Ko će u grupu sa Špancima i Nemcima? Večeras pada odluka!

Autor: Darko Mitrović
utorak 14.06.2022.
12:21
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Rešava se i poslednja dilema!

Povezane vesti

Od kada je Australija otišla u azijsku zonu iz Okeanije, Novi Zeland ima otvorenu kartu, ali za baraž za Mundijal. Jasno, u takmičenju sa patuljcima, okolnim pacifičkim ostrvima poput Tahitija, Fidžija, Papue Nove Gvineje, Nove Kaledonije i ostalih, "All Whitesi" (zbog činjenice da igraju u belom), Novozelanđani su na utakmicu ili ranije dve od Mundijala.

Ali, u tome i leži problem, oni retko imaju pravu konkurenciju i priliku da igraju jake mečeve. Pošto je domaća liga poluprofesionalna, oni najbolji odlaze u Australiju, Englesku i Ameriku, mada ih ima u nekim drugim ligama. Teško ih je skupiti za slabije mečeve, dug je put, pa je federaciji bolje da kampove drži po Evropi ili Aziji, kako bi skratila put najboljima onima sa druge strane planete, ali i engleskog ostrva, mada je ovih drugih mnogo manje nego nekada. Ali, baš u PL igra Kris Vud, prva zvezda tima i čovek koji je zimus iz Barnlija za veliki novac prešao u "arapski" Njukasl.

Vud je, osim što je sa 33 gola najbolji strelac "Kivija", i treći na večnoj listi odigranih mečeva za Novi Zeland, 21 utakmica mu nedostaje da stigle Ivana Vicelića koji je igrao 18 godina za nacionalnu selekciju.

Novozelanđani su se prvi put pojavili na Mundijalima 1982. u Španiji, izgubili su mečeve sa Brazilom, Škotskom i Sovjetima, primili 12 golova, ali i zatresli mreže "Selesao" i Škota. U tom timu igrao je tada 19-godišnji Vinton Rufer, verovatno najfiniji fudbalski produkt ove zemlje. Karijeru je Nemačkoj, šest godina u Verderu iz Bremena, sa kojim je osvojio i titulu, ali i KPK. "Kivi" kako su ga zvali je dao 12 golova za zemlju, ali je odigrao samo 23 meča, nije se tako često tada ni igrali na reprezentativnoj sceni.

Kako su se tada plasirali?

Pa u to vreme su Azija i Okeanija davale dva predstavnika, Novi Zeland je prethodno eliminisao Australiju, u finalnoj grupi završili su iza Kuvajta, igrali su baraž sa Kinom za to jedno mesto i uspeli, baš je Rufer dao jedan od golova u Singapuru u plej-of meču, pa su Novozelanđani izborili plasman na Mundijal.

I to je bilo sve do 2010. godine.

Australija bi bila ispred, a da stvar bude smešnija Izrael je 1990. bio u toj zoni, završio ispred "Kengura" i Novog Zelanda, ali je izgubio od Valderanime Kolumbije interkontinentalni baraž.

Kasnije je, kako rekosmo Australija bila nepremostiva prepreka, sve dok nisu otišli u Aziju. Onda je za Novi Zeland bilo normalno da igraju baraž, pa su 2010. prošli Bahrein i zaigrali na svom drugom i poslednjem Mundijalu. U zalivu je bilo 0:0, gol Rorija Felona, tada igrača Plimuta je tim odveo na šampionat. Tamo se nisu obrukali, Novozelanđani su završili ispred svetskog prvaka u grupi, Italije, imali su tri remija, nisu uspeli u Polokvane da savladaju Urugvaj, pa su neporaženi napustili Južnu Afriku. Tim je pobrao simpatije, igrali su čvrsto i borbeno, predvođeni kapitenom Rajanom Nilsenom iz Blekburna, a Vinston Rejd je zaradio transfer u Vest Hem.

Na poslednja dva Mundijala nisu prošli baraž, Meksiko je 2014. bio prejak napunili su Novozelanđane u dva meča, posle ovog drugog, poraza kod kuće oprostio se Vicelić čovek sa najviše nastupa.

Kada je u pitanju prošli Mundijal, Novozelanđani su igrali sa Peruom, 0:0 u svom Velingtonu, izgubili su 2:0 u Limi i bolji tim je otišao dalje. Sada su izbegli Peru koji će igrati sa Australijom u ponedeljak, dok će Novozelanđani probati protiv Kostarike da izbore treći Mundijal.

Los Tikosi su favorit, na kraju krajeva igrali su na pet Od Mundijala, stigli u Brazilu do četvrtfinala, na "rukavicama" magičnog Kejlora Navasa. Imaju i sada bolju ekipu predvođenu večnim kapitenom Ruizom koji se vratio u domovinu, ima 36 godina tu su i dalje Brajan Ovijedo, Duarte, Jeljcin Teheda i naravno Džoel Kempbel koji nastupa u Meksiku.  Od 1990. kada je Bora Milutinović pozajmljivao dresove od Juventusa, jer su bili smešteni u Torinu, do poraza u Rusiju od Srbije golom Kolarova, prošlo je dugo vremena.

Kostarikanci su igrali baraž pre 12 godina, tesno su izgubili od Urugvaja koji je kasnije osvojio treće mesto. To je i jedini put da je ova selekcija u kontinentalnom plej-ofu, rekli smo već da su Novozelanđani veterani u ovim situacijama, ali to ne znači da su bliži plasmanu. U stvari, i jedni i drugi su već u Kataru, igrače se na "Al Rajan" stadionu, samo jedan tim vratiće se ovde u novembru.

Kvota u AdmiralBet-u sugeriše da je Kostarika favorit, sigurno je da će se Novi Zeland braniti, probati sa prekidom kao glavnim oružjem, u ovakvim mečevima teško da možemo da očekujemo neku otvorenu utakmicu i puno prilika.

Jedna od opcija je mali broj golova, druga dupla šansa na Kostariku, uz mali broj golova. Možete da probate i sa opkladom da Novi Zeland ne daje gol, možda je njihova najbolja prilika remi bez golova i šansa na penale.

Spisak učesnika u Kataru će biti kompletiran u utorak uveče, a pobednik meča između Kostarike i Novog Zelanda ide u grupu sa Špancima, Nemcima i Japanom, pa jasno je da nade neće biti puno za osminu finala, ali svejedno jedino je važno biti u Kataru u novembru...

Ne propustite