Tip izlog - Evroliga u fokusu, da li je došlo vreme za PAO?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 17.10.2023.
12:45
Izvor: Sportske.net

Za vas smo izdvojili nekoliko zanimljivih tipova...

Povezane vesti

12227 Fenerbahce – Panathinaikos H2 – 5.5 (1.90)

Posle dve odigrane utakmice u Evroligi Fenerbahče i Efes imaju po pobedu i poraz. Fener je na startu kod kuće bio bolji od Armanija, ali je prošle nedelje pretrpeo poraz od Valensije u Španiji. Sa druge strane PAO je na premijeri odigrao sjajnu utakmicu protiv Olimpijakosa, ali je na kraju izgubio, da bi u prošlom kolu „zeleni“ bili bolji od Bajerna. Fener u ovaj meč ulazi oslabljen za jednog od najboljih igrača Tajlera Dorsija koji je doživeo povredu u susretu sa Valensijom, te će odsustvovati sa parketa u naredna dva meseca. Biće ovo povratak Ergina Atamana u Istanbul, sada će kao trener PAO-a pokušati da savlada najvećeg rivala u Turskoj. Obe ekipe još uvek traže optimalnu formu. To posebno važi za PAO koji je ovog leta potpuno izmenio sastav. Verujemo da ćemo gledati neizvesnu utakmicu, možda i produžetke, a naš predlog je H2, jer „zeleni“ imaju fantastičan tim, koji bi u Turskoj mogao da dođe do svoje prve velike pobede.

12228 Anadolu Efes – Asvel H1 – 11.5 (1.91)

Asvel se obrukao u prva dva kola Evrolige. Francuzi su ubedljivo poraženi od srpskih „večitih“ rivala Crvene zvezde i Partizana, a trener Ti Džej Parker nalazi se pred otkazom. Asvel je pokazao ubedljivo najmanje na startu sezone, a tim u kojem su jedina zvučnija imena Nando de Kolo, Žofri Lovernj i Timoti Luvavu-Kabaro, uz sporadičnog Parisa Lija, daleko je od evroligaškog. Na drugoj strani ni Efes se nije proslaivo na startu, naprotiv. Ekipa koju umesto Ergina Atamana sada sa klupe predvodi Erdem Džan nije imala šta da traži protiv Barselone i Reala, ali ruku na srce španski velikani su prejaki za skoro sve ekipe u Evropi. Sada će Efes imati idealnu priliku da popravi utisak i upiše prvi trijumf, ako odigraju barem prosečnu utakmicu neće imati problema.

12230 Baskonia – Bayern Munich Ukupno poena 164.5 više (1.75)

Baskonija i Bajern su ekipe na koje bi iz drugog plana trebalo obratiti pažnju ove sezone. Baskijci su prošle sezone bili blizu ulaska u plej-ofa, ali na kraju nisu uspeli. To nije smetalo treneru Baskonije Đoanu Penjeroji  da bude proglašen za najboljeg u Evroligi. Dobar tim složio je domaćin ovog leta, a kao najveće pojačanje stigao je nekadašnji plej Partizana Kodi Miler-Mekintajer, koji je u prošlom meču protiv Albe blistao i ubacio 17 poena za trijumf nad Albom u Berlinu. Baš kao i Baskonija, i Bajern je do svoje jedine evroligaške pobede do sada stigao protiv Albe, dok je u drugom kolu tim Pabla Lasa poražen u Atini od PAO-a. Obe ekipe u svojoj ekipi imaju sjajne šutere poput Haurda i Obsta, a obojica trenera vole brzu košarku, na poen više. Baskonija je blagi favorit, ali ćemo zbog Lasa na klupi gostiju ipak igrati na veći broj koševa.

12231 Armani Milano – Olympiacos 1 (1.70)

Žalio se trener Olimpijakosa Jorogos Barcokas na pretežak raspored posle samo jedne odigrane utakmice u Evroligi. Tim iz Pireja već muče povrede, na meču protiv Barselone van ekipe bili su Najdžel Vilijams-Gos, Šekil Mekisik i Luk Sikma, što je „blaugrana“ iskoristila i došla do „brejka“. Sa druge strane Armani potpuno odmoran čeka ovu utakmicu, jer su u prošlom kolu pauzirali. „Manekeni“ su trebali da odmere snage protiv Makabija, ali je zbog situacije u Izraelu ovaj meč pomeren. Sada Armani deluje kao favorit, jer se nalazi u mnogo boljoj zdravstvenoj situaciji. Ovo će im biti prva utakmica kod kuće u Evroligi, a Nikola Mirotić izgleda spremno da svoj novi tim odvede do prve pobede.

12232 Real Madrid – Zalgiris Kaunas H1 – 11.5 (1.88)

Savršeno su aktuelni prvak Evrope Real i litvanski Žalgiris započeli sezonu i upisali sve pobede na startu. Real je čak u prijateljskom meču bio bolji od NBA ekipe Dalas Meveriksa, a deluje da je ekipa trenera Ćusa Matea još jača nego prošle sezone zbog povratka Fakunda Kampaca. Žalgiris je bio na konopcima u prošloj evroligaškoj utakmici protiv Crvene zvezde, ali su Litvanci na sebi svojstven način serijom 13-0 u finišu došli do preokreta i ostavili Zvezdu bez toliko značajne pobede. Ipak, u Madridu će Žalgirisu biti mnogo teže, jer oni energiju crpe iz podrške domaće publike. Real je pokazao moć, igra kod kuće i sve ukazuje da ovoga puta nema izlaza za goste, koji  nemaju individualni kvalitet da naprave čudo.

14802 Valencia – Maccabi Tel Aviv 2 (2.02)

Fantastično je Makabi započeo sezonu u Evroligi. „Ponos Izraela“ ubedljivo je slavio u Tel Avivu protiv Partizana bez svog najboljeg igrača Vejda Boldvina, ali se sve zakomplikovalo za Makabi zbog ratnog stanja u Izraelu. Još uvek nije poznato gde će Makabi igrati svoje domaće utakmice u Evroligi, dok je šampionat Izraela prekinut. U takvoj situaciji gostovanje Valensiji prilika je da Makabi odigra svoj prvi meč nakon skoro dve nedelje, ali to ne znači da gosti nisu spremni da dođu do trijumfa. Valensiji će ovo biti i treća domaća utakmica od početka Evrolige, a u prve dve ostvarili su pobede protiv Monaka i Fenera. Ipak, Makabi deluje kao individualno mnogo kvalitetniji tim od domaćina, sigurno imaju i ogromnu želju da obraduju narod u domovini, a Valensiji bi bilo previše da sa 3-0 započne sezonu u Evroligi.

12235 Virtus Bologna – Alba Berlin Ukupno poena 161.5 više (1.92)

Pre samog starta sezone Virtus je promenio trenera. Umesto Serđa Skariola došao je selektor Letonije Luka Banki, a tim iz Bolonje ne trpi zbog toga. Uspeo je novi trener da „namesti“ ekipu u kratkom vremenskom periodu, a ubedljiva pobeda u prošlom kolu Evrolige nad Monakom pokazatelj je da je Virtus krenuo u pravom smeru. Sada u Bolonju dolazi berlinska Alba, koja je sa dva poraza započela takmičenje. Nemaju „albatrosi“, barem na papiru, tim za velike domete, te je ovo idealna prilika za Virtus da dođe do novog slavlja. Ipak, mi ćemo prognozirati veliki broj poena umesto pobede domaćina, koja se podrazumeva. Banki je trener koji forsira „trči i pucaj“ košarku, a Alba je godinama prepoznatljiva po tome.

Ne propustite