Tip izlog - Američke NHL zvezde u Minhenu, Dubrovnik spreman za slavlje

Autor: Ivan Cvetković
utorak 09.05.2023.
13:14
Izvor: Sportske.net

U fokusu su pripreme za Svetsko prvenstsvo u hokeju, norveški rukomet, kao i najbolji hrvatski vaterpolo.

Povezane vesti

37918 Germany – USA tim 2 manje od 3,5 golova (1,74)

Ljubitelji hokeja širom sveta s nestrpljenjem očekuju Svetsko prvenstvo koje je na programu od 12. do 28. maja u Finskoj i Litvaniji. Sve utakmice biće odigrane u dve dvorane u Tampereu i Rigi umesto u Rusiji zbog ratnog sukoba u Ukrajini. U sklopu priprema pred početak prvenstva, reprezentacije Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država odigraće prijateljsku utakmicu u Minhenu. Interesantno, ove dve ekipe nalaze se u istoj grupu na Svetskom prvenstvu, pa tada neće biti mnogo tajni. SAD bi po renomeu i reputaciji trebalo da bude najveći favorit za osvajanje odličja na svakom prvenstvu, ali to nije u praksi baš tako uzevši u obzir da selektori uglavnom ne mogu da računaju na najveće NHL zvezde. Tek polovina njih ovoga puta nastupa u najjačoj hokejaškoj ligi na svetu.

37916 Denmark – Slovenia ukupno golova manje od 5,5 (1.85)

Svoje pripreme za Svetsko prvenstvo u Finskoj i Litvaniji odradiće i Danska i Slovenija koja će istog dana odigrati svoj pripremni meč u Rodovreu. Slovenci su se vratili u elitnu grupu i time obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo na kojem im javnost ne daje mnogo šansi. Imaju Slovenci nekoliko NHL igrača i hokejaša koji igraju na sasvim pristojnom evropskom nivou, dok je ekipa Danske iskusnija i igra u veoma jakim skandinavskim i nemačkim timovima. Oba tima su već prošla nekoliko pripremnih utakmica, Slovenija je u dva navrata slavila protiv Mađarske, sa druge strane Danci dobili Norvešku i izgubili od Letonije. Čini se da su Slovenci pomalo i potcenjeni u ovom susretu, ne treba očekivati goleadu.

43335 Runar – Kolstad manje od 58,5 golova na meču

Rukometno prvenstvo u Norveškoj stiglo je do polufinalnih serija, vođstva su obezbedili Elverum protiv Naerboa i Kolstad nad Runarom. Ovo je priča o potonjem, Kolstad je na domaćem terenu slavio sa 28:22 i poveo u seriji sa 1:0. Sledi okršaj u Haukerodu. Ono što domaćinu ne ide u prilog jeste tradicija koja je izrazito na strani Kolstada koji je poslednji put doživeo poraz od ovog rivala još u februaru 2019. kada je bilo izuzetno neizvesno, 28:27. Kolstad je regularni deo prvenstva Norveške okončao kao ubedljivo prvi na tabeli, prema mnogima je najbolja ekipa u zemlji u ovom trenutku i sva je prilika da će se klub iz Trondhajma plasirati u finale šampionata. Za to im je potrebna još samo jedna pobeda, verovatno uz manji broj golova.

47269 Jug Dubrovnik – Jadran Split 1 (1,50)

Prvenstvo Hrvatske u vaterpoluulazi u sam finiš. Do finalne serije stigle su dve najbolje ekipe u zemlji, Jug Dubrovnik i Jadran iz Splita. Nema mnogo tajni između ovih timova, u ovom trenutku Dubrovnik vodi sa 2:1 i eventualnom bi pobedom na domaćem bazenu stigao do novog naslova prvaka zemlje. Kada se radi o najvećem derbiju hrvatskog vaterpola, stvari su često “domaćinske” i gosti bi retko dolazili do trijumfa. Češće je to u slučaju Juga koji je slavio u Splitu tri puta u prethodnih godinu i po dana. I ovoga puta, ponos Dubrovnika je u idealnoj prilici da se dokopa šampionskog trofeja koji brani od prošle godine, pa je za očekivati da izabranici Vjekoslava Kobeščaka opravdaju ulogu favorita i ovoga puta pred put u Marsej za utakmicu Lige šampiona.

Ne propustite