Poslednji čin - Ko je 20. učesnik Primere?

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 19.06.2022.
15:46
Izvor: Sportske.net

Spušta se zavesa.

EPA-EFE/Kiko Huesca
EPA-EFE/Kiko Huesca

Povezane vesti

Španci još nisu završili sezonu, zavesa pada u nedelju kada ćemo saznati poslednji tim koji će igrati Primeru.

Đironu su mnogi očekivali, možda i u top dva, klub koji je delimično u vlasništvu Sitija, a delimično grupe iza koje stoji Pere Gvardiola, Pepov rođeni brat se našao pre pet godina prvi put u eliti, preživeo jednu sezonu, ali se brzo vratio u Segundu.

Oni su stalno tu na ivici, u baražu, ovaj katalonski gradić je svojevremeno bio mnogo poznatiji po basketu (braća Gasol su ponovo oformila propali tim), ali fudbal je sada preuzeo primat. Dosta igrača iz Sitija, ali i drugih klubova stiže na pozajmicu, na klupi je Mičel, nekadašnji trener Raja i Ueske, a zanimljvo da je predsednik Delfi Heli, ex-igrač Atletika i član one Antićeve generacije koja je 1996. osvojila duplu krunu.

On je rođen u ovom gradu, nakon uspešne karijere vratio se kući. 

Đirona se pre "Gvardiola" dokopala Segunde, bilo je to pre bezmalo 15 godina, a prilikom akvizicije glavni razlozi su bili upućenost grada na fudbal, blizina Barselone, ali i odsustvo pritiska.

Od kada su ispali, Katalonci su dva puta bili peti, nisu prošlo plej-of, ove sezone završili su kao šesti i možda to bude najveći problem.

Naime, prvi meč između Đirone i Tenerifa je završen bez golova, drugim rečima, po pravilima, remi 0:0 nakon produžetaka vodi ostrvljane u elitu (važi pravilo gola u gostima). Oni su bili mesto ispred Đirone u regularnom delu, a u polufinalu su, kako je štampa na Kanarima napisala dobili najveći meč u istoriji dalekih ostrva, eliminisali su komšije iz Las Palmasa.

Stariji se sećaju Tenerifa, španske senzacije devedesetih. Između ostalih za njih su igrali naš Slaviša Jokanović, Argentinci Redondo i Pici, a taj tim se na prelazu osamdesetih i devedesetih dokopao elite, i dva puta u toj poslednjoj deceniji prošlog veka bio peti. Znalo se, najveći timovi ne mogu da dobiju na "Heliodoru" gde je Tenerife osvajao veliki broj bodova. 

Jokanovićeva generacija je bila toliko dobra da su stigli do polufinala kupa UEFA i izgubili od Šalkea koji je na penale u dva meča savladao Inter i dokopao se trofeja. Kako se 20. vek približavao kraju, došlo je do opadanja moći "plavo-belih", ispali su, pa se vratili, ali u dva boravka u Primeri u poslednjih 20 godina nisu uspeli da izbore opstanak. Poslednji put su među najboljima igrali pre više od deset godina, čak su ispadali u treću ligu, ovo je zlatna šansa. 

Doduše. ako ste pratili Segundu, Tenerife ni izbliza nije moćan kod kuće kao nekada, ali u nedelju uveče će se svi vratiti na stadion, vlada euforija jer su na meč od povratka u Primeru, i to zaista niko nije očekivao.

"Insulare" vodi Ramis nekada štoper Reala gde nije dobio šansu, pa Sevilje, i oni imaju nekoliko igrača na pozajmici što je običaj u drugoj španskoj ligi. Mario Gonzales nikada nije dobio šansu u Viljarealu, pa ni u Bragi, mladog Moleha je Atletiko poslao na pozajmicu, u klubu je i Crnogorac Šipčić koji je debitovao za "Sokolove" ove sezone. Momak je iz Priboja, bio je u školi OFK, a mesto pod Suncem je dobio u Radu, na Kanarima je već tri godine.

Ovi timovi su prilično izjednačeni, možda Đirona igra i bolji fudbal, opsedali su gol rivala, ali nisu našli put do mreže gostiju. Ali, Tenerife je tvrd, braniće se i u revanšu, mada to igranje na 0:0 ume da bude dvosekli mač. Tenerife je oba puta u šampionatu dobio Đironu, ali je u regularnom delu prvenstva, kao i u baražu, golman Sorijano bio najbolji igrač meča.

Težak meč za tipovanje, u to nema nikakve sumnje, svakako da je najbolja opklada mali broj golova. Dodali smo i remi na poluvremenu, , više golova u nastavku i kao specijalitet tačan rezultat 0:1, možete probati i iz x-2. Mi i dalje verujemo da će Đirona u Primeru, kvota za to je 2.04.

1255 Tenerife - Girona 0-1I&0-1II (1.78)
1255 Tenerife - Girona xpp (1.87)
1255 Tenerife - Girona drugo poluvreme više golova (2.15)
1255 Tenerife - Girona x-2 (7.10)
1255 Tenerife - Girona tačan rezultat 0:1 (6.40)
1255 Tenerife - Girona gost ide dalje (2.04)

Ne propustite