Apsurd srpskog fudbala - Kako nas je katastrofalna selekcija naterala da igramo BEZ napadača protiv Luksemburga!

Autor: Lazar Nikolić
petak 22.03.2024.
23:00
Izvor: Sportske.net

Ništa u životu ne ide kako treba kada se pravilno ne postave prioriteti, tako je i u fudbalu.

FSS
FSS

Povezane vesti

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije večeras je kao gost remizirala protiv Luksemburga, 1:1, u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za fudbalere mlađe do 21. godine.

I nije to najveća bruka ove generacije srpskih fudbalera koje sada sa klupe predvodi nekadašnji prvak Evrope sa juniorima Ljubinko Drulović. U aktuelnim kvalifikacijama Srbija je od Engleske poražena sa 9:1, ali nas večeras jedna činjenica posebno boli, možda i više nego taj istorijski "brodolom".

Naime, u 69. minutu rezultat na semaforu bilo je za nas poražavajućih 1:1, a onda je selektor Ljubinko Drulović učinio izmenu za rubriku verovali ili ne, umesto jedinog klasičnog napadača Vanje Vlahovića u igru je ušao ofanizvac, ali ne i klasični špic, Radničkog iz Kragujevca Matija Gluščević, a zajedno sa njim i takođe, ne prava "devetka" TSC-a Miloš Pantović.

Tako je Srbijia jurila pobedu protiv Luksemburga BEZ klasičnog napadača, sve do pet minuta pre kraja kada je u igru ušao Marko Lazetić, ali pobednosnog gola nije bilo.

I da je splet različitih, čudnih okolnosti doveo do ovakvog apsurda i naterao selektora Drulovića da pribegne čuvenom "Bata Đorinom" stilu igre bilo bi koliko-toliko podnošljivo, ali je problem mnogo, mnogo veći, problem je u sistemu.

Pre samo dva dana napadač austrijskog Salcburga Petar Ratkov zbog povrede je otkazao selektoru "orlića" Ljubinku Druloviću. Ratkov je već ranije debitovao za seniorski "A" tim, a sada je strelcu šest golova za učesnika Lige šampiona ove sezone namenjena uloga mladog reprezentativca, koju nažalost nije mogao ni da ispuni.

Bez njega je naša druga selekcija po važnosti ostala na Vanji Vlahoviću koji još uvek nije odigrao zvaničnu seniorsku utakmicu u karijieri, iako veoma dobro nastupa za mladi tim Atalante i Marku Lazetiću, čija je karijera u naglom padu posle odlaska iz Crvene zvezde, te je ove sezone bez gola u holandskoj Fortuni iz Sitarda.

I sve bi to bilo prihvatljivo, da se u juniroskoj selekciji, koja je bi po prioritetu morala da bude treća po važnosti, nisu našla trojica igrača koja su ove sezone "eksplodirala".

Miloš Luković, Jovan Mijatović i Uroš Sremčević, svako ponaosob, iza sebe ima blistavu jesen koja mu je donela veliki transfer. Luković je sa 12 golova u Super ligi Srbije za IMT zaslužio odlazak u francuski Strazbur za 5.000.000 evra, a njegov "klasić" iz generacija 2005. Jovan Mijatović posle odličnih nastupa za Crvenu zvezdu, osam golova za crveno-bele i četiri nastupa u Ligi šampiona, prešao u Njujork siti u transferu vrednom 8.000.000 evra.

"Eksplodirao" je i godinu dana mlađi Uroš Sremčević i postao najskuplji igrač koji je ikada prešao iz jednog u drugi superligaški tim. Momka koji je u prvom delu šampionata oduševio sve posle četiri gola za lučansku Mladost kupila je Crvena zvezda za 2.000.000 evra.

Bilo kako bilo, niti jedan od njih nije zaslužio poziv u mladu reprezentaciju pre Vlahovića i Lazetića koji ove sezone zajedno imaju 0 (NULA) gola u seniorskom fudbalu.

Možda je "orlićima" mogao u pomoć da priskoči napadač Partizana Samed Baždar, ali je odlučeno da momak rođen 2004. godine koji je odigrao tek jednu jedinu utakmicu za mladu reprezentaciju i ove sezone u dresu crno-belih dao čitava dva gola ekspresno postane "A" reprezentativac i bude na spisku selektora Dragana Stojkovića Piksija za prijateljske utakmice protiv Rusije i Kipra pred odlazak na EURO.

Još čudnije, tek Baždar nije ni debitovao protiv Rusije u ubedljivom porazu od 4:0.

A onaj ko više ne može da igra za mlađe selekcije, ali bi možda trebalo da dobije šansu među seniorima je pet godina stariji i u seniorskom fudbalu provereni Dejan Joveljić.

Već nekoliko godina nekadašnji fudbaler Crvene zvezde igra veoma dobro u američkoj MLS ligi i redovno postiže golove, a ako nam je najbolji napadač svih vremena Aleksandar Mitrović u Saudijskoj Arabiji, nema razloga da se i igraču Los Anđeles Galaksija ne pruži šansa.

Joveljić je na startu nove sezone MLS-a postigao četiri gola na isto toliko utakmica i odličnoj je formi. Prošao je sve mlađe kategorije i upisao dva nastupa za "A" selekciju, ali za njega trenutno mesta nema kod selektora Dragana Stojkovića Piksija.

Nema, jer nema sistema. Igrači konstantno preskaču "stepenice" ili padaju sa njih. Kad kome i šta treba, a najviše zbog toga pati upravo naš reprezentativni fudbal u kojem se više ne zna gde je čije mesto.

Ne propustite