Tip izlog - Zvezda i Mega kreću u plej-of, Lejkersi i Voriorsi završavaju posao!

Autor: Mladen Heleta
petak 28.04.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Kombinacija košarke, hokeja, rukometa i vaterpola.

Povezane vesti

KOŠARKA

14144 Buducnost – Mega H1 -9.5 (1.87)

Ono što se desilo Realu u Madridu desilo se i Budućnosti u Podgorici, samo na manje bolan način. Partizanov kapiten Kevin Panter utišao je “Moraču” pogođenim slobodnim bacanjem u finišu meča, a crno-belima obezbedio prvo mesto pred plej-of AdmiralBet ABA lige. Upravo će Budućnost otvoriti doigravanje u regionalnoj ligi, a protivnik Podgoričanima je Mega. Nisu domaći briljirali ove sezone, ali novi trener Petar Mijović obećava bolje partije, što je nagovestila i utakmica protiv Partizana. I takva, ne baš impresivna, Budućnost je u oba međusobna duela ove sezone lako izašla na kraj sa Megom, a sada će ulog biti mnogo veći. Imali su gosti sjajnu seriju rezultata koja ih je i dovela do plej-ofa, ali su pre njega vezali tri ubedljiva poraza od Crvene zvezde, Cedevita Olimpije i upravo Budućnosti. “Morača” je i za “večite” rivale teško osvojiva “tvrđava”, a za Megu, čini se, neosvojiva.

14166 Crvena zvezda – Zadar H2 -17.5 (1.90)

Jedina ekipa koja je u “regularnom” delu sezone savladala Crvenu zvezdu u “Pioniru” u AdmiralBet ABA ligi bio je upravo Zadar, i tako uručio otkaz Vladimiru Jovanoviću koji je započeo sezonu na klupi crveno-belih. Od tada su se stvari drastično promenile, a domaćin sa novim trenerom i pre svega pojačan Fakundom Kampacom čeka na revanš, i to u plej-ofu. Za goste će, za razliku od prve utakkmice u Beogradu, nastupati MVP lige Luka Božić. Naravno Zvezda je ogroman favorit, ali mislimo da neće biti baš tako lako ekipi Duška Ivanovića, pogotovo što na gotovo svakoj utakmici ima velike amplitude u igri. Jeste, Zvezda u seriji od 11 uzastopnih pobeda, ali su samo Studentski centar i Valensija ispraćeni sa minusom većim od 17.5 poena. Pobediće crveno-beli, ali sa manjom razlikom.

12790 Barcelona – Zalgiris Kaunas H1 -12.5 (1.92)

Kada smo saznali parove plej-ofa Evrolige izgledalo je da je Barselona najveći favorit za plasman na Fajnal for. Ekipa Šarunasa Jasikevičijusa jedna je od najboljih u Evropi, dok sa druge strane njegov bivši klub Žalgiris ne može da se pohvali velikom igračkom klasom u rosteru, ali su svejedno Litvanci timskom košarkom i čvrstom odbranom izborili Top 8. Ipak, “blaugrana” je mnogo kvalitetnija, što se potvrdilo u prvom meču ove serije koji je Barsa kod kuće dobila sa ubedljivih 91:69. Nije Žalgiris pronašao način da zaustavi sjajnu napadačku igru domaćina, a kako bi kada NBA tandem Satoranski-Mirotić pravi ogromnu razliku. I utakmicu “regularnog” dela sezone u Kataloniji rešila je Barsa u svoju korist sa velikih “+19”, tako da ne vidimo način da gosti mnogo bolje prođu iz trećeg pokušaja.

12791 Olympiacos – Fenerbahce Ukupno poena 160.5 manje (1.91)

Dva velika rivala odigraće drugu utakmicu plej-ofa Evrolige u Atini. Prvu je u svoju korist rezultatom 79:68 rešio najbolji tim “regularnog” dela sezone Olimpijakos, a Fener će imati novi pokušaj da dođe do “brejka”. Ono što smo videli u prvom meču jeste da se do koševa teško dolazi. Barcokas i Itudis važe za trenere koji akcenat stavljaju na odbranu, a da gostima defanziva nije “pukla” u trećoj deonici u kojoj su primili 26 poena gledali bismo neizvesnu završnicu. Očekuje još čvršći meč u petak, prednost je na strani domaćih koji u svojim redovima imaju najkorisnijeg igrača takmičenja Sašu Vezenkova, ali Fener ne smemo da otpisujemo. Zato, naš predlog mali broj poena.

12244 Golden State Warriors – Sacramento H1 -7,5 (1.98)

Gubio je aktuelni šampion NBA lige sa 2:0 u seriji posle utakmica u Sakramentu, a onda je MVP finalne serije iz prošle godine Stef Kari uzeo stvari u svoje ruke i odveo svoj tim do potpunog preokreta. Lako su „ratnici“ smanjili na 2:1, kroz dramu stigli do 2:2, da bi u petoj utakmici napravili „brejk“ u Sakramentu i sada imaju sve u svojim rukama. U sve tri pobede Kari je ubacio preko 30 poena i pokazao da je najbolji igrač u ligi kada je najteže. Sada iskusna i šampionska ekipa Golden Stejta ima sve što je potrebno da privede seriju kraju. Gosti su psihički potonuli nakon propuštene prilike, saterani su u ćošak, a odatle protiv šampiona izlaza nema. Biće to rutina za ekipu Stiva Kera koja nastavlja put ka odbrani šampionskog prstena.

12233 LA Lakers – Memphis 1 (1.53)

Došlo je vreme da i  Lejkersi završe posao u prvoj rundi plej-ofa. Jeste Memfis sa sjajnim Dža Morantom ušao u ovu seriju kao drugi tim Zapadne konferencije, ali su u doigravanju „pravila drugačija“. Tamo su iskusni igrači glavne zvezde, a 40-godišnji Lebron Džejms u „kraljevskom“ izdanju. Pokazao je Lebron svu moć u četvrtom meču kada je ubacio 22 poena i imao neverovatnih 20 skokova uz odlučujuće poene kojima je svom timu doneo prednost od 3:1. Uspeli su Grizlisi da smanje na 3:2, ali se sada serija vratila u Los Anđeles, a tamo će teško do trijumfa. Očekuje se i Entoni Dejvis u svom pravom svetlu, Rivs i Hačimura konstano igraju sjajno, a kada na to dodamo Lebrona koji će ponovo da „zapne“ Morant i družina nemaju šta da traže.

13801 Turk Telekom Ankara – Galatasaray  H1 -8.5 (1.91)

Najbolju sezonu u svojoj istoriji igra Turk Telekom iz Ankare. Klub koji nikada nije bio najbolji u domovini, niti osvojio evropski trofej sada je na putu da stigne do istorijskog uspeha. Turk Telekom je potpuno neočekivani lider turske Superlige, a igraće i finale Evropkupa protiv Gran Kanarije i samo ga jedna pobeda deli od senzacionalnog učešća u Evroligi naredne sezone. Sve ide kao u snu za ekipu trenera Erdema Džana, a Galata je samo još jedna utakmica u nizu na putu ka slavi. Domaći nisu izgubili kod kuće u 2023. godini i nema nikakvog razloga da ih sedmoplasirana Galata namuči.

HOKEJ

37808 Trinec – Mountfield HK X (3.80)

Fantasična finalna serija igra se u šampionatu Češke. Trinec je imao ogromnih 3:0 u pobeda protiv Mauntfilda, a onda su gosti vezali dva trijumfa i još uvek su igri za titulu. Sada je Trinec domaćin, a kako kažu treća je sreća. Ipak, mi nećemo ići sa kecom ovde, jer je serija poptuno neizsvena, a dve od pet utakica završile su se nerešenim rezultatom, te smo pobednika dobili tek nakon produžetka. Zanimljivo da je svaki drugi meč u seriji završen nerešeno, a tom logikom ići ćemo i ovog puta. Mauntifld je prošlu utakmicu dobio sa 3:0, sada će Trinec „dodati gas“ kod kuće, a nas očekuje izuzetno uzbudljiv meč, pobednika ćemo dobiti nakon produžetka, možda i novog prvaka Češke.

RUKOMET

42888 Austria – Faroe Islands 1 (1.38)

Reprezentacija Farskih Ostrva na pragu je najvećeg uspeha u istoriji tamošnjeg sporta. Njihova rukometna reprezentacija blizu plasmana na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine, jer će gotovo izvesno kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekiep u kvalifikacijama izboriti učešće na najvećoj kontinentalnoj smotri. Ipak, u poslednjem kolu grupe „4“ Farani nemaju šta da traže u gostima protiv Austrije koja je zabeležila svih pet pobeda i apsolutni je lider u grupi.  Uspela su Farska Ostrva da savladaju Rumuniju i Ukrajinu, ali su ih Austrijanci dobili u gostima sa 30:28. Domaći su veliki favoriti i na svom terenu, a Faranima ostaje da sačekaju rasplet u ostalim grupama i krenu sa velikim slavljem.

VATERPOLO

47220 Vasas – Savona 1 (1.45)

Revanš utakmica finala LEN Kupa Evrope u Mađarskoj odlučiće o pitanju šampiona. Savona je na svom terenu propustila priliku da savlada Vašaš, meč je završen nerešenim rezultatom 8:8, a sada je domaćin veliki favorit, da u svom bazenu stigne do evropskog trofeja. Odigrala je Savona veoma dobro u prvom meču, bivši igrač Radničkog iz Kragujevca i Crvene zvezde Bogdan Đurđić postigao dva gola, ali su srpski reprezentativac Sava Ranđelović i kapiten Vašaša Bence Batori sprečili poraz svog tima. Vašaš u svom timu ima kvalitetnije igrače, pored pomenutih Batorija i Ranđelovića, tu je i sjajni naš golman Branislav Mitrović, kao i hrvatski as Draško Brguljan. Zato smo uvereni u slavlje Mađara, ipak je vaterpolo njihov nacionalni sport.

Ne propustite