Tipovi - Šturm vida evropske rane, goleada u Švajcarskoj!

Autor: Ivan Cvetković
petak 20.09.2024.
12:15
Izvor: Sportske.net

Prelazi, Daj gol, Katanac i Tačan rezultat na jednom mestu.

Povezane vesti

PRELAZI

2164 Sturm Graz - Wolfsberger AC X-1X (2.86)

Šturm je između dva prvenstvena kola imao i start u novom formatu Lige šampiona, gostovao je francuskom Brestu, a u nedelju će morati da brani prvo mesto na tabeli šampionata Austrije protiv sve boljeg Volfsbergera, koji se probio na treću poziciju i ima samo dva boda manje od lidera i aktuelnog šampiona. Sve značajniju ulogu u gostujućem timu ima doskorašnji vezista Vojvodine Dejan Zukić koji polako izrasta u jednog od najboljih igrača lige, sa tri gola i tri asistencije u prvih šest kola. Šturm će, naravno, imati ulogu favorita, ali iako je dobio tri prethodna međusobna duela, poslednji sa ubedljivih 4:0, neće mu biti lako protiv motivisanog rivala, samo tri dana posle gostovanja u Francuskoj.

1928 Sittard – PSV 2-2 (1.78)

Šampion Holandije je silovito započeo i novu sezonu u domaćem šampionatu - pet utakmica, svih pet pobeda, 20 postignutih golova, samo tri primljena. Zastrašujuće za većinu rivala u ligi, ali na evropskoj sceni to u utorak nije došlo do izražaja. Tim iz Ajndhovena je lako kapitulirao protiv Juventusa u Torinu, poražen je sa 3:1 i pokazao da mora još da napreduje ako želi značajniji iskorak u elitnom evropskom takmičenju. Ipak, bez obzira na to, teško da Fortuna Sitard može da zada novi udarac PSV-u nekoliko dana posle Juventusa. Fortuna je dobro startovala, vezala dve pobede, ali onda je počela da posustaje, upisala je i dva uzastopna poraza. Imala je i ona obaveze sredinom nedelje, gostovala je Ajaksu u zaostaloj utakmici trećeg kola, pa ne može da računa ni na veću svežinu u odnosu na PSV.

1975 Club Brugge – Gent X-1X (2.93)

Jedan od derbija osmog kola šampionata Belgije i susret ekipa koje su u dobroj formi. Pogotovo se to odnosi na ekipu Briža koja je vezala četiri pobede u prethodna četiri kola i značajno popravila utisak posle lošijeg starta sezone. Briž je posle ovog uspešnog niza stigao do druge pozicije na tabeli, sa tri boda manje od vodećeg Genka, dok je Gent, koga smo nedavno gledali u dvomeču sa Partizanom, krenuo u uspon ka gornjem delu tabele i ima dve pobede i remi u poslednja tri kola. Briž je prošle sezone imao stopostotan učinak protiv Genta, dve pobede je ostvario bez primljenog gola, što mu dodatno daje na samopouzdanju pred naredni okršaj, ali ovoga puta očekujemo dobar otpor Genta.

1259 Almeria – Eibar X-X2 (3.12)

Susret bivših članova elitnog društva od kojih je Eibar mnogo bolje započeo novu sezonu. Neporažen je u prvih pet kola, vezao je dve pobede uoči ovog gostovanja i imaće ulogu blagog favorita. Almerija prošle sezone nije bila konkurentna u La Ligi, imala je samo tri pobede iz 38 kola, ali početak nove sezone u Segundi pokazuje da i u nižem rangu ima problema. Za razliku od Eibara koji je vezao dve pobede, Almerija ima dva poraza u prethodna dva kola i biće pod velikim pritiskom da prekine taj niz i zaustavi dalji pad na tabeli. Trenutno je sedamnaesta sa samo pet osvojenih bodova.

DAJ GOL

1149 Schaffhausen – Xamax GG&3+ (1.94)

Utakmica sedmog kola švajcarske druge lige, gde je ekipa Ksamaksa najatraktivnija za gledanje od početka sezone. U dosadašnjih šest kola, golovi su bili zagarantovani na utakmicama ovog tima koji ima gol-razliku 13:13, što znači da u proseku i daje i prima više od dva gola po utakmici. I na utakmicama Šafhauzena u poslednje vreme pada sve više golova, pa ima dovoljno razloga da akcenat u ovom meču stavimo baš na ofanzivne potencijale obeju ekipa, pogotovo jer ni na njihovih prethodnih nekoliko međusobnih susreta golovi nisu izostajali. Inače, Ksamaks trenutno deli drugo mesto na tabeli, Šafhauzen je četvrti, uz napomenu da u prethodne tri utakmice Šafhauzen nije ostvario nijednu pobedu, pa će sigurno biti silno motivisan da upiše treći trijumf od početka sezone.

9814 Viborg – Nordsjaelland 3-4 (2.39)

Ono što je Ksamaks u švajcarskoj drugoj ligi, to je Viborg u šampionatu Danske od početka sezone. Golovi ''pljušte'' na utakmicama ovog kluba, pa posle osam kola Viborg ima 17 postignutih i 15 primljenih pogodaka. Ni Nordsjeland nije daleko od toga, njegova gol-razlika je 14:14 i uglavnom golovi padaju na obe strane na njihovim utakmicama. Viborg je loše započeo sezonu, dugo je čekao na prvi trijumf, ali je u prethodna četiri kola upisao dve pobede i dva remija, pa je u usponu forme. Nordjeland mu beži tri boda na sedmoj poziciji na tabeli, pa će domaćin pokušati da ga dostigne eventualnim trijumfom.

1458 Magdeburg – Karlsruher GGII (2.66)

Gledajući trenutni plasman na tabeli, ovo će biti derbi šestog kola nemačke Cvajte. Magdeburg nije imao uspešnu prošlu sezonu, završio je malo iznad zone ispadanja, a bolna rana mu je i debakl na gostovanju Karlsrueu, kada je poražen sa čak 7:0 sredinom marta, što je bio i poslednji međusobni susret ove dve ekipe. Ali, od početka nove sezone Magdeburg ostavlja znatno bolji utisak, neporažen je u prvih pet kola, baš kao i Karlsrue, s tim što ima jednu pobedu manje. Bitan podatak je da su ove dve ekipe iz Keln i Grojter Firt najefikasnije u prvih pet kola, pa očekujemo da u tom stilu i nastave, pogotovo domaćin koji će biti posebno motivisan zbog pomenutog debakla u prethodmom susrezu sa ovim rivalom.

KATANAC

9918 Goteborg – Halmstad 0-2 (2.12)

Sezona u Švedskoj je ušla u poslednju trećinu, a Halmštadu sada već gori pod nogama posle serije poraza kojoj se ne vidi kraj. Ekipa koja je bila u mirnoj luci pre nekih mesec dana, sada je dospela u zonu ispadanja, na 14. mesto na tabeli, sa samo bodom više u odnosu na pretposlednji Varnamo. Naredni meč mogao bi da bude od ključne važnosti za ekipu Halmštada, jer ide u goste jednom od direktnih konkurenata u borbi za opstanak. Geteborg je takođe bez pobede, ali ima tri remija u poslednjih pet kola, pa u nešto boljoj situaciji dočekuje ovaj duel. A ono što je karakteristika duela Geteborga i Halmštada već godinama unazad jesu mečevi na mali broj golova, pa očekujemo nastavak te tradicije i ovog puta, pogotovo jer se radi o velikoj važnosti utakmice i ni jedni, ni drugi neće rizikovati.

9880 Levadiakos - OFI Crete 0-2 (1.64)

Levadijakos se ovog leta vratio u elitno društvo, ali je loše započeo sezonu i kako sada stvari stoje, predstoji mu borba za opstanak. Bez pobede je posle prva četiri kola, uz dva remija koja daju nadu da bi uskoro mogao da se izbori i za prvi trijumf. U nedelju mu u goste dolazi OFI sa Krita, koji je u usponu forme, vezao je dve pobede posle nešto lošijeg starta i biće u ulozi favorita, ali očekujemo dobar otpor domaćina koji ne prima mnogo golova, izuzimajući manje-više očekivan poraz od AEK-a od 0:3. Prethodni međusobni susreti ove dve ekipe odigrani početkom prošle godine nisu doneli goleade, pa prognoziramo sličan scenario i ovog puta.

TAČAN REZULTAT

9914 Ceske Budejovice - Sparta Prague 0:1, 0:2, 0:3 (3.10)

Sa Spartom je ove godine slična priča kao sa PSV-om u Holandiji. Tim iz Praga je odigrao sjajnu prošlu sezonu, osvojio titulu, a u istom stilu je nastavio i ovoga leta. U prvih sedam kola ima šest pobeda i jedan remi, ali ga u stopu prati gradski rival Slavija, pa treba očekivati veoma zanimljivu trku za titulu do kraja sezone. Posle duela sa Salcburgom u Ligi šampiona, Sparta će u nedelju gostovati ekipi Čeških Budejovica koja je na poslednjem mestu na tabeli, ima samo jedan osvojen bod, uz gol-razliku 1:19. Dakle, pobeda Sparte ne bi smela da bude dovedena u pitanje, sve ostalo bi bilo prava senzacija. Odlična prilika da se dodatno popravi i gol-razlika.

Ne propustite