5. avgust - Najtužniji dan u istoriji Barselone, koji bi se danas opet ponovio

Autor: Milovan Longinov
subota 05.08.2023.
08:45
Izvor: Sportske.net

Dan kada je ljubav "pukla".

EPA-EFE/ANDREU DALMAU
EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Povezane vesti

Na današnji dan, pre dve godine, Lionel Mesi je napustio Barselonu. 

Dan ranije, Mesi je sleteo u Barselonu uveren da će sutradan potpisati svoj novi ugovor, koji mu je prethodno istekao sa Kataloncima 30. juna, ali ni u jednom trenutku nije razmišljao da kao slobodan ode u bilo koji drugi klub.

Mesi je prethodno osvojio Kopa Ameriku, konačno taj trofej sa reprezentacijom koji je toliko čekao, potom je otišao na odmor na Ibicu i čekao početak avgusta da se vrati u svoju Barsu i potpiše dogovoreni ugovor. 

Međutim, došlo je do neočekivanog preokreta, Đoan Laporta je dugo vagao i shvatio da Mesijev novi ugovor može da dovede budućnost Barselone u veliko pitanje.

Problem je bio u tome što novi ugovor, po zakonima Španije, nije smeo da bude više nego duplo manji, odnosno barem 50% od prethodnog, što je iznosilo čak 25 miliona evra godišnje. 

Barsa je u tom trenutku svim silama pokušavala da smanji plate celokupnoj ekipi i to i jeste činila, redom su pomagali Đerar Pike, Serhio Buskets, Đordi Alba, a do kraja avgusta i Antoan Grizman je "oteran" nazad u Atletiko zbog astronomskih primanja. 

Predsednik La Lige Havijer Tebas tada je takođe promeni priču zbog svog ličnog rata sa Đoanom Laportom. Dan pre nego što je sve puklo oko Mesijevog ugovora, La Liga je saopštila da je potpisala ugovor sa investicionim fondom CVC po kom je "zaradila" 2,7 milijardi evra. Po tom ugovoru, svaki klub iz La Lige dobija "paket pomoći" kako bi "ispeglao" svoje finansije i nastavio normalan način funkcionisanja. Đoan Laporta je na sastanku 14. jula dobio sve crno na belo i zajedno sa predsednikom La Lige, Havijerom Tebasom, nasmejano prihvatio, na obostruko zadovoljstvo ostanak Mesija u Španiji. 

I šta se onda promenilo u minut do 12? 

Pouzdani izvori tvrde da je Tebas promenio ploču i da je Laportu saterao u ćošak i zatražio od Barselone da istupi iz Superlige ako želi novac od pomenutog ugovora i samim tim da može bezbedno da registruje Mesija. Laporta nije imao izbora, jer da je prihvatio ovu ucenu, morao bi sa Mesijem da potpiše i Barsin bankrot. Nijedan klub JOŠ UVEK nije i ne može tako lako da istupi iz Superlige. U prevodu, Laporta je primoran da izabere između Mesija i Superlige, ali i Mesija i bankrota. To nije mogla da popravi, a ni da učini nova uprava od marta do danas. To je posledica decenijskog očajnog vođenja kluba, sumnjivih ugovora, nenormalnih troškova i promašenih investicija. 

Epilog je takav da najbolji igrač ikada, u svom klubu iz snova, u svom domu, nije mogao da ostane. Pristao je na sve, uradio je sve što je mogao, klub je rekao da je nemoguće. Leo je u nedelju 8. avgusta održao konferenciju, koju nije mogao da počne nekoliko minuta od suza. U Barselonu je stigao 2000. godine, kao 13-godišnjak, potpisao je ugovor na salveti i do kraja je ostao veran. Na svom oproštaju rekao je najvažniju stvar:

"Nisam želeo da odem. I moja porodica i ja verovali smo da ostajemo, jer je ovo naša kuća i naš dom. Ovde smo proveli čitav život, ovde sam dobio svoju argentinsko-katalonsku decu i ovde smo želeli da ostanemo. Nikada nikog nisam lagao. Prošle godine bilo je drugačije, osetio sam se prevarenim i želeo sam da odem. Sada je sve bilo drugačije. Tužan sam zato što odlazim, jer sam želeo da ostanem i završim karijeru u Barsi", rekao je Mesi.  

Dve godine kasnije, opet bi se ponovio 5. avgust

Pa, neočekivano, i ovog leta svedočili smo o sagi i povratku Lea Mesija u Barselonu i praktično se desila ista stvar. Mesi nije želeo da čeka do početka sezone da reši svoju budućnost, a Katalonci nisu mogli da mu garantuju da će ga registrovati. Zapravo, danas, dva meseca nakon Mesijeve odluke da ode u Inter Majami, Barsa još uvek nije registrovala nijedno letnje pojačanje, a to su - Ilkaj Gundogan, Injigo Martinez i Oriol Romeu. Takođe, registraciju novih ugovora čekaju Ronald Arauho, Gavi, Markos Alonso i Serhi Roberto. Dakle, Barsa je u istom sosu kao i pre dve godine, nešto zbog svojih grešaka, ali mnogo više zbog La Lige i finansijskog fer-pleja koji je na štetu svih španskih klubova. 

Odlaskom Osmana Dembelea oslobodiće se ogromnih 20 miliona evra u platnom budžetu, a kada odu Klemen Lengle i Frank Kesi, ta suma će skočiti na preko 40 miliona. To će biti dovoljno za registraciju pojačanja, ali ne i za potencijalnu platu najveće želje Ćavija Ernandesa - Bernarda Silve. 

Dakle, danas je potpuno jasno da je Mesi doneo ispravnu odluku, a da je Laporta sasvim sigurno, baš kao i leta 2021. odavno znao da finansijski neće moći da priušti Argentinca, čak i bez obeštećenja. Jer, ne može još uvek Gundogana, Martineza i Romeua koji su svi zajedno došli za tri miliona. 

Barselona je trenutno u pregovorima sa nemačkom kompanijom koja treba da inkasira oko 60 miliona za udeo "Barsa studiosa", čime bi klub registrovao sve ugovore na čekanju i potencijalno oslobodio prostor i za nova pojačanja.

Međutim, da bi se Barsa pojačala onako kako želi, sa Bernardom i Kanselom, moraće još neko da ode, pored Dembelea, Kesija, Lenglea i Desta. 

Ukratko - najtužniji dan u istoriji Barselone, 5. avgust, dogodio bi se i danas ili sutra, baš kao i pre dve godine, da Lionel Mesi nije potpisao za Inter Majami.

Ovako je spasio muke i sebe i svih navijača širom sveta i potpuno je jasno - Đoan Laporta je i onda, a i sada, vešto, u stilu vrhunskih političara, zavlačio sve one koji žive za bordo-plavu boju.

Izgleda da je to Mesi vrlo dobro, ovaj put, prepoznao...

Ne propustite