Tip izlog – Dame u prvom planu

Autor: Nemanja Janošev
utorak 14.05.2024.
13:16
Izvor: Sportske.net

Ženska odbojka na programu.

Povezane vesti

 

Košarka

 

16427 Las Vegas Aces W – Phoenix Mercury  više od 169.5 poena (1.71)

 

I dok u NBA ligi sezona ulazi u samu završnicu, nova sezona u ženskoj, WNBA ligi tek počinje. Titulu i ovoga puta brani ekipa Las Vegasa koja je u prethodne dve godine bila dominantna i vezala dve osvojene titule. ''Napad'' na treću u nizu počeće duelom protiv Finks Merkurija koji se prošle godine nije proslavio i koji je završio na poslednjem mestu Zapadne konferencije sa samo devet pobeda iz 40 odigranih utakmica. Dakle, jasno je ko je ovde apsolutni favorit, pobeda aktuelnih šampionki ne bi smela da bude dovedena u pitanje, pa ćemo ovde prognozirati ukupan broj poena, uz očekivanje da većinu tih poena postignu košarkašice Las Vegasa.

 

16424 Washington Mystics W – New York Liberty W Tim2 6-10 (3.95)

 

Sjajnu sezonu prošle godine je imala i ekipa Njujork Libertija, ubedljivo najbolja na Istoku i najveći rival šampionskom timu Las Vegasa, od koje je u finalu plej-ofa poražena sa 3:1 u pobedama. Ponovo se i od Njujorčanki očekuje mnogo, a za početak one će u novu sezonu ući gostovanjem u Vašingtonu. Ove dve ekipe su se u prošlogodišnjem plej-ofu sastale u četvrtfinalu, Njujork Liberti je slavio sa 2:0 u pobedama, od kojih je druga ostvarena tek posle produžetka, pa zato i sada od ekipe Vašingtona očekujemo da na svom terenu pruže solidan otpor favorizovanim gošćama i da ako dođe do pobede Njujorka, ona ne bude baš rutinska.

 

 

Odbojka

 

45941 Serbia W – Dominican Republic W 1.set 1 (2.16)

 

Prvi turnir ovogodišnje Lige nacija za odbojkašice, reprezentacija Srbije će odigrati u dalekom Rio de Žaneiru, a selektor Đovani Gvideti je na put poveo ukupno 16 odbojkašica među kojima nema naših prvih zvezda poput Tijane Bošković ili Maje Ognjenović, pa će priliku dobiti mlađe snage. Tamo će na startu odmeriti snage sa selekcijom Dominikanske Republike. Prošle godine nam je ova selekcija pravila dosta problema, jer je trijumfovala nad našim nacionalnim timom i u Ligi nacija (2:3), ali i u kvalifikacijama za Olimpijske igre (1:3). Nadamo se da je sada došlo vreme za revanš, iako je jasno da našim reprezentativkama neće biti lako na početku, pogotovo zbog dalekog puta u Rio. Ovoga puta se, osim u kvalitet, uzdamo i u veliku želju naših odbojkašica da na pravi način započnu ovo takmičenje i poprave utisak iz prošle sezone, kada su završile na devetom mestu, bez plasmana u četvrtfinale.

 

45939 Japan W – Turkey tačan rezultat 0:3 (2.60)

 

Kada su u pitanju ženska odbojkaška takmičenja, prošla godina je u potpunosti protekla u znaku reprezentativki Turske koje su osvojile sve što su osvojiti mogle – i Ligu nacija, i titulu na Evropskom prvenstvu (pobedom u finalu nad Srbijom), a onda su se u velikom stilu, bez ijednog poraza plasirale na Olimpijske igre tokom kvalifikacionog turnira. U odbranu trofeja u Ligi nacija, moćna selekcija Turske kreće utakmicom protiv reprezentacije Japana koja je prošle godine uspela da stigne do plej-ofa, ali je eliminisana u četvrtfinalu od Amerikanki. Dakle, jasno je da je Turska u ovom susretu veliki favorit, pogotovo što će ona biti i domaćin ovog turnira Lige nacija u Antaliji. Sve osim njihove ubedljive pobede bilo bi veliko iznenađenje.

 

45893 ItalyW – Poland W 1 (1.68)

 

I ovaj susret će biti odigran na turniru u Antaliji, i biće još jedan od zanimljivijih na početku nove sezone Lige nacija za odbojkašice. Italijanke se nisu proslavile prošle godine u ovom takmičenju. Plasirale su se u četvrtfinale, ali više od toga nisu mogle. Doduše, nisu imale ni sreće što se tiče rivala u toj fazi takmičenja, jer su odmah naletele na kasnijeg šampiona, selekciju Turske. Poljska je imala više uspeha, na kraju je osvojila treće mesto, ali sada od Italijanki očekujemo više. Uostalom, Italija je pre dve godine bila osvajač Lige nacija i s obzirom na kvalitet njihove odbojke, očekujemo da se ove godine vrate u sam vrh. U skladu s tim je i naša prognoza njihovog startnog duela sa Poljskom.

 

45894 China W – South Korea više od 128.5 poena (1.86)

 

Od uvođenja Lige nacija 2018. godine, Kina je u ženskoj konkurenciji jedna od najuspešnijih, jer je do sada osvojila tri medalje - jednu srebrnu i dve bronzane. Nedostaje joj zlato, ali ne sumnjamo da će i ove godine imati velike ambicije. Za početak je očekuje azijski duel sa selekcijom Južne Koreje, a nastupiće na turniru u Riju, gde će biti među narednim rivalima i naše reprezentacije. Korejke su prošle godine imale najslabiju reprezentaciju u ovom takmičenju, upisale su 12 poraza u isto toliko odigranih mečeva i uz samo tri osvojena seta. Zanimljivo, jedan od ta tri seta osvojile su baš protiv Kine, pa bi s obzirom na to iskustvo mogle i ovoga puta da pruže nešto jači otpor. Ako i ne uspeju da osvoje set, onda bi bar po osvojenim poenima mogle da ovaj meč učine nešto zanimljivijim.

 

Rukomet

 

41894 Aalborg – Skjern 1 (1.18)

 

Danska je jedna od najjačih rukometnih nacija, pa je i njihov šampionat jedan od najzanimljivijih u Evropi. Sezona ulazi u sam finiš, na redu su polufinalne serije plej-ofa, a do sada je najviše pokazao Alborg, koji je bio prvoplasirani u preliminarnom delu sezone, takođe i u narednoj fazi takmičenja po grupama, kada je u svojoj grupi bio najbolji, i to bez poraza. Alborg je i višestruki šampion Danske, mada je u poslednjih par godina primat preuzeo GOG koji je još uvek aktuelni šampion. Ako se sve to ima u vidu, onda je Alborg veliki favorit za plasman u finale, mada treba imati u vidu da je Skjern u svojoj grupi završio ispred GOG-a i plasirao se među četiri najbolje ekipe u državi.

 

41895 Fredericia HK 1990 – Ribe Esbjerg 1 (1.45)

 

Uz ekipu Alborga, u dosadašnjem toku sezone u šampionatu Danske je najviše pokazala Fredericija, koja je preliminarni deo sezone završila na drugom mestu, a onda u narednoj fazi osvojila prvo mesto u svojoj grupi, iako je pretrpela čak tri poraza. Zato joj dajemo prednost u odnosu na ekipu Esbjerga, posebno što će u prvom mesču igrati na svom terenu. Esbjerg je bio tek osmi u preliminarnom delu takmičenja, ali je zatim iznenadio osvajanjem drugog mesta u svojoj grupi i plasmanom u polufinale. Ono što takođe treba istaći je da je Esbjerg u dosadašnjem toku sezone bio prilično efikasniji od Fredericije, ali mu odbrana nije jača strana, što bi domaćin trebalo da iskoristi u predstojećem duelu. Zanimljivo, u dva međusobna duela ove sezone pobede su ostvarivali gostujući timovi, pa je vreme da sada vreme da za promenu i domaćin upiše trijumf.

 

41661 Hamburg – Flensburg 2 (1.42)

 

Finiš je sezone u nemačkoj Bundesligi, a u sredu će ekipe Hamburga i Flensburga odigrati zaostalu utakmicu 20. kola. Do sada je već odigrano 31 kolo, ostala su još tri, a u ovom trenutku Flensburg zauzima treće mesto na tabeli, dok je Hamburg u ''zlatnoj sredini'', na devetoj poziciji. Za titulu se bore Magdeburg i Fuhse iz Berlina koji su za sada bodovno poravnati sa po 52 boda, šest više od trećeplasiranog Flensburga koga samo pobeda u Hamburgu ostavlja teoretski u igri da sezonu završi makar na drugoj poziciji koja vodi u Ligu šampiona. Od početka tekuće sezone ove dve ekipe su se dva puta sastajale, jednom u Bundesligi i jednom u Kupu Nemačke. Oba puta je Flensburg bio bolji i to su bile ubedljive pobede nad Hamburgom, pa ima dovoljno razloga da i ovoga puta očekujemo njihov trijumf.

Ne propustite