Bruka srpskog fudbala

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 01.08.2024.
09:45
Izvor: Sportske.net

Leto koje ništa nije donelo domaćem fudbalu, za sada.

FK Radnički 1923/Nenad Kotlajić
FK Radnički 1923/Nenad Kotlajić

Povezane vesti

Ulaganja nikada više. Rezultata nikada manje. Srpski fudbal dotakao je niske grane ovog leta počevši od razočaranja u vidu reprezentacije na Evropskom prvenstvu, a zatim i izostanka rezultata Radničkog iz Kragujevca i Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno Ligu konferencija.

Osim što se u domaćem šampionatu izgubio kompas iz perspektive lokacija gde igraju superligaši, pa sve deluje potpuno haotično, izgubila se igla za prikaz smera i u Evropi, gde podbacujemo godinama.

Sinoć je srpski fudbal doživeo još jednu bruku eliminacijama Radničkog iz Kragujevca i Partizana. Tim Feđe Dudića je uprkos činjenici da su debitanti u evrokupovima - kao uostalom i sam njihov rival Mornar iz Bara - bio favorit. Prednost iz Leskovca nije pretočena u plasman dalje što bi i Radničkom i srpskom fudbalu donelo brojne benefite. Kao kakav strah da je ušao u kosti Feđi Dudiću i njegovim pulenima koji su i taktički i tehnički izgledali potpuno nesnađeno na, mora se istaći, oronulom podgoričkom terenu. Na samom kraju je to tragično oslikano kada je mladi golman Radničkog Luka Lijeskić bio na šutu Filipa Mitrovića, imao loptu na ruci, ali ona mu se iskobeljala i jedva završila u mreži.

Radnički je tako ispao od kluba čiji stadion jedva ispunjava uslove za igranje crnogorskog šampionata, u meču odigranom u Podgorici gde su novinari delili mesta sa navijačima jer ne postoji medijska loža za rad. Na stadionu čiji je teren izgledao svakojako samo ne kao onaj na kojem se igra evropski fudbal. Srpski fudbal je tako poražen od crnogorskog čija je liga trenutno 48. u Evropi od ukupno 55 koliko priznaje UEFA. Srbija je 19. Fali objašnjenje, a sinoć u Podgorici ga nismo dobili pre svega od Feđe Dudića čoveka koji je Kragujevčanima vratio veru u fudbal. 

2024 Srdjan Stevanovic

Partizanova eliminacija nije iznenađenje sama po sebi, ali jeste pokazatelj u kakvom stanju je klub iz Humske. Niti pasije, niti energije, niti demonstracija određenih taktičkih zamisli... Sporo, tromo, bezidejno... Ni u čemu Partizan nije mogao da parira Dinamu iz Kijeva u dvomeču kvalifikacija za Ligu šampiona. Devet primljenih golova, spram dva postignuta. Najveća bruka u istoriji kluba iz pogleda evropskih mečeva budući da niko nikada do sada u dva meča nije dao tu količinu golova crno-belima.

Vapi Aleksandar Stanojević za pojačanjima, ali od njega smo makar čuli pojašnjenje za katastrofu koja se dogodila Partizanu. Igrački kadar definitivno nije dovoljno kvalitetan za nivo fudbala koji se očekuje u Evropi.

Tako dođosmo i do jubilarnog 30. poraza srpskih klubova na poslednje 34 međunarodne utakmice. Samo dve pobede i dva remija. 

Koliko je bilo lepo znati da će se uspesi Crvene zvezde i Partizana pretočiti na ostatak srpskih klubova otvaranjima još mesta u Evropi, toliko je sada sumorno videti na šta ličimo u međunarodnim susretima.

Ne propustite