Deset bonus otkrovenja u Super ligi Srbije

Autor: Ivan Cvetković
utorak 30.05.2023.
09:39
Izvor: Sportske.net

Ko nas je oduševio ove sezone?

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Super liga Srbija već odavno važi kao "razvojna" liga u kojoj mladi fudbaleri dobijaju priliku da iskažu potencijal koji ih može odvesti u neke fudbalski jače i ambicioznije sredine.

O pravilu obaveznog nastupa jedno bonus igrača (fudbaleri rođeni posle 1. januara 2001. godine) mnogo se govorilo, kako u pozitivnom, tako i u negativnom kontekstu, ali nema sumnje da je ono omogućilo talentovanim pojedincima da iskažu raskošan talenat.

To nas je i podstaklo da napravimo listu od 10 bonus igrača koji su postali pravo otkrovenje u sezoni Super lige Srbije za nama, a treba napomenuti da se radi o momcima koji do sada nisu bili u centru pažnje domaće javnosti poput reprezentativaca Strahinje Erakovića, Stefana Mitrovića i Nemanje Jovića. Dakle, radi se o momcima koji su se "pojavili" ove sezone.

Krenimo redom.

10. Kristijan Belić (Partizan, 22) - Navijači Partizana bili su veoma skeptični (neki su i dalje) nakon dolaska momka koji ni u Čukaričkom nije uspevao da se izbori za svoje mesto u startnih 11. Defanzivni vezista je ove sezone pokazao možda i preveliku dozu agresivnosti, ali nisu bili retki trenuci kada je bio jedini fudbaler Partizana na terenu sa dovoljno energije da pokrene ekipu.

9. Uroš Drezgić (Čukarički, 20) - Stasiti Šapčanin u prvom delu sezone nije bio standardan, ali je usledila promena na polusezoni nakon čega je zauzeo mesto Bojana Kovačevića u defanzivi. Rezultati "brđana" to i pokazuju, u drugom delu sezone Čuka je dobila devet od 11 mečeva kada je Drezgić bio u timu od prvog minuta, a to ne može biti slučajnost.

8. Andrija Radulović (Crvena zvezda, 20) - Đak Zvezdine omladinske škole je već dugo na seniorskoj scen, te se možda čini da ima i više od 20 godina. Nastupao je za Mladost GAT u prvom delu sezone i Radnik iz Surdulice u drugom, timovi su to koji su se borili za opstanak, pa njegova statistika od devet golova na 37 natupa dobija na još većem značaju.

7. Marko Ivezić (Voždovac, 21) - "Motorino" Voždovca sa kojim se izborio u plej-of Super lige Srbije nije sasvim slučajno kapiten svoje ekipe sa 21 godinom. Zbog dobrih igara nagrađen je i pozivom selektora Srbije Dragana Stojkovića za prijateljski meč protiv Sjedinjenih Američkih Država. Bio je jedan od stubova "zmajeva" tokom čitave sezone.

6. Milutin Vidosavljević (Čukarički, 22) - Radnički Kragujevac jedno je od najprijatnijih iznenađenja ove sezone, a jedan od najzaslužnijih jeste i pozajmljeni igrač Čukaričkog. Vidosavljević je na terenu prilično konkretan, pa je tako upisao sedam golova i četiri asistencije na 29 nastupa iako je u tek nekoliko navrata igrao ka klasičan napadač, iako po vokaciji desno krilo.

5. Luka Bijelović (Spartak Subotica, 22) - Iako je na kraju regularnog dela sezone otišao u plej-aut grupu Super lige, Spartak iz Subotice nije morao mnogo da brine za opstanak. Veliku zaslugu u tome ima Luka Bijelović o čijem se transferu u inostranstvu već šuškalo proteklog leta. Sada bi takav korak mogao biti logičan uzevši u obzir osam pogodaka u 31 nastupu ove sezone.

4. Miloš Pantović (Voždovac, 20) - Nekadašnji polaznik Zvezdine omladinske škole bio je interesantan brojnim klubovima pre početka sezone, pa se za njegovo zdravlje raspitivao i Partizan. Na kraju, nije došlo do transfera što je bio pun pogodak za Voždovac nakon još jedne dobre sezone. Sedam golova i dve asistencije na 31 nastupu dokazuju da Pantović igra odlično u kontinuitetu.

3. Nikola Jojić (Mladost Lučani, 19) - Mladost iz Lučana postaje poznat kao pravi rasadnik talenata u prethodnih nekoliko godina. Nakon Đorđa Gordića, nova "zlatna koka" mogao bi biti sjajni Nikola Jojić koji je oduševio fudbalsku javnost u Srbiji. U prvoj pravoj profesionalnoj sezoni, na 37 nastupa u Super ligi postigao je sedam golova i na to dodao 10 asistencija. U timu koji je poznat po svemu, samo ne po ultra-napadačkom fudbalu.

2. Veljko Ilić (TSC Bačka Topola, 19) - Klub iz Bačke ostvario je istorijski uspeh plasmanom u kvalifikacije za Ligu šampiona sa golmanom koji ima svega 19 godina. Čini se da se Zvezda prelako odrekla fudbalera iz sopstvene omladinske škole, pa će tako Ilić verovatno imati priliku da igra barem Ligu Evrope ukoliko ostane u TSC-u. Čak 15 puta je sačuvao sopstvenu mrežu što je zasluga čitave odbrane kojom komanduje veoma hrabro za jednog, još uvek, tinejdžera.

1. Petar Ratkov (TSC Bačka Topola, 19) - Žarko Lazetić se ove sezone nije libio da u vatru stavi nekoliko tinejdžera koji su mu poverenje vratili na najbolji način. Ratkov je, složiće se mnogi, najveće otkrovenje ove sezone u Super ligi Srbije. Ne samo zbog golova (13 na 36 nastupa uz četiri asistencije), već i zbog svoje dominantne pojave koja mu ne smeta da odlično barata loptom. Interesovanje Rendžersa, Anderlehta, Parme, Crvene zvezde i nekoliko klubova iz MLS lige nije slučajno, a TSC bi teško nadoknadio njegov odlazak pred početak istorijske sezone u Evropi.

Ne propustite