Hokej na tikete!

Autor: Milovan Longinov
utorak 20.09.2022.
12:00
Izvor: Sportske.net

Bogat program sredinom nedelje.

Epa/Larry W. Smith
Epa/Larry W. Smith

Povezane vesti

Fudbal će zbog reprezentativne pauze biti u drugom planu, pa bi na listama, s obzirom na ponudu mogao da dominira hokej. Naravno, na NHL ćemo sačekati još nešto manje od mesec dana, ali su počeli šampionati u Evropi i ima dosta utakmica u skandinavskim ligama i širom kontinenta, a igra se i ruska Kontinentalna liga.

Izdvojili smo neke od utakmica koje bi mogle da se nađu na vašim tiketima, pokušaćemo da vam olakšamo put do dobitka.

ŠVEDSKA

Prošla godina je obilovala iznenađenjima, šokantno je ispadanje Đurgardena koji je 16 puta bio prvak. Oni su pregaženi u plej-autu i na taj način zaokružili užasnu sezonu, a zameniće ih HV71 koji se vratio u elitu. Titulu brani i ove sezone prvi favorit, Farjestad, koji je u fantastičnom finalu tri puta stizao prednost ekipe Lulea i na kraju dobio majstoricu za krunu. Prvo kolo je odigrano za vikend, u utorak igraju Linčeping i Skeleftea, a druga runda je na programu u četvrtak.

32982 Malmo - HV71 manje od 5.5 golova (1.75)

Moglo bi da bude baš napeto, kako rekosmo HV71 je povratnik, ekipa iz Jončepinga je dominirala u prvoj deceniji našeg veka, osvojili su pet titula. Nisu baš naišli na dobrodošlicu u eliti, na startu ih je pobedila Lulea, nisu ni dali gol, ali protivnik je prejak. Malme je osvojio bodove na gostovanju AIK Skeleftei, raspucali su se, ali pitanje je kvaliteta protivnika. Ova dva tima igrala su u predsezoni, domaćin je slavio sa 5:4, ali u takmičarskom meču bi moglo da bude tvrđe i veoma neizvesno...

RUSIJA

KHL se već uveliko igra, kao što znate, ovo takmičenje u kome Rusija ima glavnu ulogu, podeljeno je na četiri divizije, ovo je 15. sezona, igraju 22 tima, odustali su zbog rata u Ukrajini letonski Dinamo Riga i finski Džokerit. Odigrano je osam nekompletnih kola, izdvojili smo meč u kome lider Istoka, Jekaterinburg gostuje u Kazahstanu.

33791 Barys Nur Sultan - Yekaterinburg 2& više od 5.5 (4.30)

Baris je iz Astane, praktično u pitanju je reprezentacija Kazahstana koji dosta ulaže u hokej, a ovaj tim je uspešno još pre 15 godina aplicirao za takmičenje u ruskom hokejaškom sistemu. Najveća firma u zemlji železnica Kazahstana je vlasnik, igra dosta Rusa sa državljanstvom ove bivše sovjetske republike, ali i nekoliko Kanađana. Na klupu se ove godine vratio Andrej Skabelka, bivši selektor Belorusije, ali ovaj tim, iako je u KHL od početaka nema neku reputaciju. Barsi su članovi "Černišev" divizije, imaju tri pobede, teško će odoleti gostima sa Urala koji imaju skor 6-2. Jekaterinburg je naslednik nekadašnjeg Automobilista, ima dosta poznatih igrača u KHL, iskusan tim, mogli bi da naprave dobar rezultat. Probajte kombinaciju pobede gostiju i plus golove.

FRANCUSKA

Tri kola su već odigrana, trku je poveo Gap, ali imaju poraz, odnosno meč više od Ruena koji je, uz "Džokere" iz Serži-Pontoe jedini perfektan na startu. TItulu brane Lupsi iz Grenobla koji su bili najbolji i u regularnom delu, a potvrdili su primat u plej ofu, u finalu su savladali ubedljivo ekipu Anžea.

34589 Rouen - Bordeaux h1 (-2.5) 1.87

"Zmajevi" iz Ruena imaju dugu tradiciju, jedan od pet timova sa najdužim stažom u ligi, prošle godine ovaj tim je bio nadomak borbe za krunu, ali su ih "Duksi" iz Anžea savladali posle iscrpljujućih sedam mečeva. Ruen dočekuje Bordo, tim koji se umuvao u plej-of prošle sezone, pružili su dobar otpor šampionu, ali onda je usledila katastrofa u Nici. I prošle godine "Bokseri" kako je nadimak ekipe iz Žironde su kod kuće bili mnogo bolji. Uz to, u prošlom šampionatu su izgubili sve mečeve u prvenstvu od tima sa severa, mada su izbacili Ruen u kupu. Poslednja gostovanja ne ohrabruju, Ruen je mnogo bolji tim, jedan od kandidata za sam vrh i trebalo bi da dobiju ubedljivo. 

ŠVAJCARSKA

Šampionat je počeo prošle nedelje, uobičajeno, favoriti su Cug, Cirih, Davos, veliki hokejaški centri. Tu je i opasni Friburg koji takođe ima odličnu tradiciju, a očekuje se da ustane Bern koji je bio očajan prošle sezone i završio izvan plej-ofa. Međutim, ni ove sezone "Medvedi" koji su osvojili pet titula u poslednjih 12 godina ne igraju dobro na startu.

34379 Zug - Servette 1 (1.80)

Cug juri het-trik titula. "Onovni" dolaze iz istoimenog nemačkog kantona, važili su za tim koji je sjajan razvojni klub za NHL, ali često nisu uspevali da okupe dovoljno dobru ekipu par godina. Sada im je uspelo, rezultat su dve uzastopne titule, i ove sezone su prvi favorit. Cug je dobio u Bernu nakon produžetaka na startu, a onda su svladali Lagnau. Igraju derbi sa Servetom koji je srušio Davos, ali razočarao protiv Bjela. Servet je pre dve godine baš od Cuga izgubio seriju za titulu, ali prošle sezone tim iz Ženeve se raspao. Zanimljivo da su prošle godine dobili dva od četiri meča protiv šampiona, pa je zbog toga kvota možda veća od očekivane. Ali, Cug je sjajno igrao i u pripremnom periodu, u odličnoj su formi, nema razloga da ne nastave sa pobedama.

NORVEŠKA

U Norveškoj su već odigrana tri kola, Frisk Asket je poveo trku i oni će u utorak igrati derbi sa Lilehamerom. Šampione je Stavanger koji je posle velike borbe, nakon penala izgubio od Sarpsborga, ovaj tim je bez obzira na to najjači u ligi, imaju pet titula u poslednjih osam godina. Već četiri godine na klupi je iskusni Amerikanac Tod Bjorkstrand i njegv rad se isplatio...

32899 Valerenga - Stavanger 2 (1.83)

Svakako da šampionu neće biti lako u Oslu, Valerenga je nakon dva startna poraza napunila Lilehamer, ali u ovom meču će teško odoleti timu koji su poslednji put ponedili pre godinu i po dana, odnosno dve sezone, kada je Stavanger bio znatno lošiji. Stranci gostiju su kvalitetniji, imaju četiri igrača iz Severne Amerike, trojica su Kanađani generalno primaju malo golova i trebalo bi da odnesu bodove. Probaćemo čistu dvojku, Stavanger je odigrao više utakmica, računajući i Ligu šampiona i u boljoj je formi.

FINSKA

Finci su takođe počeli u prvoj nedelji septembra, Tapara je osvojila titulu, imali su najbolji tim i tokom regularne sezone, u velikom derbiju u finalu na kraju su slavili protiv TPS iz Turkua. Sa sada šampion igra promenjivo, ali oni su poznati kao ekipa koja je veoma jaka kod kuće.

32935 Tappara - Hameenlinna 1& manje od 5.5 golova (2.46)

Tapara odnosno na finskom "Sekira" je tim sa 18 titul, ali u poslednjih desetak godina oni nisu tako jaki, mada su osvojili dve titule, 2017. i prošle godine. Kada se pomenu, plavo-narandžasti prva pomisao je tradicija, mnogo sjajnih igrača je izašlo iz redova kluba iz Tamperea. Prošle godine su izgubili finale Lige šampiona, sledi novi juriš. U Tampere stiže Hamelin, klub iz Karelije koji je bio prvak pre tri sezone, ali sadašnji tim je slabiji od onog sa kraja prošle decenije. Gosti su u seriji od dve pobede, ali su tukli timove koji će se boriti za opstanak, Tapara je nešto drugo. Uz pobedu domaćina, kombinujte malo golova, "Sekire" primaju baš malo golova kod kuće, makar je tako bilo prošle sezone.

 

 

 

Ne propustite