Bleki Stena

Autor: Ivan Cvetković
utorak 22.10.2024.
08:45
Izvor: Sportske.net

Jedan od kapitena reprezentacije Srbije igra svoj najbolji fudbal u karijeri.

Nottingham Forest Twitter
Nottingham Forest Twitter

Povezane vesti

Reprezentativac Srbije Nikola Milenković punih je sedam godina nosio dres Fiorentine u kojoj je postao i kapiten ekipe.

Ipak, činilo se da je stamenom defanzivcu bila potrebna promena jer je bio primetan blagi pad forme, verovatno prouzrokovan činjenicom da je neretko u Firenci delovao i kao desni bek što nije njegova prirodna pozicija.

Usledila je selidba u Premijer ligu gde je obukao dres dvostrukog šampiona Evrope Notingem Foresta, pa su se pojavile i sumnje kako će se popularni Bleki snaći u ligi u kojoj se igra brži fudbal.

Nikola Milenković dokazao je da i dalje nema bolje fudbalske škole za štopere od italijanske Serije A, te postao možda i ključni faktor u fantastičnom defanzivnom učinku "Šumara" od početka Premijer lige.

Naime, Notingem je posle još jedne pobede bez primljenog gola protiv Kristal Palasa zauzeo osmu poziciju i to sa drugom najboljom odbranom u ligi - tim Nikole Milenkovića primio je samo šest golova, a po tom parametru jedini je bolji lider Liverpul sa tri.

Uz to, Notingem je prvi po broju vodećih golova rivala (jedan), a samo su u remiju sa Brajtonom primili dva gola po čemu su takođe najbolji.

Tim Nuna Espirita Santa nije primio NIJEDAN gol posle kornera iz 45 pokušaja protivnika u osam dosadašnjih utakmica i po tome su najbolji u PL, dok su drugi po parametru "očekivanih golova" protivnika koji meri opasnost šansi protivnika.

Nikola Milenković dobio je nagradu za najboljeg igrača tima u septembru, ali i veliku podršku navijača od kojih je dobio nadimak "Air Bleki", aludirajući na njegovu odličnu igru u vazdušnim duelima.

Koliko mu prija kada je klasičan centralni defanzivni fudbaler pokazalo je i Evropsko prvenstvo na kojem je uz ostatak odbrane bio najbolji deo tima Srbije koji je razočarao u grupnoj fazi.

"Air Bleki" ili "Blek(i) Stena" po čuvenom strip junaku, nebitno je - Srbija bi u ovom 27-godišnjaku mogla da dobije još jednog fudbalera u nekom od najboljih evropskih klubova.

Ne propustite