Rusija - Kup po ligaškom sistemu

Autor: Milovan Longinov
sreda 28.09.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Nova formula kako bi se popunio prazan prostor…

Epa/Paulo Carrico
Epa/Paulo Carrico

Povezane vesti

Ruski kup se ove sezone igra po drugačijoj formuli, odnosno na dve trake, i po grupama. Razlog pretpostavljate, manjak mečeva u evro-kupovima, nakon izbacivanja iz poznatih razloga, pa su timovi podeljeni. Jedna "staza" je prvoligaška, tačnije ekipe iz Premijer lige su podeljene u četiri grupe po četiri, prva dva tima idu direktno, trećeplasirani će u razigravanje sa timovima iz druge i treće lige. Praktično, čitavo takmičenje se igra na dva koloseka, a u finalu će se sastati pobednici "regiona" i "PL", to je zakazano za jun 2023. na "Lužnjikiju". Šampion bi trebalo da igra u LE, ali u ovom trenutku to je malo verovatno.

Sredinom nedelje, biće odigrana novo treće kolo po grupama među timovima PL, podsetimo, titulu u ovom takmičenju brani Spartak iz Moskve, ponovimo, ovo je prvi put da se igra po ovom sistemu i to da bi se popunile rupe u kalendaru nakon suspenzije ruskih ekipa i reprezentacije u međunarodnim takmičenjima.

Izdvojili smo nekoliko parova iz utakmica koje su na programu sredinom nedelje.

7266 CSKA Moscow - Sochi 1 (2.25)

Ovo je prilika da CSKA praktično završi posao, nakon što su dobili oba meča. "Armejci" su u ovom veku rekorderi po broju osvojenih kupova u Rusiji, ali ove sezone je decenija od kada su osvojili poslednji trofej. U prva dva kola su tukli Torpedo i Ural, igrali su sa najjačim timom, a želeće trijumf jer su pred pauzu izgubili u prvenstvu od gradskog rivala i povratnika Torpeda, što je bilo veliko iznenađenje. "Vojska" je u šampionatu trenutno na trećem mestu, pomenutih neuspehom su izgubili korak sa Zenitom. Posle ovog meča igraju protiv Himkija, neće verovatno ovde odmarati ekipu. Soči je poslednji na tabeli, izgleda da nemaju neke ambicije posle poraza od slabijih ekipa, zanimljivo da su u kupu prošle godine poraženi od CSKA, a ove sezone su lako izgubili i u prvenstvu. Vicešampion igra promenjivo, za vikend kako znaju i umeju moraju da pobede Orenburg, pa je ovo za njih ipak sekundarno takmičenje.

Orenburg - Dinamo Moscow 2&2+ (2.75)

Dinamu je potreban dobar rezultat, pauza je stigla u pravo vreme, izgubili su dva meča u nizu u šampionatu, pa će Slaviša Jokanović svakako učiniti sve da tim vrati na pravi kolosek, novi neuspesi u kupu, ali i u prvenstvu na nimalo naivnom gostovanju u Groznom bi mu zaljuljali klupu. Orenburg ima samo jedan cilj, opstanak u ligi. U pitanju je tim koji je dva puta u šest godina ispadao iz lige, a pre dve sezone nisu dobili licencu zbog stadiona, iako su na terenu izborili plasman. Klub dolazi sa Urala, blizu granice sa Kazahstanom, ima veliki broj stranaca, prednjače Argentinci. U dosadašnjem toku šampionata mogu da budu zadovoljni sa četiri pobede, iako imaju najgoru odbranu u ligi. Ipak, dobijali su važne mečeve, nemaju nijedan remi, ako ovako nastave mogli bi do opstanka. U kupu će izvesti rezervnu ekipu, to je samo balast, na kraju krajeva izgubili su prva dva meča od Rostova i Groznog u gostima, primivši šest golova. Dinamo je mnogo motivisaniji.

7267 Fakel Voronezh - Samara x2&0-2 (2.45)

Posle 20 godina Fakel se vratio u ligu, u Voronježu imaju samo jedan cilj, prežoveti, dobili su samo jednu utakmicu, ali imaju pet remija. U kupu nisu dali nijedan gol, nije ni toliko bitno, za vikend dočekuju Torpedo, direktnog rivala u borbi za opstanak, pa je za očekivati da izvedu kombinovati tim. Ekipa Samare je posle minimalnog poraza na otvaranju protiv aktuelnog osvajača kupa Spartaka dobila šareni sastav Zenita u Samari što je ipak iznenađenje. "Avijatičari" žele nove bodove, mogli bi da se direktno plasiraju na račun šampiona koji igra protiv Spartaka u Moskvi. Tim Samare je posle dobrog starta u prvenstvu pao pre nekoliko nedelja, verujemo da neće izgubiti, ali miriše na remi sa malo golova.

 

Ne propustite