AdmiralBet zove, kladite se na Srbiju na SP u vaterpolu!

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 20.06.2022.
19:14
Izvor: Sportske.net

U utorak počinje SP u Mađarskoj!

Povezane vesti

Prošlogodišnji nezaboravni trijumf na Olimpijskim igrama u Tokiju označio je silazak sa scene jedne fantastične generacije srpskih vaterpolista čije je osvojene trofeje teško i prebrojati. Osvojenim olimpijskim zlatom  u Tokiju prošlog leta su se od nacionalnog tima oprostili kapiten Filip Filipović, zatim Gojko i Duško Pijetlović, Andrija Prlainović, Milan Aleksić i Stefan Mitrović. Tu nameru je imao i golman Branislav Mitrović, ali je naknadno odlučio da produži reprezentativnu karijeru i upravo on će kao kapiten predvoditi reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj od 19. juna do 3. jula.

Uz Branislava Mitrovića, u aktuelnom sastavu su još petorica ''starosedelaca'', i to: Dušan Mandić, Strahinja Rašović, Nikola Jakšić, Sava Ranđelović i Đorđe Lazić, a ostatak tima popunili su vaterpolisti Novog Beograda, Radničkog i Crvene zvezde i na njima je sada velika odgovornost da na što bolji način naslede pomenute asove koji su završili reprezentativnu karijeru.

Na Savićevom spisku se nalaze: Branislav Mitrović (kapiten, Vašaš), Lazar Dobožanov (Radnički), Dušan Mandić (Novi Beograd), Viktor Rašović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Radnički), Sava Ranđelović (Vašaš), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Radomir Drašović (Novi Beograd), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Marko Radulović (Radnički), Gavril Subotić (Crvena zvezda), Đorđe Lazić (Breša), Nemanja Vico (Radnički).

AdmiralBet je izbacio kvote za šampiona, prvi favorit je Španija, drugi Mađari, treća Srbija sa kvotom 3.75.

"Ovo je reprezentacija Srbije, sastav igrača u koje imam maksimalno poverenje i siguran sam da će dati sve od sebe da na prvenstvu sveta zabeleže dobar rezultat", poručio je trofejni selektor Dejan Savić posle objavljivanja spiska. Njegov ostanak na klupi ''Delfina'' daje ogromnu nadu da će i nova generacija srpskih vaterpolista nastaviti stazom uspeha koju su utabali njihovi prethodnici.

Zanimljivo, reprezentacija Srbije je poslednji put osvojila titulu svetskog prvaka pre sedam godina, na šampionatu u Kazanju sada već davne 2015. godine, kada je u onom antologijskom finalu deklasirala selekciju Hrvatske sa 11:4. Od tada su održana još dva Svetska prvenstva. Prvo, 2017. godine Srbija je osvojila bronzanu medalju, kada nam se Hrvatska u polufinalu revanširala za pomenuti poraz iz Kazanja, slavila je sa 12:11 i tako prekinula apsolutnu dominaciju naše reprezentacije u svim takmičenjima. Hrvati su potom stigli i do titule prvaka sveta pobedom nad Mađarskom u finalu. Dve godine kasnije, srpski ''Delfini'' su ostali bez medalje na Svetskom prvenstvu u Gvangžuu, gde su zauzeli peto mesto posle poraza u četvrtfinalu od Španije koja je tada bila u velikom naletu, ali je u finalu ubedljivo poražena od Italije rezultatom 10:5, pa će ''Azuri'' ovog leta u Mađarskoj biti u ulozi branioca trofeja.

Ipak, postoji opravdanje za to peto mesto Srbije na SP iz 2019. godine i taj rezultat se nije ni smatrao velikim neuspehom, jer je te godine akcenat bio stavljen na osvajanje Svetske lige čiji je završni turnir organizovan u Beogradu. Filip Filipović i drugovi su tada trijumfovali pred svojim navijačima, a u finalu su posle velikog nevremena i jake kiše savladali Hrvatsku na Tašmajdanu sa 12:11 i osvojili Svetsku ligu. Taj meč je odigran krajem juna 2019. godine, a samo dvadesetak dana kasnije počelo je Svetsko prvenstvo u dalekom Gvangžuu, pa je selektor Savić odlučio da na taj šampionat odvede podmlađenu reprezentaciju.

Ta njegova odluka bi baš sada mogla da dobije na značaju, jer je nekolicina igrača iz sadašnjeg sastava na tom Svetskom prvenstvu stekla veliko iskustvo, pa se nadamo da će im to mnogo značiti u Mađarskoj i da će se ''Delfini'' vratiti kući sa jednom od medalja. Zato sada, i pored odlaska polovine šampionskog tima iz Tokija, samo trojica igrača iz aktuelnog sastava nemaju isksustvo nastupa na Svetskom prvenstvu, a to su Nikola Lukić, Marko Radulović i Gavril Subotić koji će biti u ulozi debitanata.

''Delfini'' će se na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj takmičiti u Grupi D, u Segedinu, gde će im rivali biti selekcije SAD, Australije i Kazahstana. Startovaće u utorak, 21. juna, utakmicom prvog kola protiv Amerikanaca koje sa klupe već godinama vodi naš nekadašnji selektor Dejan Udovičić, a jedan od najvećih aduta u bazenu im je doskorašnji centar Partizana Aleks Bouven. Dva dana kasnije na programu je duel sa Australijom, a 25. juna reprezentacija Srbije će odmeriti snage sa Kazahstanom.

Sistem takmičenja je već dobro poznat. Prvoplasirane ekipe iz svake od četiri grupe direktno će se plasirati u četvrtfinale, a drugi i treći iz svake grupe će u međusobnim okršajima pokušati da se izbore za još četiri mesta među osam najboljih.

Ko će nam biti najveći rivali?

U grupi bi Amerikanci mogli da nam naprave najviše problema, i zato što se smatraju najboljom vanevropskom selekcijom, ali i zato što ćemo se prvo sastati sa njima, pa će koncentracija od samog starta morati da bude na maksimumu. Ni Australijanci nisu za potcenjivanje, a Kazahstan je autsajder. Zanimljivo, SAD, Australija i Kazahstan su bili u istoj grupi i na prethodnom Svetskom prvenstvu, samo je umesto Srbije tu još bila Hrvatska. Tada su Hrvati, očekivano, ostvarili maksimalan učinak, Amerikanci su bili drugi u grupi, Australijanci treći, a Kazahstanci su eliminisani posle tri poraza. Nešto slično moglo bi da se ponovi i ovoga puta, što znači da Srbiju očekujemo direktno u četvrtfinalu.

Na prethodnom šampionatu smo baš u četvrtfinalu nateleli na ''minu'' u vidu Španije. Ni ovoga puta neće biti lako doći do polufinala, jer će nam prepreka na tom putu biti neka od ekipa iz Grupa A ili B, poput Hrvatske, Grčke, Nemačke, Brazila, Crne Gore... ali ako neko ima autoritet u svetskom vaterpolu, onda je to reprezentacija Srbije, bez obzira u kom sastavu igra, pa svi oni treba više da zaziru od susreta sa našim timom.

Ako naši ''Delfini'' uđu među četiri najbolje ekipe, za očekivati je da im u polufinalu društvo prave iskusna i uigrana Španija, pa domaća Mađarska koja je aktuelni evropski šampion i osvajač olimpijske bronze. Sve bolja je selekcija Grčke koja nam je prošle godine bila protivnik u finalu Olimpijskih igara, dok su svetski prvak Italija, zatim Crna Gora i Hrvatska značajno podmladili svoje timove, pa Italijani i Crnogorci imaju petoricu debitanata, Hrvati čak osmoricu. Italija će biti u grupi sa Španijom, Crna Gora sa Mađarskom, Hrvatska sa Grčkom, pa je veliko pitanje ko će od njih direktno u četvrtfinale, a ko će imati mnogo teži put.

Međutim, kod Španaca takvih promena nema mnogo. Oni će na Svetskom prvenstvu nastupiti samo sa dvojicom novih igrača u odnosu na OI u Tokiju. Legendarni golman Dani Lopez Pinedo je završio karijeru, nema ni Frana Fernandeza. Ali, i dalje su tu Perone, Granados, Munariz... većina igrača Barselonete. Slično je i sa Mađarima koji u svom timu imaju devetoricu igrača iz prošlogodišnjeg sastava, ali nema još jedne legende na golu, Viktora Nađa.

U najkraćem, očekujemo veoma zanimljiv šampionat, nema apsolutnih favorita, ali, naravno, verujemo u Savićev izbor i nadamo se dobrim vestima narednih dana sa Svetskog prvenstva.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak