Ako se po jutru dan poznaje... Alkaraz - Federer 3:0, Alkaraz - Đoković 3:1, Alkaraz - Nadal 3:3

Autor: Darko Mitrović
nedelja 09.06.2024.
21:15
Izvor: Sportske.net

Sad više nema dileme, ima izvanrednu startnu poziciju.

EPA-EFE/TERESA SUAREZ
EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Povezane vesti

Nova generacija tenisera polako, ali sigurno preuzima primat i na grend slem turnirima, gde je doskora naš Novak Đoković bio dominantan i prošle godine nam se činilo da bi Nole bez većih problema mogao da dođe i do blizu 30 grend slem trofeja do kraja karijere.

Ipak, loš start sezone, pa onda i problemi sa povredom kolena su uticali da je Novak i dalje na 24 osvojene titule na najvećim turnirima, po čemu će dugo biti apsolutni rekorder, a mi i dalje verujemo da najbolji teniser svih vremena još nije rekao poslednju reč kada su grend slem titule u pitanju. I uvereni smo da bi ih danas imao više da nije bio izložen onoj neverovatnoj torturi tokom pandemije koronavirusa, kada mu je bilo onemogućavano da se takmiči.

Ali, kada je nova generacija u pitanju, njen neprikosnoveni lider postaje Španac Karlos Alkaraz.

Iako je Janik Siner sjajno završio prošlu i započeo tekuću sezonu, osvajanjem svog prvog grend slem trofeja na Australijan openu, dve godine mlađi Karlos Alkaraz već može da se pohvali sa ukupno tri titule na najvažnijim turnirima, i to na tri razičite podloge!

Španac koji ima tek 21 godinu i mesec dana, osvijiio je US open (2022), Vimbldon (2023) i od večeras Rolan Garos (2024).

To je fenomenalan učinak za tako mladog igrača, pa je prilika da se podsetimo, koliko su grend slem trofeja imali Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer u njegovim godinama.

Zanimljivo, Federer (rođen 1981.) je svoj prvi grend slem trofej osvojio tek mesec dana pre svog 22. rođendana, u julu 2003. godine, kada je trijumfovao na Vimbldonu i od tada je počela njegova ''žetva'' najvećih trofeja, do ukupno 20 na koliko se zaustavio do kraja karijere.

Dakle, Alkaraz- Federer 3:0, ako postavimo granicu na 21 godinu i mesec dana, koliko sada ima španski teniser.

Novak Đoković (1987) je svoj prvi grend slem trofej osvojio na Australijan openu 2008, kada je imao 20 godina i osam meseci. Međutim, na drugi trofej je čekao sve do 2011. godine, kada su trofeji počeli da se ređaju jedan za drugim do, za sada, ukupno 24.

Prema tome, Alkaraz - Đoković 3:1.

Što se tiče Rafaela Nadala (1986), on je imao najbolji start u svojim ranim godinama seniorske karijere, pa je baš kao i njegov zemljak Alkaraz imao tri grend slem trofeja u sezoni sa navršenom 21 godinom života. Za razliku od Karlitosa, Rafa je sve grend slem trofeje u tom periodu osvojio na Rolan Garosu (2005, 2006. i 2007. godine). Danas ih ima ukupno 22, od toga 14 na Rolan Garosu.

Alkaraz - Nadal 3:3.

Imajući u vidu sve to, ali i činjenicu da Alkaraz za sada nema tako velike rivale u svojoj generaciji, možda sa izuzetkom Sinera, Španac u ovom trenutku deluje kao igrač koji bi mogao da jednog dana napadne i Novakov rekord po broju osvojenih grend slemova.

Ako se po jutru dan poznaje...

Ne propustite