Arne Slot i Liverpul - Komparacija je jedinstvena, ali Edvardsova metrika ne može sve da izmeri

Autor: Nemanja Janošev
sreda 24.04.2024.
10:45
Izvor: Sportske.net

Holanđanin prvi kandidat za klupu Liverpula.

EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN
EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Povezane vesti

Fudbalski klub Liverpul naciljao je holandskog trenera Arnea Slota za naslednika Jirgena Klopa.

Iako je u prvom planu dugo vremena bio Ruben Amorim, sve su manje šanse da će Portugalac preuzeti tim sa "Enfilda". Nadali su se navijači "crvenih" Ćabiju Alonsu, ali Španac je rešio da ostane u Bajeru iz Leverkuzena, dok nisu poznati tačni razlozi zbog kojih Ruben Amorim više nije prva opcija.

Arne Slot je čovek koji je na pol-poziciji da na svoja leđa preuzme "legacy" Jirgena Klopa i mnogi su iznenađeni odabirom kluba, odnosno direktora Majkla Edvardsa koji je prihvatio da se vrati u Liverpul i već deluje iako zvanično još nije predstavljen.

Podsećanja radi, Edvards je kao sportski direktor ispregovarao najvažnije transfere u eri Jirgena Klopa i stvorio moderni Liverpul sa igračima kao što su Virdžil van Dajk, Mo Salah, Sadio Mane, Đini Vajnaldum, Alison Beker, Fabinjo... 

U klubu traže sličan profil trenera poput Jirgena Klopa i uključili su raznu metriku ne bi li se sve poklopilo. Aktuelni trener Fejenorda je neko čija ekipa takođe intenzivnim presingom dolazi do poseda. Tim koji voli da kroz pas igru dođe do situacija za realizaciju. Igra u sličnoj formaciji sa visoko podignutom zadnjom linijom u fazi napada, dok bekovi imaju slobodu.

Slot je 2021. godine preuzeo Fejenord kada je došao iz AZ Alkmara i od tada pa do danas, njegov tim je računajući najjačih sedam evropskih liga oduzeo najviše poseda rivalu u poslednjoj trećini - 722 puta. Na drugom mestu je Liverpul sa 706. 


Njegova ekipa se najviše puta vraćala iz situacije kada gube, čak 62 puta. Pogodite s kojim timom dele to prvo mesto? Sa Liverpulom, naravno.

Vrlo slične brojke, Slot ima i u pogledu očekivanih golova, šuteva u okvir, dodira u protivničkom kaznenom prostoru, kornera, dozvoljenih pasova rivala pri defanzivnim postavkama... Brojke se slažu - Arne Slot je trener koji bi prema tim parametrima mogao biti idealan naslednik Jirgena Klopa.

Ali, nisu brojke te koje donose rezultate. Neophodno je stvoriti odnos sa igračima koji su daleko veće zvezde u odnosu na one koje je Arne Slot do sada trenirao. Potrebna je hemija, kao i popravka pojedinih delova terena. 

Ono što Edvardsova metrika ne može da izmeri jeste pritisak koji "Enfild" sa sobom donosi. Iako kultni stadion deli istu pesmu sa "De Kajpom", kao i atmosferu koje se izdvajaju u evropskim okvirima, greške u ambicijama se u Liverpulu skupo plaćaju.

Ne propustite