Kako je Boža "Tajlanđanin" postao novi omiljeni Boža zvani Pub

Autor: Milovan Longinov
subota 04.05.2024.
09:50
Izvor: Sportske.net

Ovo je priča koju vrlo rado pričam, to je priča o Boži zvanom Pub. Jedni ga sada hvale, posle Ivanjice žale...

Povezane vesti

"Mislim da je sasvim dovoljno za otkaz treneru, četiri utakmice i nijedna pobeda protiv slabih rivala."

"Tajlanđanin znaš šta ti je činiti."

"Bandović mora da ide, nema taj veze s mozgom."

"Ništa ovo ne menja, to što smo imali sreće u poslednjim minutima ne menja da se borimo za top 8. Tajlađanin pakuj kofere i put pod noge."

Ovo su samo neki u moru sličnih komentara pre tačno dva meseca, 2. marta, kada je Vojvodina prokockala 0:2 u Ivanjici i osvojila na kraju samo bod. To je bila četvrta utakmica Vojvodine bez pobede od starta prolećnog dela prvenstva, i to uz mečeve na "Karađorđu" protiv ekipa Mladosti i Spartaka. 

Ali, i tada, iako ne preterano rečit i emotivno otvoreniji poput njegovog prethodnika Ranka, heroj ove priče, popularni Boža, kako ga odmila zovu, verovao je u ono što vidi na treninzima i ono što radi. 

Kao pokvarena ploča ponavljao je reči u koje mu niko od navijača i novosadske javnosti nije verovao "po onome što ja vidim dok radimo, znam da će golovi i pobede uskoro doći, kada dobro igraš, stvaraš šanse, onda imaš čemu da se nadaš".  

Od početka se nadao, verovao, pa i kockao, Boža, iako mu je sigurno neko rekao da u Srbiji imaš nekoliko utakmica i ako ne pobediš, letiš, jer ovde smenjuju kao na traci. Dovoljno je samo znati da su jedino TSC, IMT i Javor jedini ostali sa trenerima sa kojima su i započeli sezonu (mada nije još gotova). 

Boža je došao sa Tajlanda, o njemu niko do tada nije čuo ni reč. Ali, za one koji ne znaju, proveo je dobre četiri godine u stručnom štabu Olimpijakosa, sarađivao je čak i sa Ernestom Valverdeom, kasnije proslavljenim trenerom Barselone i istim koji je ovog proleća doneo u Bilbao Kup kralja nakon punih 40 godina. Ipak, najveći deo karijere, čak 134 utakmice proveo je na klupi Buriram junajteda, najpoznatijem klubu sa Tajlanda. 

I šta je to sve uradio "Tajlanđanin" Boža? 

Pa, za početak, da počnemo od kraja, pobedio je Partizan u Humskoj posle osam godina, a ostao je i neporažen od Crvene zvezde na "Karađorđu" takođe punih osam godina. Poređenja radi, trener koji je selektirao ekipu, odradio letnje pripreme i imao pet meseci da poslaže sve kockice, u avgustu je izgubio na "Marakani" - 5:0, dok je Partizan slavio na "Karađorđu" - 0:2.

Usput, Boža je pobedio TSC, izbacio Čukarički iz Kupa Srbije, a isti se i žestoko provukao u ligaškom meču u Novom Sadu i zato je u sredu 8. maja vreme da i to naplati. 

Zapravo, niko do sada nije uspeo da u jednoj polusezoni pobedi i Partizan i TSC i Čukarički i remizira sa Crvenom zvezdom i kao šlag na torti doda i finale Kupa Srbije. Kupa finale sa gostovanja - Čukaričkom i Radničkom 1923, bez utakmica na "Karađorđu". 

Nije loše za Božu "Tajlanđanina" kome su pakovali kofere po povratku iz Ivanjice tačno 60 dana pre pobede nad Partizanom u Humskoj? 

Da ne pripisujem sav kredit samo Boži, treba istaći da će se godinama prepričavati januar 2024. na "Karađorđu", kada su stigli - ministar odbrane Seid Korać, najopasniji 1 na 1 godinama unazad - Seri, te spona veze i napada i strelac pobedničkih golova nad TSC-om i Partizanom u 90+ - Njegoš Petrović, kao i Vukan Savićević, koji je kliknuo sa Zukom i učinio ga još boljim. 

Ne pamti Novi Sad kada su sva pojačanja u toj meri "ubodena" i da su momentalno postali ne samo starteri, već nosioci igre, koji prave toliku razliku. To posebno nije lako u atmosferi gde je Boža bio četvrti trener u razmaku od 12 meseci. 

I tako je Boža "Tajlanđanin" postao ponovo omiljeni Boža zvani Pub, kao u pesmi Đorđa Balaševića. 

Terao je inat, igrao napadački čitav vek, pratio je rivale, ko da vidi kroz njih i svi će još dugo da pamte pobede koje je doneo Boža zvani Pub.

Svima u Novom Sadu preostaje još da se zajedno sa Božom pomole, jer da, Boža pred svaki meč odlazi u manastir (što je još jedan pokazatelj koliko mu je stalo), da na kraju ove vesele durske polusezone zapevaju i svojim najvećim rivalima. 

"Džaba vam novci, moji sinovci, džaba vam bilo dobre volje,
I štoperi čvrsti, sudijski prsti, ja ipak napadam malo bolje".

I da Boža zvani Pub donese i Kup i jesen u Evropi. 

Pa će mu Novosađani kupiti kartu za Tajland, ali povratnu, da ode samo na zasluženi odmor. 

Ne propustite