Tačno dve godine Ćavija Ernandesa - Izgovora više nema

Autor: Milovan Longinov
utorak 07.11.2023.
12:28
Izvor: Sportske.net

Da li je Ćavi ispunio očekivanja?

AP Photo/Joan Monfort
AP Photo/Joan Monfort

Povezane vesti

Današnji dan, 7. novembra, 2021. godine, bio je prvi radni za Ćavija Ernandesa. Dve godine kasnije, postavlja se pitanje - šta je moglo i da li je moglo bolje? 

Barsa je u sezonu 2021/22 ušla prilično turbulentno, jer je bilo i više nego jasno da Đoan Laporta ne veruje u Ronalda Kumana i da samo čeka da ga otpusti. Da sve bude još gore, Lionel Mesi je napustio Barsu, poslednjeg dana prelaznog roka najuren je i Antoan Grizman, a umesto njega dovede - Luk de Jong. Kada je krajem oktobra na terenu kolabirao Kun Aguero, Barsina sezona pretvorila se u pakao. Kuman je dobio otkaz nakon šamara od Benfike i Bajern Minhena u Ligi šampiona, a presudio mu je Rajo Valjekano (1:0). 

Laporta je dugo prelamao i na kraju ipak prelomio i poslušao savetnike da na mesto trenera dovede Ćavija Ernandesa. Tog 7. novembra, Ćavi je održao prvi trening, a imao je dve nedelje zbog reprezentativne pauze da na što bolji način pripremi ekipu za gradski derbi sa Espanjolom. 

Na Ćavijevom debiju, Barsa je pobedila Espanjol 1:0, golom Memfisa Depaja iz penala. Početni sastav na tom meču izgledao je ovako: Ter-Štegen, Mingeza, Pike, Erik Garsija, Alba, Buskets, Niko Gonzales, Frenki de Jong, Gavi, Akomah, Depaj. 

U tom periodu, Ansu Fati se borio sa povredama, baš kao i Pedri, Ćavi jednostavno nije imao rešenja. Srećom, Mateu Alemani je odradio lavovski posao u prvom prelaznom roku. 

Zima 2022 - Prve velike promene

Samo pet meseci nakon odlaska Lea Mesija zbog ogromne finansijske krize, Barsa uspeva da dovede čak četvoricu igrača. Feran Tores je stigao iz Mančester sitija za 55 miliona evra, ali u četiri rate, sa prvom isplatom tek u narednoj sezoni. Dani Alveš je došao kao slobodan igrač da pomogne, a poslednjeg dana prelaznog roka stigli su Adama Traore na pozajmicu iz Vulvsa, kao i slobodni Pjer-Emerik Obamejang, koji je naterao Arsenal na raskid ugovora. 

Barsa je zaigrala mnogo bolje, ali do kraja prve Ćavijeve sezone, nije ispunila očekivanja. Istina, Ćavi može da se pohvali ogromnim pobedama nad Atletiko Madridom (4:2) i Real Madridom (0:4), ali je ispao u svim kup takmičenjima. U polufinalu Superkupa Španije izgubio je od Reala (3:2), potom i od Atletik Bilbaa u Kupu kralja, dok je najveći šamar ipak bila eliminacija od Ajntrahta u četvrtfinalu Lige Evrope onim porazom od 2:3 na "Kamp nou", kada je partiju karijere odigrao Filip Kostić. Dolazak sa osme do druge pozicije na kraju sezone u La Ligi bio je ogroman uspeh, ali trofeja nije bilo.

Leto 2022 - Početak revolucije

 
Verovatno najvažniji prelazni rok u modernoj istoriji Barselone. Katalonci su uspeli da konsoliduju finansije, to je bilo ono čuveno leto kada je Laporta povlačio poluge, prodavao šta je mogao i zaradio nekoliko stotina miliona, ali od čega nije smeo sve da ulaže u pojačanja. Stigli su - Robert Levandovski, Žil Kunde, Rafinja, Andreas Kristensen, Frank Kesi, Markos Alonso i Ektor Beljerin. Barsa je potrošila oko 160 miliona evra i napad na trofeje bio je imperativ. 

Jesen bila bolna, opet su povrede krojile tim, nakon FIFA virusa u septembru, povredili su se Arauho, Kristensen i Kunde i oktobar je bio prilično crn. Barsa je u oktobru odigrala bez ključnih igrača dvomeč sa Interom, prvi meč na "Meaci" je izgubila 1:0, u onoj čuvenoj krađi u režiji slovenačkog sudije Vinčića, da bi potom Pike poklonio Interu dva gola na "Kamp nou", remijem 3:3, Barsa je ostala drugu godinu zaredom bez osmine finala Lige šampiona. 

Trofeji, ali i bolni šamari

Sve je bilo bolje početkom 2023. godine. Čim je Ćavi imao sve igrače na raspolaganju, pobede nisu izostale. Barsa je ubila Real Madrid u Superkupu Španije i podigla trofej u Rijadu, prvi u Ćavijevoj eri. Barsa je na proleće uspela da pobegne Realu čak na +12 pobedom u "El klasiku" golom Franka Kesija u nadoknadi vremena. 

I pored osvojene titule, gorak ukus ostavila je eliminacija u polufinalu Kupa kralja od Real Madrida posle pobede na "Bernabeu" - 0:1, Real je u revanšu slavio 4:0 i kasnije osvojio Kup. Takođe, Barsa je ispala odmah na startu Lige Evrope, u dvomeču sa Mančester junajtedom, doduše, i tu je bila desetkovana, jer nisu mogli da igraju Pedri, Gavi i Osman Dembele. Titula u La Ligi i trofej u Superkupu Španije posle najboljeg "El klasika", ipak su donekle bili utešna nagrada za sezonu 2022/23. 

Sezona 2023/24 - Trofeji obaveza, više nego prošle 

Onda je došlo novo leto, drugo od kako je tu Ćavi. Nažalost, finansije su diktirale kupovinu. Serhio Buskets je odlučio da ne produži ugovor, Ćavi je želeo Martina Zubimendija i Džošuu Kimiha, a dobio je - Oriola Romeua. Na pozajmice su došli Žoao Feliks i Kanselo, dok su poslovi leta bili besplatni transferi Injiga Martineza i Ilkaja Gundogana koji postaju lideri ekipe, a Ćavi je usput promovisao dvojicu mladih igrača iz "La Masije" - Fermina Lopeza i Lamina Jamala.  

Barsa je na pragu plasmana u osminu finala Lige šampiona, doduše, sada je imala mnogo lakšu grupu, i posle dve godine konačno bez Bajerna, a sa Portom, Antverpenom i Šahtjorom. Barsa ne sme da propusti prvo mesto te da izbegne jače rivale u osmini poput Mančester sitija, Bajern Minhena, Arsenala, izvesno i Pari Sen Žermena.  

Ipak, poraz od Real Madrida prošlog vikenda, i bleda partija u subotu u San Sebastijanu ponovo su uticale na raspoloženje, koje je malo popravio Rajo Valjekano otkidanjem boda na "Santjago Bernabeu". Barsa je dva bodai iza Reala, četiri iza Đirone i ova borba za titulu biće prilično tesna i duga. 

Kup i Superkup su tek od januara, napadi na te trofeje su obavezni, kao i veći iskorak u Evropi. Ako uzmemo u obzir da je Real ostao bez Kurtoe i Militaa, ni nova titula ne bi smela da se dovodi u pitanje, ali, ostaje dugih sedam meseci borbe. 

Ako pogledamo trenutni sastav Barselone, u odnosu na onaj od pre tačno dve godine, za Ćavija, ipak, ne sme da bude izgovora. Titula, Superkup ili Kup i sama završnica Lige šampiona su imperativ. 

Ne propustite