slavili protiv Crvene zvezde u finalima domaće lige, ali onda se sve okrenulo od 2015. od kada su crveno-beli do sada bili prvaci svake godine. Tri od tih šest sezona su slavili protiv Partizana u finalu, ali nikada nije odlučivala peta utakmica. 

Od kada se u ABA ligi igra ovaj format na tri pobede, umesto završnog turnira, Zvezda je u poslednje dve sezone (ona 2020. nije završena zbog korone) u petoj utakmici dobijala Budućnosti.

U svakom slučaju, gotovo uvek na ovim prostorima domaćin slavi u meču odluke, pa možda crveno-beli to mogu da prigrabe kao adut. 

POENI IGRAČA

Ovo je uvek lutrija, ali bolja je varijanta probati sa kombinacijama, odnosno potencijalnim scenariom u kome se razvija meč. Možete recimo da iskombinujete:

68076 LeDay više od 10.5 poena (1.85) 68075 Lessort manje od 11.5 poena (1.85)

Razlog je vidljiv, možda je vreme da u petoj Ledej preuzme odgovornost, po nama, bez njega u ofanzivi, šanse Partizana su manje.

Ili:

68708 Moore manje od 9.5 poena 68077 Avramović više od 12.5

Amerikanac je imao strašne minute, ali ako ne bude pogađao, minutaža Avramovića biće na gornjoj granici. On se lako odlučuje na šut, možda je peti meč prilika da izraste u MVP-ija.

Kod Zvezde, ako verujete u Kalinićeve oscilacije, možda je sada red na dobru partiju.

U tom slučaju:

68066 Kalinić više 13.5 poena (1.85)
68067 Walters manje od 9.5 (1.85)

Amerikanac bi trebalo da "uzme" mane lopti, ako Holins nađe sebe i dobije više prostora u ofanzivi. Radonjić bi na tome mogao da insistira, ali mi zbog lošeg osećaja ostavljamo Holinsa na strani.

UKUPAN BROJ POENA

Iskreno, teško je uperiti prstom u mogučnosti timova, većina javnosti naginje minus koševima jer je peti meč, čeka nas rat, Partizan će zaključati odbranu i sve je to neki rezon. Ali, sa druge strane, umor tera na šut, moglo bi da bude dosta šuteva za tri poena, pa je po nama najbolje skratiti poene za manju kvotu. U tom slučaju:

14669 Crvena zvezda - Partizan plus 150.5 poena (1.51) bi mogao da bude odgovor, i najbolje rešenje, jer se ne usuđujemo da prognozirami konačan ishod.

Ipak verujemo da ako Zvezda bude pobedila, to bi moglo da bude ubedljivo, pa ako delite to mišljenje:

14669 Crvena zvezda - Partizan H1&više od 156.5 poena (3.65)

Drugim rečima Zvezdi treba visok rezultat za pobedu, a u tom slučaju bi verovatno "pokrila" -4.5 hendikep.

Ostale opklade možete ispratiti kroz veliki specijal na admiralbet.rsi u našim lokalima. 

Ne propustite