Brazilska Serija A - Vanredno kolo, četiri tipa za tikete!

Autor: Milovan Longinov
sreda 28.09.2022.
18:00
Izvor: Sportske.net

Evo šta smo izdvojili iz brazilske elite…

 EPA-EFE/Antonio Lacerda
EPA-EFE/Antonio Lacerda

Povezane vesti

Brazilski šampionat se nastavlja tokom nedelje, pauzu su timovi iskoristili da se odmore, reprezentacija je u Evropi, ali Tite je okupio uglavnom igrače iz Evrope. Od fudbalera iz Serije A, poziv su dobili jedino golman lidera (i novog šampiona Palmeirasa) Veverton, kao i sjajni tandem Flamenga, Everton Ribeiro i Pedro.

Tako su timovi dobili priliku da odmore fudbalere desetak dana, vanredno kolo je počelo duelom između Sao Paola i Avaija, kako bi se domaćinu dalo više odmora pred finale Kopa Sudamerikana protiv ekvadorskog Independientea.

Do kraja je uključujući i ovo kolo još sedam utakmica, jedino što je rešeno je bitka za titulu. "Verdao", odnosno Palmeiras koji nije uspeo da stigne do het-trika u Kopa Libertadores vraća titulu na "Alijanc Park" posle četiri godine, oni su i rekorderi sa 10 državnih šampionata u svom posedu. Doduše, teorijski nije gotovo, Internasional ima osam bodova manje, još 21 je u igri, ali prosto nije realno da bilo ko stigne tim Abela Fereire.

Ako nećemo videti uzbuđenja u borbi za prvo mesto, ostalo je pravo kuvanje.

Naime, tri tima će uz Palmeiras u Kopa Libertadores, plus Sao Paulo ako osvoji Kopa Sudamerikana, ali su oni daleko od vodećih pozicija. Postoji mogućnost naravno da i van četvrtog mesta bude ulaznica za elitno južnoameričko takmičenje, jer u finalu će za titulu šampiona Latinske Amerike igrati Flamengo i Atletiko Paranaense. "Rubro-negra" su četvrti, Skolarijev tim šesti, na to računa i Korintijans koji je mnogo više očekivao od ove sezone. Ali "Timao" je peti i ne želi da zavisi od drugih timova, pa će probati u završnici da se plasira u top četiri. Doduše, imaju šansu i ako osvoje kup protiv Flamenga u finalu, ali po nama "Crveno-crni" su favorit u tom dvomeču.

Korintijans je verovatno tip kola. U noći između srede i četvrtka u Sao Paulo stiže Atletiko Gojas. Gosti kako sezona odmiče igraju sve gore, serija od četiri poraza ih je zakucala u zonu ispadanja i šanse da opstanu su realno male, mada se i dalje nadaju, šest bodova su ispod crte. Kad smo kod davljenika da kažemo da je jedan putnik u Seriju B poznat, Žuventudu je potrebno čudo da bi sačuvao status, ekipa iz Rio Grande do Sul se nakon dve sezone vraća u Seriju B, nadaju se da na novi plasman neće, kao prošli put, čekati 15-tak godina. Već se zna da će na neki način njihovo mesto zauzeti Kruzeiro, velikan dominira u Seriji B i praktično su novi prvoligaš, na radost većine.

Osim "keca" na Korintijans, iz ovog kola izdvajamo duplu šansu na Koritibu, uz malo golova protiv Seare. O Koritibi smo pisali, pravi pakao je suočiti se sa njima na "Pereiri". Klub iz Parane koji se prošle godine plasirao u Seriju A samo zahvaljujući bodovima kod kuće, drži za sada glavu iznad vode. Čeka ih žestoka borba za opstanak, ali je klub koji u svojim redovima ima veliki broj pozajmljenih igrača na svom stadionu izgubio samo četiri meča, imaju čak osam pobeda, a primaju manje od gola po utakmici. Seara nije takođe u sjajnoj situaciji, imaju samo tri boda više, tvrdo igraju, sa dosta remija. Neki scenario bi bio da domaći pritisnu, ali ako ne bude ranog gola, neće previše rizikovati. Kada su ova dva tima igrala u prvom delu šampionata u Fortalezi, bilo je 1:1, to je jedan od dva boda koliko je ekipa iz Parane osvojila na putovanjima! Naravno, najgori su gost u ligi.

Osim očiglednog "keca" na Fluminenze protiv otpisanog Žuventuda (kvota je mala) imamo još jedan predlog, a to su golovi u Porto Alegreu, gde ove sezone iznenađujuće dobri Internasional dočekuje Red Bul Bragantino. "Đavoli" su na pauzu otišli kao drugi, ali je razika između te pozicije i petog mesta samo pet bodova. Jurišaće na pobedu protiv ekipe iz Braganke, predgrađa Sao Paula, koja ima znatno slabije rezultate nego prošle sezone. Tim koji sponzoriše Red Bul je zaređao sa remijima, mogu da dohvate eventualno kvalifikacije za Sudamerikanu, ali nisu daleko ni ugroženi timovi. Internasional je veoma jak na "Beira Riu", tim koji predvodi bivši selektor Brazila, Mano Menezes je samo jednom poražen pred svojim navijačima. Ali, gosti nemaju šta da izgube, imaju bolji napad od poslednje linije, pa bi ovo lako mogao da bude najefikasniji meč kola. 

I za kraj smo ostavili sudar Gojasa i Botafoga koji bi mogao da se završi miroljubivo, i to je jasno čim pogledate tabelu.

Gojas u meč ulazi sa tri boda više, u zlatnoj su sredini, mogu da igraju i u Kopa Sudamerikana, ali potrebno im je još nekoliko bodova kako bi ostvarili prvi cilj, da opstanu. Ekipa iz Gojanije je kao drugoplasirana prošle sezone u Seriji B uspela da se plasira u elitnu ligu, a ispred njij je bio jedino Botafogo. "Fogo" odnosno "Vatra" je mnogo veći klub, i njima nije bilo mesto u nižem rangu, ovo je bila sezona stabilizacije i na putu su da polože ispit, iako bi sa još nekih šest ili sedam bodova bili sigurni. Tim koji ima par brazilskih titula, ali i Kopa Komnebol je među boljim gostima, igraju solidno, mogu da postignu gol van svog stadiona "Nilson Santos" i biče opasan protivnik za Gojas. Domaći su izgubili tek dva meča kod kuće, imaju i šest remija, još jedan bi ih približio cilju, pa nema razloga da rizikuju. U ovom meču bi rivali baš bili srećni da ne izgube...

 

 

Ne propustite