Analiza - Ima li Partizan dubinu sa klupe?

Autor: Milovan Longinov
utorak 02.05.2023.
09:29
Izvor: Sportske.net

Kao početak nove serije, potpuno drugačije okolnosti...

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Dupli brejk u Madridu, zvuči pomalo neverovatno, ali i logično, ako ste gledali, Partizan se u drugom meču poigravao sa Los Blankosima.

Sigurno je da bi sada već polako pravili taktike i tražili prednosti u odnosu na Barselonu, ali…

Ono što se desilo na kraju drugog meča, umnogome je promenila situaciju.

Evroliga je bila jasna, izjednačili su Real i Partizan, nisu baš ni gledali ko je inicirao i "želeo" problem. Jabusele je za džudo potez dobio pet utakmica, Dek koji je najviše želeo problem samo jednu, a Ljulj je prošao nekažnjeno. Sa druge strane Partizan je ostao bez Pantera na dve i Lesora na jednoj utakmici.

Na sve to obe ekipe imaju problem i sa povredama. Tavares nije igrao ni drugu utakmicu usled povrede kolena, dok je Egzum imao problema sa povredom tetive stopala. Posebno smo analizirali kojih su pet srtvari koje Partizan dobija sa Egzumom u ekipi, posle jučerašnje vesti da će on ipak igrati večeras. Svi ovi događaji otvorili su nova pitanja na koje će Željko i Ćus Mateo morati da daju odgovore.

Pre nego uđemo u analizu onoga što nas čeka, moramo se okrenuti onome što smo videli u Madridu. Real je prvu utakmicu izgubio šutem u poslednjoj sekundi, dok su drugu utakmici bili potpuno razbijeni. Kao što smo i najavili Partizan je od starta napao Tavaresa sa Smajlagićem što šutem za tri poena što prodorom. Pored njega vrlo brzo su se razigrali i Panter i Egzum koji je posebno koristio snagu i prodornost protiv Rodrigeza. Sa druge strane i ono malo timske igre Reala crno-beli su razbili agresijom i odvojili unutrašnju i spoljašnju liniju. Jedini problem koji su imali jeste odbrana niskog posta gde su Dek, Hezonja i Jabusele pravili dosta problema.

U napadu su kao i po običaju imali veoma mali broj izgubljenih lopti i visoke procente šuta. Pogađali su svi izvan linije tri poena i dovoljno raširili odbranu Reala. Dok su domaći imali Tavaresa reket je bio zaključan, ali bez njega nastao je ogroman krater koji su Beograđani znalački koristili.

Sa druge strane, Real defanzivno nije uspeo ništa da oduzme Partizanu. Pokušali su da igraju po principima, bez prevelikih prilagođavanja. Panter je bio enigma, Egzum stiskan po celom terenu, a prostora za šut za tri poena je bilo na pretek. Odbrana od pika je i dalje bila u dva igrača gde su Tavares i Porie bili ostavljani u situacijama dva na jedan.

Željko ispred sebe ima nekoliko problema, koje će morati da reši pogotovo u prvoj utakmici (nadajmo se i jedinoj u Beogradu). Prvo je svakako stanje Egzuma. Australijski plejmejker je jedan od lidera ekipe i od njega mnogo toga počinje. Svojom prodornošću i poenima na obruču donosi drugu dimenziju ekipi.

Druga stvar je kako bez Pantera?

Spoljna linija će morati da prezme teret izostanka jednog ili dvojice nosioca igre. Avramović, Madar i Anđušić moraće da povuku više nego inače, a Naneli će verovatno dobiti ključeve ekipe u ruke sa zadatkom da bude prva opcija.

Da ne bude da je samo spoljašnja linja oštećena, unutra će biti velikih pomeranja. Iako neće igrati Dek i Jabusele, svakako da Real ima snagu ispod koša, pogotovo ako bude igrao Tavares, što je očekivano, spasavaju sezonu. Sa druge strane Lesor je igrač koji troši najviše minuta u celoj ekipi Partizana i gospodari u oba reketa. Najveći teret spašće na Smajlagića i Ledeja koji je već poprilično opterećen. Njima će prva pomoć biti Papapetru, dok svoju šansu može očekivati i Vukčević. Ove sezone smo u nekoliko prilika videli i Trifunovića i Nanelija na poziciji četiri, što može biti česta situacija, pogotovo u odsustvu Deka i Jabuselea.

Jedna od bitnijih stvari napadački biće i poenterski učinak Ledeja. On će imati mnogo više prostora jer nema Deka. On se u prve dve utakmice potpuno podredio timu i uzimao veoma mali broj šuteva. Sada će morati doneti poene sa niskog posta u direktnom duelu sa Hezonjom i verovatno Rendolfom.

Sa druge strane terena sigurno je da ćemo videti veću agresivnost pre svih Madara i Avramovića, kao i česta preuzimanja u pik n roll situacijama. U tim situacijama očekuje se pomoć na niskom postu i česta udvajanja. Pored odbrane niskog posta, zaštita obruča će biti otežana izostankom Lesora, ali rešavanje tog problema je jedna od najbitnijih stvari za pobedu u Areni

Real sa druge strane ima mnogo toga što mora da poptavi. Ostali su bez Jabuselea i Deka koji su bili najraspoloženiji u prve dve utakmice. Najveću prednost koju su imali na niskom postu su izgubili i moraju da nađu novu uporednu prednost

Najviše se očekuje svakako od Muse i Hezonje, kojima će  biti potrebna pomoć ostatka ekipe. Nije realno da prva ispomoć budu prekaljeni Ljulj, Rodrigez i Fernandez, već se u toj ulazi moraju naći Gos i pomalo zaboravljeni Kozer i Abalde. Naravno da će se pomenuti trio uključivati, ali njihove godine zaista ne dozvoljavaju jurnjavu za mladjim rivalima.

Madriđani takođe osluškuju zdravstveno stanje Tavaresa i sigurno je da će svoju igru prilagoditi tome. Ukoliko bude igrao moraće defanzivno da naprave prilagođavanja jer će Smajlagić i Ledej imati ogromnu prednost u igri licem u odnosu na njega. Naravno sa druge strane terena imaće veliku prednost na postu kao i u skoku u napadu koje vrlo lako pretvaraju u poene.

Ukoliko ipak Tavares ne bude na parketu, igra će se promeniti. Očekuje se veliki broj pikova, gde će se tražiti preuzimanje i eksplatacija visinske prednosti.

Puno puta pominjani Musa i Hezonja, će morati da porade na selekciji šuteva i svoju igru da podrede ekipi, što baš često nije slučaj. Musu često vidimo u organizaciji igre i sigurno da će pokušati da razigra ostatak ekipe. U ovakvoj konstelaciji, cela odbrana je koncentrisana na Hrvata i Bosanca kada su sa loptom u rukama i jednostavno nemaju dovoljno prostora da prikažu individualni kvalitet. Željko je to demonstrirao u praksi.

Serija koja je do poslednjih minut i po išla u samo jednom pravcu sada dobija drugačije obrise.

Mnogo je pitanja za obe strane, ovo je situacija u kojoj će profitirati ko se bolje prilagodi.

Priće o "puštanju" treće utakmice kako bi Partizan imao Pantera za polufinale nemaju uporišta u realnosti, zamislite Željka Obradovića koji namerno gubi. To je naučna fantastika, Partizan će sve učiniti da dobije već u utorak i "počisti" velikog rivala na putu ka Kaunasu.

 

Ne propustite