Baždarova kriza - Đerlek kao opomena

Autor: Darko Mitrović
sreda 01.11.2023.
20:30
Izvor: Sportske.net

I jedan i drugi su svoje seniorske karijere počeli kao velike Partizanove nade...

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Partizan je danas izborio plasman u osminu finala Kupa Srbije, slavio je u Ubu protiv domaćeg Jedinstva sa 1:0, golom Nemanje Nikolića u 54. minutu, a mladi napadač crno-belih Samed Baždar je dobio priliku da bude starter u ovom meču. Bila je to njegova prva zvanična utakmica koju je zaigrao od prvog minuta još od marta i gostovanja u Lučanima.

Ali, na terenu je proveo samo prvih 45 minuta, jer kao ni ostatak ekipe u kojoj je bilo dosta igrača sa manjom minutažom od početka sezone, nije impresionirao.

Bio je to ukupno deseti Baždarov nastup od početka sezone u kojoj još uvek čeka na prvi gol ili prvu asistenciju. Doduše, Baždar je postigao odlučujući pogodak u penal-seriji letos protiv Sabaha u kvalifikacijama za Ligu konferencija, ali na gol iz igre čeka čitavih godinu dana u prvenstvenim mečevima, još od 30. oktobra prošle godine kada je bio strelac u pobedi nad niškim Radničkim od 4:0.

Nije sporno da Baždar ima veliki potencijal, to su prepoznali i pojedini evropski klubovi, pa se tokom leta pisalo o interesovanjima Valjadolida ili Menhengladbaha, ali da bi to interesovanje bilo veće i da bi njegova tržišna vrednost nastavila da raste, Baždar će morati mnogo više da ''grize'' na terenu. 

Gledajući sa strane, stiče se utisak da je voljni momenat problematičan kod ovog momka i očigldno je da će 19-godišnji fudbaler iz Novog Pazara morati još više da radi, kako bi se njegov učinak na terenu konkretizovao i kako bi mnogo više doprineo ekipi, a samim tim bi i njegova minutaža rasla. Šteta bi bilo da njegova seniorska karijera ne bude na onom nivou kakav mu se predviđao dok je igrao u mlađim kategorijama.

Nije taj prelaz nimalo lak, mnogi su padali na toj prepreci, a opomena Baždaru može da bude i dosadašnje iskustvo još jednog talentovanog Pazarca, ofanzivnog veziste Armina Đerleka, koji se takođe kao omladinac isticao kao jedan od najboljih igrača svoje generacije. Engleski ''Gardijan'' je 2018. godine uvrstio Đerleka i u 60 najperspektivnijih igrača sveta, rođenih 2000. godine.

I on je kao tinejdžer dobio priliku u prvom timu Partizana, ali vreme je prolazilo, Đerlek nije pokazivao ono što je nagoveštavao kao omladinac, pa je i njegova uloga u ekipi iz Humske postajala sve marginalnija. 

Već u leto 2019. godine Đerlek je napustio Partizan, otišao je u turski Sivaspor, kasnije na pozajmice u slovenački Aluminij, a od letos je bez kluba posle definitivnog rastanka sa Sivasom... 

Zato bi i za Baždara bilo bolje da što manje razmišlja o (pre)ranom odlasku u inostranstvo i nekim novim ponudama, već da se maksimalno potrudi da ostavi značajniji trag u Partizanu sa kojim ima važeći ugovor do leta 2026. godine.

Samed Baždar, 19 godina, vrednost na ''Transfermarktu'' 2.7 miliona evra, najviše od početka karijere.

Ove sezone 10 utakmica bez gola ili asistencije.

Sezona 2022/23: Odigrao 34 utakmice, postigao četiri gola (sve u prvom delu sezone), dve asistencije.

Sezona 2021/22: Odigrao osam utakmica u seniorskoj konkurenciji, bez postignutog gola, jedna asistencija.

Setona 2020/21: Jedna utakmica za seniore, 15. maja 2021. protiv Voždovca (3:0), bez gola.

Armin Đerlek, 23 godine, vrednost na ''Transfermarktu'' 100.000 evra, maksimalno 900.000.

Sezona 2021/22: Na pozajmici u slovenačkom Aluminiju 15 utakmica, 4 gola, bez asistencija.

Sezona 2020/21: Na pozajmici u slovenačkom Aluminiju 11 utakmica, 1 gol i asistencija.

Sezona 2019/20: Ukupno 13 mečeva za Sivaspor, bez gola, jedna asistencija.

Sezona 2018/19: Odigrao 18 mečeva za Partizan, jedan gol u kupu, bez asistencija.

Sezona 2017/18: Odigrao 14 utakmica za Partizan, bez gola, jedna asistencija.

Ne propustite